Seimo rezoliucija siūloma pagerbti Žygimanto Augusto 500-ąsias gimimo metines | kl.lt

SEIMO REZOLIUCIJA SIŪLOMA PAGERBTI ŽYGIMANTO AUGUSTO 500-ĄSIAS GIMIMO METINES

Įvairioms frakcijoms atstovaujanti parlamentarų grupė siūlo Seimui priimti rezoliuciją, kuria būtų pagerbtos Lietuvos didžiojo kunigaikščio ir Lenkijos karaliaus Žygimanto Augusto gimimo 500-osios metinės.

Įregistruotame dokumento projekte primenama, kad Žygimantas Augustas sustiprino Lenkijos ir Lietuvos santykius, kad jis buvo Lenkijos – Lietuvos valstybės stiprios jungties su Baltijos jūra koncepcijos autorius bei jos įgyvendintojas.

„Žygimantas Augustas įėjo į lenkų ir lietuvių tolerancijos istoriją. Likdamas ištikimu katalikybei, jis tuo pačiu metu pripažino tarpreliginį diskursą ir rūpinosi, kad būtų gerbiamos stačiatikystės bei protestantizmo išpažinėjų teisės. Būdamas puikiai išsilavinusiu valdovu, Žygimantas Augustas pasistengė, kad jo valdymo laikais, Renesanso epochoje, vystytųsi literatūra, menas ir architektūra, o jo valdoma valstybė taptų vienu iš humanizmo centrų“, – sakoma rezoliucijos projekte.

Suvokdami Lietuvos didžiojo kunigaikščio ir Lenkijos karaliaus Žygimanto Augusto nuopelnus, projekto autoriai ragina prisiminti jo gyvenimą bei pasiekimus.

„Kraujo ryšiais susijęs su vienomis garsiausių Europos giminių Habsburgais ir Aragonais istorijos puslapiuose jis išliko kaip vienas žymiausių valdovų. Žygimanto Augusto asmenybė įkūnija geriausias Europos regiono politines tradicijas“, – sakoma rezoliucijos projekte.

2020 m. rugpjūčio 1 d. sukako 500 metų nuo Lietuvos didžiojo kunigaikščio ir Lenkijos karaliaus Žygimanto Augusto gimimo.

Rezoliucijos projektą įregistravo Seimo nariai Arūnas Gumuliauskas, Viktoras Pranckietis, Jonas Liesys, Rima Baškienė, Irena Degutienė, Irena Šiaulienė, Gediminas Kirkilas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Oi bl

koks svarbus seimo darbas.:D) Kas inicijavo? Gal Kepenis?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS