Seimo pirmininkė sako turinti kelis kandidatus vadovauti VRK | kl.lt

SEIMO PIRMININKĖ SAKO TURINTI KELIS KANDIDATUS VADOVAUTI VRK

  • 1

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako turinti kelis kandidatus vadovauti Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) ir pasirinktąjį iš jų paskelbs balandžio pabaigoje arba gegužės pradžioje.

„Turiu kelis kandidatus, tačiau kol kas, kadangi neturiu vieno pagrindinio kandidato, tikrai pavardžių nenorėčiau atskleisti“, – interviu Lietuvos radijui trečiadienį sakė V. Čmilytė-Nielsen.

„Terminas artėja, partijos ir kitos institucijos yra pateikusios savo kandidatus, kai turėsime pilną sudėtį, Seimas ir apsispręs. (...) Tai turėtų būti balandžio pabaigoje–gegužės pradžioje“, – sakė parlamento vadovė.

Turiu kelis kandidatus, tačiau kol kas, kadangi neturiu vieno pagrindinio kandidato, tikrai pavardžių nenorėčiau atskleisti.

Vyriausiąją rinkimų komisiją sudaro Seimas po rinkimų praėjus ne mažiau kaip 140 ir ne daugiau kaip 200 dienų. Galutinis terminas sueina gegužės antroje pusėje.

Savo atstovus į VRK deleguoja partijos ir teisingumo ministras, Lietuvos teisininkų draugija bei prezidentas. Jei partijų siūlomi atstovai atitinka įstatymo reikalavimus, Seimas negali jų atmesti.

Visais atvejais teisingumo ministro, prezidento ir Lietuvos teisininkų draugijos pasiūlytų VRK narių turi būti daugiau nei partijų delegatų.

Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininką slaptu balsavimu skiria Seimas Seimo pirmininko teikimu.

Prezidentas Gitanas Nausėda į naujos sudėties VRK yra pateikęs profesorių Šarūno Liekio ir Andriaus Vaišnio kandidatūras.

Seimo kanclerio kandidatūrą ketina pateikti antradienį

Parlamento vadovė V. Čmilytė-Nielsen Seimo valdybos posėdyje pranešė ateinantį antradienį ketinanti pateikti kandidatūrą į Seimo kanclerio poziciją.

Klausimą dėl užsitęsusio Seimo kanclerio pateikimo iškėlė Seimo vicepirmininkas „darbietis“ Andrius Mazuronis.

„Jau balandžio 14-oji ir ketvirtadienio posėdžio darbotvarkėje naujo kanclerio skyrimo aš dar nematau, tai reiškia, kad geriausiu atveju tai galėtų atsitikti balandžio 20 d. O dar jam reikia frakcijose prisistatyti. Mes pratęsinėdami jau du kartus pasižadėjome, kad daugiau tikrai nepratęsinėsime. Tai aš tikrai noriu pasitikslinti, ar tikrai spėsime ir ar viskas šiame procese planuotai vyksta, kaip turėtų vykti“, – į V. Čmilytę-Nielsen Seimo valdybos posėdyje kreipėsi A. Mazuronis.

Visgi Seimo pirmininkė patikino kandidatūrą į Seimo kanclerio poziciją ketinanti pateikti ateinantį antradienį.

„Pirmadienį su opozicinių frakcijų seniūnais norėčiau susitikti, pristatyti kandidatūrą ir antradienį teikti“, – trečiadienį Seimo valdybos posėdyje teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Seimo kancleris yra Seimui bei Seimo valdybai atsakingas ir atskaitingas valstybės tarnautojas – įstaigos vadovas.

Seimo kanclerį 5 metams skiria ir iš pareigų Seimo pirmininko siūlymu atleidžia Seimas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimui Pydarui

KGB - agentus........

SUSIJUSIOS NAUJIENOS