Ragina paskelbti neskraidymo zoną virš Ukrainos atominių objektų | kl.lt

RAGINA PASKELBTI NESKRAIDYMO ZONĄ VIRŠ UKRAINOS ATOMINIŲ OBJEKTŲ

  • 0

Seimo Užsienio reikalų komitetas kreipiasi į demokratinių valstybių parlamentus su raginimu savo šalyse siekti politinio sutarimo ir neatidėliotinų veiksmų atveriant humanitarinius koridorius Ukrainos teritorijoje, siekiant civilių gyventojų saugaus išvykimo iš karo veiksmų zonų bei Rusijos Federacijos neteisėtai užimtų ir kontroliuojamų teritorijų.

Šį pareiškimą  komitetas priėmė reaguodamas  į sparčiai blogėjančią humanitarinę situaciją Ukrainoje bei dėl Rusijos ir Baltarusijos karo veiksmų kilusią riziką Ukrainos teritorijoje esantiems branduoliniams objektams – veikiančioms atominėms elektrinėms ir branduolinių atliekų saugyklai Černobylyje.

Priimtu pareiškimu komitetas taip pat kreipiasi į Europos Sąjungos valstybių parlamentus su raginimu solidarizuotis ir savo šalyse telkti politinę paramą dėl Europos Sąjungos šalies kandidatės statuso Ukrainai, kovojančiai už visos Europos demokratinę ateitį, suteikimo ir derybų proceso pradžios.

„Tarptautinė bendruomenė ir Jungtinių Tautų Organizacija, pasitelkdama turimus veikimo tokiomis situacijomis mechanizmus, tokius kaip JT taikdariai, privalo imtis visų būtinų priemonių užtikrinant karo veikimuose įkalintų žmonių evakuaciją. Taip pat negalime ignoruoti potencialios grėsmės visai Europai, kurią kelia okupantų kariuomenės beatodairiški veiksmai prie strateginių branduolinių objektų Ukrainos teritorijoje ir juose. Užsienio reikalų komitetas mato vienintelę išeitį užtikrinant Ukrainos žmonių ir Europos saugumą – paskelbti neskraidymo zonas virš suformuotų humanitarinių koridorių ir branduolinių objektų“, – sako Užsienio reikalų komiteto pirmininkė Laima Andrikienė.

Nepriklausomybės Akto signataras, Užsienio reikalų komiteto narys Emanuelis Zingeris pareiškė, kad tarptautinė visuomenė privalo atsakyti į prieš keliolika valandų įvykusią ataką griaunant didžiausią Europoje atominę elektrinę.

„Rusija tiksliai nukreipė ir smūgiavo į rizikingiausius jėgainės taškus, kur sprogimo atveju radiacija galėtų pasiekti net Rusijos regionus ir visą Europą. Tai aiškus ženklas, kad Rusija meta galutinį iššūkį tarptautinei bendruomenei. Tad tvirtam atkirčiui Rusijai pasiryžusios šalys turėtų jau šiandien koreguoti pasipriešinimo planus Rusijos tarptautinei agresijai atremti. Šių dienų įvykiai reikalauja galvoti ir apie visų šalių piliečių gyvybių išsaugojimą nepasiduodant“, – sako E. Zingeris.

D. Kreivys ragina „Tateną“

Rusijai atakuojant Ukrainos atomines elektrines Zaporižioje bei Černobylyje, Lietuvos energetikos ministras Dainius Kreivys kreipėsi į Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) generalinį direktorių Rafael Mariano Grossi ragindamas skubiai nustatyti 30 km nekarines zonas aplink Ukrainos branduolines elektrines, kad būtų išvengta branduolinės katastrofos Europoje.

D. Kreivys taip pat primygtinai ragina „Tateną“ tinkamai įvertinti Rusijos veiksmus pagal atitinkamas tarptautinės teisės nuostatas, kad Rusija būtų patraukta atsakomybėn. Atlikus vertinimą prašoma pateikti jį „Tatenos“ valdytojų tarybai, rašoma pranešime spaudai.

„Tatenos“ vaidmuo yra gyvybiškai svarbus, ji turės prisiimti dalį atsakomybės už avariją, jei ji nepanaudos visų turimų priemonių ir savo politinės galios.

Pasak energetikos ministro, labai svarbu sutelkti tarptautines pastangas, siekiant sumažinti branduolinės saugos ir saugumo pavojus Ukrainoje.

„Tatenos“ vaidmuo yra gyvybiškai svarbus, ji turės prisiimti dalį atsakomybės už avariją, jei ji nepanaudos visų turimų priemonių ir savo politinės galios, kad nedelsiant sustabdytų Rusijos karines atakas prieš Ukrainos branduolinės energetikos objektus, rašoma D. Kreivio kreipimesi. 

Rusijos ginkluotosios pajėgos perėmė Černobylio AE kontrolę, o Zaporižios AE apšaudymas sukėlė gaisrus AE teritorijoje, tai kelia grėsmę kitiems civiliniams branduoliniams įrenginiams Ukrainoje.

Ministras pabrėžia, kad šie veiksmai akivaizdžiai pažeidžia 2009 metų „Tatenos“ Generalinėje konferencijoje priimtą sprendimą, kad bet koks taikiems tikslams skirtų branduolinių objektų ginkluotas užpuolimas ir grėsmė jiems yra Jungtinių Tautų Chartijos, tarptautinės teisės ir „Tatenos“ statuto principų pažeidimas.

Gairės: Seimas, URK, atominės elektrinės, neskraidymo zona, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS