Seimo pirmininkė biudžeto įstatymą siūlys priimti pakartotinai | kl.lt

SEIMO PIRMININKĖ BIUDŽETO ĮSTATYMĄ SIŪLYS PRIIMTI PAKARTOTINAI

  • 1

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė ketvirtadienį siūlys pakartotinai balsuoti už kitų metų biudžeto įstatymą, kad jis būtų suredaguotas ir nurodyti šaltiniai, iš kur bus paimta papildomai maždaug 90 mln. litų kultūros darbuotojams, mokiniams ir žemdirbiams.

Pasak parlamento vadovės, Seimui priėmimo stadijoje pritarus šiems siūlymams, pranešėjas turėjo prašyti pertraukos projektui suredaguoti, tačiau tai nebuvo padaryta. Opozicija dėl pažeidimų priimant biudžetą kreipėsi į Etikos ir procedūrų komisiją.

„Aš jau vakar priėmiau sprendimą, kad ketvirtadienį grąžinu į Seimą. Grįžtame, jei Seimas sutiks, į tą procedūrą, kuri buvo praleista, kai Seimas priėmė sprendimus dėl kultūros darbuotojų, neformalaus ugdymo (krepšelio - BNS) ir kitus. Tuo metu turėjo būti finansų ministro kaip pagrindinio pranešėjo paimta pertrauka, ir komitetas turėjo suredaguoti, ir Seimas turėjo balsuoti už suredaguotą projektą. Tačiau procedūra buvo praleista, finansų ministras (Rimantas Šadžius - BNS) neprašė pertraukos, komiteto pirmininkas neprašė, ir dabar mes turėtume grįžti į tą pačią stadiją. Jei Seimas sutiks, darysime trumpą pertrauką, komitetas suredaguoja, ir Seimas dar kartą perbalsuoja biudžetą“, - antradienį Seime žurnalistams sakė L.Graužinienė.

Anot jos, tokiu atveju nebūtina Seimo Etikos ir procedūrų komisijos išvada. Jos posėdis antradienį atšauktas.

Seimo statutas numato, kad įstatymą galima sulaikyti, jeigu dėl pažeidimų kreipiasi Seimo pirmininkas, komitetas arba ne mažiau kaip penktadalis parlamentarų. Tuomet kreipimąsi svarsto Etikos ir procedūrų komisija, ir be jos išvados Seimo pirmininkas negali perduoti įstatymo pasirašyti prezidentui.

Jei komisija nutaria, jog buvo šiurkščiai pažeista procedūra, arba ji nepateikia savo išvadų, Seimas balsuoja, ar įstatymą pripažinti netekusiu galios, ar palikti jį galioti - Seimui pripažinus netekusiu galios, svarstymas kartojamas nuo tos stadijos, kai padarytas pažeidimas.

Seimas priimdamas biudžetą, praėjusią savaitę nurodė Vyriausybei papildomai surasti beveik 90 mln. litų - daugiausia jų bus skirta kultūros darbuotojams, mokiniams ir žemdirbiams, o lėšų rasti mažinant valstybės valdymo išlaidas ir valstybės skolos aptarnavimą.

Finansų ministras Rimantas Šadžius žurnalistams sakė, kad toks sprendimas jam buvo netikėtas. Opozicijos parlamentarai iš karto po balsavimo tikino, kad beveik 100 mln. litų išlaidos nėra konkrečiai perskirstytos ir apibrėžtos.

Lapkričio pabaigoje iš Seimo etikos ir procedūrų komisijos pasitraukė šeši opozicijos nariai, tarp jų ir komisijos vadovas. Opozicija yra pranešusi, jog neteiks naujų kandidatų, kol visa komisija nebus pertvarkyta, keliamos abejonės dėl dabartinės komisijos veiklos sprendimų legitimumo.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

AR SUVOKITE?

Su geru 50 mljrd. litų skola valstybė patenka nuo 2015 sausio 1 į eurozoną, jokio svarstymo jau nebereikia - skola bus ir dar didesnė, nes pensininkų armija turi gauti savo dalį iki šiol nekompensuotų jiems pinigų - ir jau nebebus taip kaip ik šiol - viską spręs Pasaulio bankas, žmonės bus nuskurdę, pensininkai šoks ir dainuos klubuose bei smaginsis užsikąsdami brendį džiugo sūriu su krevetėmis...biudžeto įstatymas yra nieko vertas pradedant 2015 metais - spręs viską kiti, o ir pensijų tokių nerealiai išpūstų nebebus - jei alga yra į rankas žmonėms apie 800 litų net su specialybės turėjimu - maksimali pensija tegali būti 801 proc. nuo 800 - bus apie 640 litų maksimali senatvės pensija...verskite į eurus - o prekyboje ir pienas, ir degtinė, ir delikatesai bus nuo sausio 1 d. mažiausiai 30 proc. brangesni...gerų artėjančių švenčių - vogt ir parazituoti reikėjo mažiau - kvailių nėra, už pensininkų pensijas jie patys ir galės dabar atidirbt: trūksta šlavėjų, kitų darbuotojų statybose, ūky,

SUSIJUSIOS NAUJIENOS