Seimo nariams bus rengiami pilietinio pasipriešinimo ir mobilizacijos mokymai | kl.lt

SEIMO NARIAMS BUS RENGIAMI PILIETINIO PASIPRIEŠINIMO IR MOBILIZACIJOS MOKYMAI

Seime trečiadienį parlamento nariams bus rengiami pilietinio pasipriešinimo ir mobilizacijos mokymai.

„Turėsime Šaulių sąjungos vadą, kuris pristatys patį pilietinio pasipriešinimo ir ginkluoto, ir neginkluoto, t. y. kaip civilinės gynybos koncepciją, kaip mes matome tą bendrą paveikslą, koks yra Šaulių sąjungos vaidmuo. Turėsime praktinių pratybų tiek sveikatos užtikrinimo pirmosios pagalbos srityje, tiek ir, sakykime taip, sąveikoje su ginklu“, – BNS sakė mokymų iniciatorius Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

Anot jo, pratybomis siekiama įvertinti, „kaip valstybė atrodytų karo padėties atveju ir kaip ta mobilizacija veiktų“.

„Pirmiausia mobilizacija yra surišta su gyvybinių funkcijų palaikymu, t. y. tie žmonės, kurie dirba tose srityse, kur svarbu yra gyvybinių funkcijų palaikymas, jie turėtų savo funkcijas atlikti toliau, palaikyti gyvybines. Na, taip, iš platesnio paveikslo išeisime į Seimą, koks yra Seimo narių vaidmuo tam tikru atveju“, – kalbėjo jis.

Anot L. Kasčiūno, mokymuose taip dalyvaus Krašto apsaugos ministerijos Mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamento direktorius Virginijus Vitalijus Vilkelis, Nacionalinio krizių valdymo centro vadovas Vilmantas Vitkauskas.

Pajausime, pirmiausia, pilietinio pasipriešinimo svarbą, pajausime ir sužinosime vietą, kaip visuomenė įtraukiama į ginkluotųjų pajėgų visą reguliavimą karo padėties atveju.

„Pajausime, pirmiausia, pilietinio pasipriešinimo svarbą, pajausime ir sužinosime vietą, kaip visuomenė įtraukiama į ginkluotųjų pajėgų visą reguliavimą karo padėties atveju į gynybos planus ir taip pat žinosime mobilizacijos pamatinius principus, ką reikia, pavyzdžiui, parlamentarui daryti karo padėties atveju“, – LRT trečiadienio rytą sakė L. Kasčiūnas.

Parlamentaras teigė nežinantis kiek Seimo narių dalyvaus mokymuose. Anot jo, Seime vyksiantis renginys yra vienas iš žingsnių siekiant visuotino pilietinio pasipriešinimo mokymo.

Vis dėlto jis sakė, kad būtų „visiškas stebuklas“, jeigu dalyvautų visi ir teigė, kad „didelis dalykas“ būtų, jeigu į renginį ateitų bent trečdalis kolegų.

„Tokia kelionė prasideda, kaip aš įsivaizduoju, kaip po truputį galime išeidinėti į platesnius visuomenės segmentus kalbant apie šitą dalyką, be jokios abejonės, ir ginklų savininkai. Mano idėja nauja, kurią aš tikrai pateiksiu, kad valstybės tarnautojai turėtų, privalėtų pereiti pilietinio pasipriešinimo ir mobilizacijos kursą“, – kalbėjo L. Kasčiūnas.

Balandžio mėnesį teigta, jog per 11 mėnesių nepavyko patvirtinti pilietinio pasipriešinimo strategijos įgyvendinimo plano, specialius kursus pernai išklausė 3 tūkst. žmonių.

Kaip LRT trečiadienį sakė V. Vilkelis, šiuo metu nėra pakankamų resursų plačiau vesti pilietinio pasipriešinimo kursus, todėl svarbų vaidmenį atlieka Šaulių sąjungą, turinčią pakankamus žmogiškuosius resursus.

„Pilietinio pasipriešinimo mokymai ne dabar atsirado. Jie dešimtmečius vyksta, bet ar buvo interesas? Turbūt nebuvo“, – pastebėjo jis.

V. Vilkelis akcentavo, jog pilietiniam pasipriešinimui itin svarbus pilietiškumas ir jo ugdymas, prasidedantis šeimoje bei mokykloje.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

visų pirmiausia

Šaikiniams reikia pravesti nesipriešinimo sveikam protui mokymus

nejuokinkite

Kas galetu paneigti, kad hu vienintelis budas priesintis yra tik viesumui, vagystems is biudzeto, bei treniruotes sokti per "brazuole"?

Anonimas

Turėsim naujus "vaduotojus" Čikagoj. Senieji jau išmirė.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS