Seimo pirmininkė siūlo neskubėti įvesti COVID-19 imuniteto pasą | kl.lt

SEIMO PIRMININKĖ SIŪLO NESKUBĖTI ĮVESTI COVID-19 IMUNITETO PASĄ

Seimo pirmininkė Liberalų sąjūdžio vadovė Viktorija Čmilytė-Nielsen ragina neskubėti įvesti COVID-19 imuniteto pasą ir rimtai svarstyti visus su juo susijusius aspektus.

„Ar skubėjimas įvesti imuniteto pasą netaps meškos paslauga skiepijimui? Aš iš principo – už imuniteto pasą, kuris atvertų duris bendrauti plačiau. Tačiau aš taip pat – už labai atsakingai įvertintus tokio „paso“ gavimo kriterijus“, – trečiadienį feisbuke rašo parlamento vadovė.

Tuo metu kiti valdančiosios koalicijos partneriai – Laisvės partija ragina skubinti Imuniteto paso įvedimą, o valdančiųjų konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis teigia, kad diskusijos šiuo klausimu Vyriausybėje yra įsibėgėjusios.

Ar skubėjimas įvesti imuniteto pasą netaps meškos paslauga skiepijimui?

Abejonės dėl neigiamo testo

V. Čmilytė-Nielsen teigia suprantanti  Izraelį, kur „žaliasis pasas” atsirado, kai buvo paskiepyta apie pusę žmonių abiem vakcinomis ir dar daugiau – pirmuoju skiepu. Anot jos, tokioje situacijoje „žaliasis pasas“ suveikė ir kaip paskatinimas skiepytis skeptikams.

„Aš suprantu, kad į kriterijus galima įtraukti ir tuos, kurie persirgo. Bent 3 mėn. jie turi imunitetą. Ir tai įrodyti nesunku. Bet kiek laiko tada galiotų imuniteto pasas tokiems žmonėms? Man, pavyzdžiui, antikūnų labai sumažėjo per 4 mėnesius po ligos. Tai po 5-6 mėn. kažin, ar aš būčiau saugi“, – svarsto V. Čmilytė-Nielsen.

Ji sako taip pat abejojanti dėl „neigiamų testų“ kriterijaus tokiam pasui gauti.

„Kaip tai pavojinga, mes matome ir M.A.M.A istorijoje. Keturi infekuoti, nors, organizatorių teigimu, buvo visi testuojami ir į renginį įleidžiami tik su neigiamais testais“, – pažymi liberalų lyderė.

Ji taip pat kelia klausimus, kokiam laikui būtų išduodamas toks pasas ir „kodėl tie, kas persirgo turi būti pranašesni už tuos, kurie apsaugojo save nuo ligos?“

„Ir pabaigai – argi mes neturime skatinti skiepijimosi? O kam žmonėms skiepytis, jeigu jie gali imuniteto pasą turėti vien su neigiamu testu?“, – savo įrašą klausimais baigia Seimo pirmininkė.

Laisvės partija skubina

Kita valdančiosios koalicijos partnerė – Laisvės partijos frakcija antradienį po nuotolinio susitikimo su sveikatos apsaugos ministru Arūnu Dulkiu pareiškė siūlanti nedelsiant rengtis imuniteto pasui ir jį įvesti.

„Laisvės frakcija siūlo nedelsiant įvesti imuniteto pasą ir su juo susijusius karantino ribojimų atlaisvinamus, sietinus ne tik su vakcinacija, bet ir su įgytu imunitetu persirgus ar neigiamu testo rezultatu“, – feisbuke parašė frakcijos narys, Seimo žmogaus teisių komiteto pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius.

Valdančiųjų konservatorių lyderis užsienio reikalų ministras G. Landsbergis trečiadienį Žinių radijui sakė, kad imuniteto paso klausimas jau senokai Vyriausybės darbotvarkėje, diskusijose dalyvauja ir Laisvės partijos ministrai.

„Procesas vyksta labai sparčiai ir, manau, Lietuva gali būti pirmūnė ir būtent tose techninėse priemonėse, kurios leistų žmonėms atverti tam tikras veiklas ateityje, priimant žmones kurie turi imunitetą“, – sakė G. Landsbergis.

Imuniteto paso įvedimą Lietuvoje palaiko ir Prezidentūra. Šalies vadovo patarėjo Simono Krėpštos teigimu, imuniteto pasas padėtų suvaldyti pandeminę situaciją bei leistų svarstyti apie karantino atlaisvinimus.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Ar

Ponia pirmininkė turi medicinos ir edemiologo žinių?

Anonimui Pydarui

Vėl durninas prabilo

SUSIJUSIOS NAUJIENOS