Seimo pirmininkė norėtų jau birželį imtis keisti Konstituciją dėl merų rinkimų | kl.lt

SEIMO PIRMININKĖ NORĖTŲ JAU BIRŽELĮ IMTIS KEISTI KONSTITUCIJĄ DĖL MERŲ RINKIMŲ

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen norėtų, kad Konstitucijos pataisa dėl tiesioginių merų rinkimų būtų parengta ir pateikta Seimui jau birželį.

„Laimei, Konstitucinis Teismas skyrė pakankamai laiko, mes turime ištaisyti tas pilkąsias zonas iki 2023 metų, laiko dar yra, bet manyčiau, kad atidėlioti tą sprendimą nėra jokio reikalo. Mano siekis būtų, kad mes jau birželio mėnesį turėtumėm parengtą Konstitucijos pataisą ir imtumėm ją svarstyti“, – trečiadienį interviu Žinių radijui sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Konstitucinis Teismas pirmadienį paskelbė, kad tiesioginiai merų rinkimai negalimi nepakeitus Konstitucijos. Šis nutarimas įsigalios 2023 metų gegužės 3 dieną – baigiantis dabar išrinktų merų kadencijai.

Mano siekis būtų, kad mes jau birželio mėnesį turėtumėm parengtą Konstitucijos pataisą ir imtumėm ją svarstyti.

Seimo pirmininkė trečiadienį rengia parlamentinių frakcijų seniūnų pasitarimą dėl naujos merų rinkimų tvarkos.

Po pirmadienio KT sprendimo akivaizdu, kad Seime turime grįžti prie to klausimo. Mano siekis būtų ieškoti plataus politinio sutarimo, kad mes pakeistume Konstituciją“, – sakė parlamento vadovė.

lPo KT sprendimo iki 2023 metų Seimas privalo arba parengti ir priimti Konstitucijos pataisas, numatančias tiesioginius merų rinkimus, arba pataisyti įstatymus, kad merą-tarybos pirmininką rinktų savivaldybės taryba.

Tiesioginiai merų rinkimai Lietuvoje įvesti 2015 metais. Savivaldybių merai-tarybos nariai du kartus rinkti tiesiogiai. Anksčiau merus rinkdavo savivaldybių tarybos.

Rašyti komentarą
Komentarai (22)

Klausimas

O ji nenoretu iki birzelio atsistatydinti?

?????

Pakomentuokit, kas suprantat. Negi be referendumo galima taip elgtis.

pirmiausia

pa sikeisk savo galvos turyni ir nevartyk veidmainisku veizolu o butu geriau kad varytum su savo laisvamaniu hebra ten iskur atjojot kartu su VRK nes ir ta KT referendumo keliu teks isformuot tai nelauk kol tauta tave issluos su visais statytiniais nes jus mums o sedi/ntys ant tautos sprando?;;;;;;
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS