Seimo Užsienio reikalų komitetas pasmerkė Rusijos nusikaltimus Ukrainoje: genocidas prieš Ukrainą | kl.lt

SEIMO UŽSIENIO REIKALŲ KOMITETAS PASMERKĖ RUSIJOS NUSIKALTIMUS UKRAINOJE: GENOCIDAS PRIEŠ UKRAINĄ

  • 0

Seimo Užsienio reikalų komitetas (URK), reaguodamas į masinius brutalius Rusijos kariuomenės nusikaltimus prieš civilius gyventojus Bučoje, Irpinėje, Hostomelyje, Mariupolyje ir kitur Ukrainoje, priėmė pareiškimą, kuriuo kviečia tarptautinę bendruomenę vieningai pasmerkti Rusijos agresiją ir vykdomus karo nusikaltimus, juos įvardijant Ukrainos tautos genocidu.

„Tarptautinis Baudžiamasis Teismas jau pradėjo tyrimą dėl Ukrainoje įvykdytų karo nusikaltimų, ir mes reikalaujame, kad visi, ne tik V. Putinas ir A. Lukašenka, Rusijos kariuomenės vadai, davę įsakymus žudyti ar nesustabdę civilių gyventojų skerdynių, bet ir eiliniai kariai atsakytų už nekaltų Ukrainos žmonių pralietą kraują ir sužlugdytus gyvenimus“, – sakė URK pirmininkė Laima Andrikienė.

„Rusijos veiksmai yra nesuderinami su jos naryste Jungtinėse Tautose ir JT Žmogaus teisių taryboje, todėl mes raginame pašalinti Rusiją iš šių bei kitų tarptautinių organizacijų“, – pažymėjo L. Andrikienė.

Komiteto pareiškime pabrėžiama, kad įvestos sankcijos Kremliaus režimui yra nepakankamos, todėl euroatlantinė bendruomenė su partneriais jau dabar turi įvesti visaapimančias sankcijas, kurios žymiai silpnintų Kremliaus režimą ir stabdytų Rusijos agresiją. Komitetas kviečia Europos Sąjungos valstybes nares nedelsiant stabdyti Rusijos naftos ir dujų importą, įvesti draudimą Rusijos laivams įplaukti į visus Europos Sąjungos uostus, sustabdyti sausumos transportą į Rusiją ir iš jos visose Europos Sąjungos valstybėse narėse.

Pareiškimu Lietuvos parlamentarai kreipiasi į tarptautines organizacijas, demokratinių valstybių parlamentus, kad jų vyriausybės didintų karinę, finansinę, humanitarinę ir diplomatinę paramą Ukrainai, vieningai paremtų iniciatyvas dėl Rusijos karinių veiksmų Ukrainoje pasmerkimo bei Rusijos izoliavimo, pritaikant analogiškus sprendimus bei sankcijas ir kariniame konflikte dalyvaujančiai Baltarusijai.

Gairės: karas Ukrainoje, Laima Andrikienė, Seimo užsienio reikalų komitetas, Rusijos nusikaltimai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS