Seimo pirmininkė: Partnerystės projektas bus teikiamas užsitikrinus paramą | kl.lt

SEIMO PIRMININKĖ: PARTNERYSTĖS PROJEKTAS BUS TEIKIAMAS UŽSITIKRINUS PARAMĄ

Projektas dėl partnerystės bus teikiamas užsitikrinus palaikymą, ties tuo šiuo metu dirbama, sako Seimo pirmininkė, Liberalų sąjūdžio vadovė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

„Aš ne kartą esu sakiusi, kad teikti šį projektą reikia, kai bus užtikrintas palaikymas, ties tuo dabar ir dirbama, žinau, kad aktyviai dirba kolegos iš Laisvės frakcijos, ir aš pati turiu ne vieną susitikimą, skirtą tam“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Parlamento vadovė iniciatyvą dėl lyčiai neutralios partnerystės įteisinimo ketvirtadienį aptarė su visuomenininkais aktore Elžbieta Latėnaite ir režisieriumi Romu Zabarausku.

„Iš esmės buvo pokalbis tarp bendraminčių, nes mano pozicija dėl partnerystės, dėl palaikymo jai yra viešai gerai  žinoma, nuo 2017 metų teikiau šį klausimą, dirbau su įstatymo projektais ne vienerius metus ir ketinu tai daryti toliau“, – pažymėjo Seimo pirmininkė.

Aš nenorėčiau prisirišti prie konkrečios datos, nes puikiai suprantate, kad įvardijus konkrečią datą planuojamą, daug aistrų kiltų.

Klausiama, kada planuojamas projekto pateikimas Seimo salėje, V. Čmilytė-Nielsen sakė nenorinti „prisirišti prie konkrečios datos“.

„Aš nenorėčiau prisirišti prie konkrečios datos, nes puikiai suprantate, kad įvardijus konkrečią datą planuojamą, daug aistrų kiltų, o aš manau, kad dabartiniu metu, norint, kad ši iniciatyva būtų sėkminga, reikia vengti emocijų ir aistrų kėlimo iš abiejų pusių, vengti kraštutinumų“, – kalbėjo parlamento vadovė.

Ji pripažino, kad partnerystę palaiko ir ne visi Liberalų sąjūdžio frakcijos nariai, tačiau sakė negalinti paveikti jų apsisprendimo.

„Liberalų sąjūdžio frakcijos nariai, kurie nepalaiko šio klausimo, jie viešai apie savo argumentus yra kalbėję, frakcija, partija nėra statutinė organizacija, kur pagal lyderio nurodymą yra balsuojama“, – kalbėjo Seimo pirmininkė.

Prieš metus Seime balsuojant dėl Partnerystės įstatymo projekto per pateikimą prieš buvo Liberalų sąjūdžio frakcijos nariai Juozas Baublys ir Jonas Varkalys, Viktoras Pranckietis susilaikė.

Aktorė E. Latėnaitė po susitikimo sakė siekianti, kad „kuo greičiau LGBT žmonės gautų palaikymą Seime, kad kuo greičiau būtų nubalsuota už partnerystę“.

D. Labučio / ELTOS nuotr.

„Mes atėjome pasikalbėti apie tai, koks ypatingas mėnuo šiuo metu, be karo Ukrainoje vyksta kova dėl žmogaus teisių Lietuvoje ir vertybių, tikrai norisi, kad tos kovos būtų kuo mažiau, kad kuo greičiau LGBT žmonės gautų palaikymą Seime, kad kuo greičiu būtų nubalsuota už partnerystę, ir keliautumėm toliau, nes realiai jau 19 metų partnerystė laukia savo eilės. Kai kažkas kalba, kad dar reikia diskutuoti, tai mažiausiai ko reikia, diskutuoti, o reikia priimti“, – kalbėjo E. Latėnaitė.

Mes neseniai susižadėjom, esu konservatyvių vertybių ir noriu kurti ilgalaikius santykius ir tradicinę šeimą, bet, deja, galimybių tam nėra.

Režisierius Romas Zabarauskas sakė laukiantis, kol galės įteisinti savo santykius su partneriu.

„Pastaruoju metu daug galvoju, kad mano seneliai tiek iš vienos pusės, tiek iš kitos pusės pragyveno visą gyvenimą kartu, jiems yra per 80 metų ir man neramu, ar jie sulauks to laiko, kol mūsų su Kornelijumi šeima bus pripažinta. Mes neseniai susižadėjom, esu konservatyvių vertybių ir noriu kurti ilgalaikius santykius ir tradicinę šeimą, bet, deja, galimybių tam nėra“, – sakė R. Zabarauskas.

Seimo Žmogaus teisių komiteto vadovas Tomas Vytautas Raskevičius BNS sakė, kad Partnerystės įstatymo projekto pateikimas įvyks iki pavasario sesijos pabaigos.

Seimas praėjusį pavasarį atmetė įstatymo projektą, kuriuo būtų įvesta lyčiai neutrali, t. y. tiek skirtingų lyčių, tiek tos paties lyties žmonių santykius įteisinti leidžianti partnerystė. Iniciatoriai žada teikti naują patobulintą projektą.

Ankstesniu Partnerystės įstatymo projektu siūlyta įteisinti tiek vyro ir moters, tiek tos pačios lyties asmenų partnerystę, ją apibrėžiant kaip oficialiai registruotą dviejų asmenų bendro gyvenimo faktą, siekiant sukurti, plėtoti, apsaugoti partnerių santykius.

Lietuvoje partnerystė nėra įteisinta nei vyro ir moters, nei vienos lyties poroms.

Keli ankstesni liberalių politikų bandymai šalyje įteisinti civilinę partnerystę Seime buvo nesėkmingi.

GALERIJA

  • Seimo pirmininkė: Partnerystės projektas bus teikiamas užsitikrinus paramą
  • Seimo pirmininkė: Partnerystės projektas bus teikiamas užsitikrinus paramą
  • Seimo pirmininkė: Partnerystės projektas bus teikiamas užsitikrinus paramą
Rašyti komentarą
Komentarai (7)

MUMU

Seimo pirmininke, ar noretum ,kad tavo keturi vyrai butu kitu vyru dulinami.

Anonimas

Gal tam seime visi iskrypeliai

o

as ta parama duos? ar ne soros su svab indulrencijom?.. ===
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS