Seimo komitetas paprašė VSD medžiagos apie tikrintus kandidatus, išklausė pranešėją | kl.lt

SEIMO KOMITETAS PAPRAŠĖ VSD MEDŽIAGOS APIE TIKRINTUS KANDIDATUS, IŠKLAUSĖ PRANEŠĖJĄ

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) antradienį išvažiuojamajame posėdyje paprašė Valstybės saugumo departamento (VSD) pateikti visą medžiagą apie tikrintus kandidatus į prezidentus, taip pat išklausė apie galimai neteisėtai rinktą informaciją pranešusį pareigūną.

„Suformulavome pavedimą pateikti informaciją apie visus tikrintus kandidatus, jųjų aplinką, teisėtumą ir šią informaciją pateikti komitetui. Tuo pačiu (pateikti – BNS) visą informaciją, kuri buvo pateikta viešojoje erdvėje, visos pavardės, tuo pačiu patikrinant teisėtumus, ir tą informaciją papildomai pateikti komitetui, kadangi komitetas parlamentinės kontrolės nebaigia ir tęsia“, – po išvažiuojamojo posėdžio žurnalistams sakė NSGK vadovas Dainius Gaižauskas.

Suformulavome pavedimą pateikti informaciją apie visus tikrintus kandidatus, jųjų aplinką, teisėtumą ir šią informaciją pateikti komitetui.

NSGK vadovas tvirtino, jog komitetas susipažino su procedūromis, kaip vyksta patikrinimas, ir „gali teigti, kad VSD rinkimų metu turėjo teisę ir visus pagrindus tikrinti informaciją apie kandidatus į prezidentus ir jų aplinką“.

D. Gaižauskas taip pat patvirtino, kad per išvažiuojamąjį posėdį susitiko su pranešėju. „Pranešėją išklausėme, pranešėjas pateikė tą pačią informaciją, kuri pateikta viešoj erdvėj, kažkokių papildomų komentarų neturėčiau“, – sakė D. Gaižauskas.

Antradienį Seime pirmoje dienos pusėje VSD vadovas Darius Jauniškis atsakė komitetui į klausimus dėl departamento veiklos.

Žurnalistams po pirmojo NSGK posėdžio jis tvirtino, kad per prezidento rinkimus tikrino visų kandidatų aplinką, ir turėjo tam įstatymo suteiktą pagrindą.

„Mes pateikėm informaciją, kad nebuvo tikrinta tik vieno kandidato aplinka, aš dar kartą sakiau, kad buvo tikrinta visų kandidatų aplinka“, – antradienį po uždaro Seimo NSGK posėdžio sakė VSD vadovas.

Seimo NSGK vadovas D. Gaižauskas po pirmojo komiteto posėdžio tvirtino įsitikinęs, kad „VSD veikė teisėtai, Valstybės gynybos tarybos suplanuotais prioritetais, ir teisėtumas tikrai nebuvo pažeistas“.

Parlamentinį tyrimą dėl žvalgybos pareigūno pateiktos informacijos apie galimai neteisėtai rinktą medžiagą atlikti siūlantis Seimo NSGK narys Vytautas Bakas po pirmojo posėdžio teigė, kad VSD vadovo paaiškinimai abejonių neišsklaidė, ir reikalingas parlamentinis tyrimas.

V. Bakas sakė nuomonės nepakeitęs ir po antrą pusdienį trukusio išvažiuojamojo posėdžio VSD, tačiau patvirtino, kad sprendimas situaciją aiškintis komitete, nekuriant atskiros komisijos, buvo priimtas bendru sutarimu.

„Jeigu anksčiau mes nerasdavom susitarimo, buvo įvairių nuomonių, tai šįkart mes vieningai sutarėme dėl sprendimų komitete ir, kaip minėjo pirmininkas, nuspręsta padaryti, jeigu teisingai išsireikšiu, savotišką patikrų auditą. Visi visgi sutarėme, kad situacija yra pakankamai rimta, kad komitetas atliktų kol kas komiteto rėmuose tyrimą“, – žurnalistams sakė V. Bakas.

„Mano nuomonė nesikeičia ir mano nuomone parlamentinis tyrimas būtų ta terpė, kurioje būtų daugiau viešumo, daugiau įgaliojimų, bet aš visiškai šiandieninei komiteto pozicijai, kad šiuo laikotarpiu mes galime komiteto rėmuose atlikti tam tikrus darbus – paprašyti pagrindinės informacijos, kad būtų padarytas patikrinimas tų veiksmų, kurie buvo daromi prezidento rinkimų kampanijos metu ir iki jų“, – pažymėjo NSGK narys.

Praėjusią savaitę paskelbta, kad aukšto rango žvalgybos pareigūnas yra informavęs tuometinį Seimo NSGK pirmininką Vytautą Baką, jog VSD vadovybės nurodymu 2018–2019 metais žvalgyba rinko informaciją apie tuometinio kandidato į prezidentus Gitano Nausėdos aplinkos žmones ir diplomatą Vygaudą Ušacką.

Pareigūnas, kuriam suteiktas pranešėjo statusas, teigė manantis, kad šiais veiksmais žvalgybos vadovai galėjo pažeisti teisėtumo ir politinio neutralumo principus. V. Bako vertinimu, pateikti duomenys rodo, kad VSD galėjo kištis į politinius procesus.

VSD teigia, kad informacijos apie minimus asmenis nerinko, griežtai laikėsi įstatymų. Žvalgybos tarnyba tvirtina, kad galėjo tikrinti informaciją, vykdydama pavedimą tirti galimą užsienio valstybių kišimąsi į rinkimus.

V. Bakas perdavė medžiagą Specialiųjų tyrimų tarnybai ir Generalinei prokuratūrai, o sužinojęs, kad tyrimas nebeatliekamas, Seimo valdybai pasiūlė inicijuoti parlamentinį tyrimą.

Komitetas yra išklausęs informaciją apie Generalinės prokuratūros ir Specialiųjų tyrimų tarnybos atliktą patikrinimą dėl pareigūno pateiktos informacijos. NSGK pirmininkas D. Gaižauskas tuomet žurnalistams sakė, kad pareigūnai gautą medžiagą tikrino dešimt mėnesių ir nusikalstamų veikų požymių nebuvo nustatyta.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

AnI

Kitus vadini oziu,o pats esi asilas ir galimai stukacius.Teisngai daro.Reikia patikrinti.Jei as esu skaidrus tai man jokie tikfrinimai nebaisus.Tik troliam,ir stukaciam tai jau baisu.

Tai bent būtų gražu

jei paaiškėtų kad konservantu seimo nariai davė tokias zadanijas VSD. Ir parodytų kaip teroristų partijos šešėliniai čiuptuvai paėmę kiekvieną svarbesnį postą už ...tam tikros vietos

........

Bakai laikykis, oziu fermos terora mes visi zinome

SUSIJUSIOS NAUJIENOS