R. Pakso politinę karjerą sprendžianti Konstitucijos pataisa vėl keliaus į Seimo salę | kl.lt

R. PAKSO POLITINĘ KARJERĄ SPRENDŽIANTI KONSTITUCIJOS PATAISA VĖL KELIAUS Į SEIMO SALĘ

  • 14

Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) sprendimą Rolando Pakso byloje įgyvendinanti Konstitucijos pataisa sulaukė Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pritarimo.

Trečiadienį šią pataisą palankiai vertino komiteto nariai, už ją balsavo 5 parlamentarai. Po teigiamos komiteto išvados  Konstitucijos pataisa keliaus į  Seimo plenarinių posėdžių salę, kur jos laukia svarstymo stadija.

Pasak Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko Stasio Šedbaro, darbas yra atliktas, pakankamai išsamus, išdiskutuotas su konstitucinės teisės ekspertais.

Jo skaičiavimais, diskusijos šiuo klausimu jau vyksta apie vienuolika metų.

„Iš miesto, iš Romos išvarymo nebetaikome, pilietinių teisių atėmimas neturėtų būti taikomas“, – sakė S. Šedbaras.

Iš miesto, iš Romos išvarymo nebetaikome, pilietinių teisių atėmimas neturėtų būti taikomas.

Vienas iš Konstitucijos pataisų rengėjų, parlamentaras Raimundas Lopata sakė, kad siūlomas projektas atitinka tarptautinę praktiką.

„Visiems laikams prarasti teisę vėl būti išrinktam, man atrodo,  galioja tik Čekijoje, Slovakijoje, Portugalijoje, Prancūzijoje yra išimtys. Laikinai prarandama tokia teisė Armėnijoje,  Austrijoje, Azerbaidžane, Latvijoje, Lenkijoje, Sakartvele, o kitų šalių atvejai rodo, kad  politinių teisių atėmimas įvykdžius nusižengimą nėra taikomas. Kitaip tariant, mes neiškrintame iš jokio konteksto“,- sakė Seimo Ateities komiteto pirmininkas Raimundas Lopata.

Šių metų birželio 10 d. Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) sprendimą Rolando Pakso byloje įgyvendinanti Konstitucijos pataisa įveikė pirmąjį laiptelį – pateikimo stadiją Seime. Už Konstitucijos 74 straipsnio pakeitimo projektą, kurį pateikė Seimo Ateities komiteto pirmininkas Raimundas Lopata, po pateikimo balsavo 73 Seimo nariai, balsavusių prieš ir susilaikiusių nebuvo, primena ELTA.

Šiam dokumentui svarstyti pagrindiniu buvo paskirtas Teisės ir teisėtvarkos komitetas. Konstitucijos pataisą, leisiančią R. Paksui siekti ne tik Seimo nario, bet ir prezidento posto, Seimas buvo pažadėjęs toliau  svarstyti rudenį.

Priėmus Konstitucijos pataisą, bus sudarytos teisinės prielaidos asmeniui, praėjus ne mažiau kaip 10 metų po konstitucinės sankcijos pritaikymo, t. y. po pašalinimo iš einamų pareigų ar Seimo nario mandato panaikinimo apkaltos proceso tvarka už šiurkštų Konstitucijos pažeidimą arba priesaikos sulaužymą, vėl įgyti teisę užimti Konstitucijoje nurodytas pareigas, kurių ėjimo pradžia pagal Konstituciją yra susieta su Konstitucijoje numatytos priesaikos davimu.

Tai reikštų, kad R. Paksas vėl galėtų siekti prezidento, Seimo ar Vyriausybės nario posto.

Konstitucijos 74 straipsnio pakeitimo projektą, leisiantį įgyvendinti EŽTT sprendimą R. Pakso byloje, inicijavo 48 įvairioms Seimo frakcijoms atstovaujantys Seimo nariai.

Konstitucijos pataisos turi būti svarstomos ir dėl jų balsuojama Seime du kartus. Tarp šių balsavimų turi būti daroma ne mažesnė kaip trijų mėnesių pertrauka. Įstatymo projektas dėl Konstitucijos keitimo laikomas Seimo priimtu, jeigu kiekvieno balsavimo metu už tai balsavo ne mažiau kaip 2/3 visų Seimo narių.

ELTA primena, kad dar praeitos kadencijos Seime, pernai birželio 29 d. Seime planuotas Konstitucijos pataisos, kuri atvertų R. Paksui kelią į Seimą, svarstymas nebuvo rezultatyvus. Seimas grąžino ją Teisės ir teisėtvarkos komitetui svarstyti iš naujo. Ši Konstitucijos pataisa iš išburto rato neišlipdavo – ji nuolat strigdavo.

EŽTT 2011 m. konstatavo, kad dabartinis draudimas iki gyvos galvos dalyvauti rinkimuose iš prezidento pareigų atstatydintam R. Paksui yra neproporcingas.

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

Anonimas

Niekas jo nerinks į seimą.Postfaktum seneli.Aiskereges paklausk koks tavo likimas.

čempionas ,

liko tik viena bet, kodėl tiesa eina kitu kampu, ir tikro kelio nera nei lašelio jau kuris laiko tarpas yra uždaras jums gerb, buves atstovas rolandai, jau tiek išlaukei tur but reiks dar ilgai eiti pragaro keliu link tiesos dar 10metu trauksis tas tavo skundas be galo, juk pats gali suprasti kad je tave nenori ir bijo va ir aiškiai pasakyta, daugiau versijos plano nekuriu nerandu nieko tau gerb pone,

To kam

Ka čia sapalioji gero jis norėjo matai
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS