Seimo URK svarstys ministro ir prezidento sutartas ambasadorių kandidatūras | kl.lt

SEIMO URK SVARSTYS MINISTRO IR PREZIDENTO SUTARTAS AMBASADORIŲ KANDIDATŪRAS

  • 0

Seimo Užsienio reikalų komitetas (URK) trečiadienį svarstys prezidento ir užsienio reikalų ministro suderintas kandidatūras į laisvas ar šiemet atsilaisvinsiančias ambasadorių vietas.

„Bus uždaras klausimas, kur gali būti svarstoma šių metų ambasadorių rotacija“, – BNS sakė URK pirmininkas konservatorius Žygimantas Pavilionis.

„Viliamės, kad ir Seime bus rastas pritarimas tarp institucijų pasiektam sutarimui dėl viso paketo Lietuvos diplomatinio korpuso paskyrimų bei taip pat išspręstas po VTEK priimtų sprendimų ambasadoriaus Londone Eitvydo Bajarūno atšaukimas“, – BNS teigė užsienio reikalų ministro patarėja Paulina Levickytė.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija yra pripažinusi, kad E. Bajarūnas su prezidento Gitanu Nausėda pažeidė įstatymą, kai už valstybės lėšas Londone lankėsi miuzikle.  Tiek diplomatas, tiek G. Nausėda su tuo nesutinka.

URK vadovas apgailestavo, kad ambasadorių skyrimo procesas užtruko, dėl to nauji paskyrimai vėluoja.

„Kaip žinote, pasiekti tam tikri kompromisai, kuriais mes džiaugiamės, tačiau, kaip ne kartą minėjau, jie pasiekti vėlai, žinant, kad net ir dabar pradėjus tą stadiją parlamente, mažiausiai du–tris mėnesius užsitęs jų paskyrimas, nes reikia gauti užsienio valstybių sutikimus“, – tvirtino Ž. Pavilionis.

Anot jo, nepaisant to, kad šįkart ambasadoriai greičiausiai bus paskirti, būtina priimti įstatymo pataisas, jog ateityje tokios situacijos nebepasikartotų.

„Dabar mes ne tik nepataikome į terminus, faktiškai visais atvejais tuos terminus praleidžiame. Tai reiškia, kad Lietuva sunkioje geopolitinėje situacijoje pati atima sau  galimybę joje veikti, reaguoti, išgirsti laiku informaciją, kuri gali apsaugoti tos pačios Lietuvos egzistenciją“, – sakė URK pirmininkas.

Jis neatskleidė, kiek kandidatų į ambasadorius trečiadienį bus svarstoma.

„Niekada tiek daug kandidatūrų vienu metu nesame svarstę“, – tvirtino Ž. Pavilionis.

Dėl Prezidentūros ir Užsienio reikalų ministerijos nesutarimų pastaruoju metu buvo įšaldytas iš viso 13 Lietuvos diplomatų skyrimas, tarp jų – ir Lenkijoje, bet po trijų prezidento Gitano Nausėdos ir užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio susitikimų kovo pradžioje pranešta, kad sprendimas rastas.

Siekiant išvengti tokių situacijų ateityje, Seime registruotos dvi alternatyvios Diplomatinės tarnybos įstatymo pataisos, apibrėžiančios detalesnę ambasadorių skyrimų tvarką.

URK vadovas Ž. Pavilionis su grupe valdančiųjų bei opozicinių demokratų siūlo, kad  prezidentas būtų įpareigotas motyvuoti, jei atsisako skirti Vyriausybės pateiktą kandidatą, tam numatytas dešimties dienų terminas.

Taip pat siūlo į įstatymą įrašyti, kad URM surengus atranką į atsilaisvinsiančias ambasadoriaus pareigas, užsienio reikalų ministras, teikdamas diplomatinio atstovo kandidatūrą apsvarstyti Seimo URK, kandidatūrą prieš tai suderintų su ministru pirmininku ir apie teikiamą kandidatūrą informuotų prezidentą.

Tuo metu grupė opozicijos parlamentarų siūlo nustatyti, kad diplomatų atranka organizuojama ir vykdoma užsienio reikalų ministro nustatyta tvarka, bet ypatingais atvejais kandidatą galėtų siūlyti prezidentas, įvertinęs asmens išskirtines savybes, atsižvelgęs į užsienio valstybės, į kurią diplomatas skiriamas, specifiką.

Taip pat būtų nustatyta, kad užsienio reikalų ministras, teikdamas ambasadoriaus kandidatūrą apsvarstyti Seimo URK, ją turėtų būti suderinęs su premjeru ir prezidentu, o derinimo procesas „pradedamas ir baigiamas per protingą terminą“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS