Seimui nesiseka rasti ekspertų, norinčių vertinti teisės aktų projektus | kl.lt

SEIMUI NESISEKA RASTI EKSPERTŲ, NORINČIŲ VERTINTI TEISĖS AKTŲ PROJEKTUS

Seimo kanceliarijos Teisės departamentui, kuriam Seimo valdyba yra pavedusi organizuoti teisės aktų projektų nepriklausomo ekspertinio įvertinimo paslaugos pirkimą, nepavyksta to įvykdyti, nes neatsiranda norinčių imtis šio darbo ekspertų.

Apie tokią padėtį trečiadienį Seimo valdybą informavo laikinai einantis Seimo kanclerio pareigas  Marius Žiūkas. Pasak jo, vasaros laikotarpiu susikaupė 6 įstatymų pataisų projektai, kuriems buvo pareikalauta ekspertinio vertinimo, tačiau perkant paslaugą neskelbiamos apklausos būdu nei vienas tiekėjas nepateikė pasiūlymo. Anot jo, iš šešių du pirkimai buvo skelbiami  pakartotinai, tačiau pasiūlymų negauta.

Seimo valdybos nariai svarstė, ar mažinti reikalavimus, ar didinti atlygį už teisės aktų ekspertinį vertinimą, kuris šiuo metu siekia 100 eurų.

Seimo vicepirmininkas Jonas Liesys siūlė kreiptis į Seimą ir komitetus, kad būtų svarstoma galimybė atsisakyti ekspertinio vertinimo, nes tai „stabdo įstatymų leidybą“.

Manau, kad  advokatų kontorai ar 100 ar 1000 eurų –  tai nėra ta suma, dėl kurios jie dirbtų. Manau, kad turi būti ambicija tiems žmonėms, kurie teikia konsultacijas Seimui.

Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja Rima Baškienė apgailestavo, kad „praktika nedžiugina, nes tiek opozicija, tiek pozicija kartais tai naudoja politiniams tikslams stabdyti įstatymų projektų eigą“.  

„Tačiau Statutas, kuriame reglamentuotas ekspertinis vertinimas, nepakeistas, ir mes privalome laikytis Statuto“, – sakė ji.

Seimo vicepirmininkė konservatorė Irena Degutienė nesutiko su pasakymu, kad „opozicija politikuoja“.

„Siūlau grąžinti komitetams, kad jie šiek tiek nuleistų reikalavimus, bet dėl nustatytos apmokėjimo kartelės padidinimo abejočiau“, – sakė I. Degutienė.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis irgi mano, kad ne piniguose yra problema, nes teikti konsultacijas Seimui turėtų būti ambicija.

„Manau, kad  advokatų kontorai ar 100 ar 1000 eurų –  tai nėra ta suma, dėl kurios jie dirbtų. Manau, kad turi būti ambicija tiems žmonėms, kurie teikia konsultacijas Seimui“, – mano V. Pranckietis.

Todėl Seimo valdyba nutarė paprašyti Seimo komitetų, kad jie sumažintų reikalavimus nepriklausomo ekspertinio įvertinimo paslaugos pirkimui.

Tarp įstatymų pataisų, kurioms kol kas nepavyko gauti ekspertų išvadų, yra Alkoholio kontrolės, Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės, Sveikatos sistemos, Sveikatos draudimo ir kt. teisės aktų projektai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS