Seimas vėl ėmėsi naujo Lobistinės veiklos įstatymo | kl.lt

SEIMAS VĖL ĖMĖSI NAUJO LOBISTINĖS VEIKLOS ĮSTATYMO

Seimas ketvirtadienį iš naujo ėmėsi Lobistinės veiklos įstatymo, kuriuo būtų įtvirtintas vadinamasis kryžminis deklaravimas, kai politikų ir interesų grupių atstovų susitikimus turi registruoti abi pusės.

„Dar prieš gerus metus Vyriausybė atnešė į Seimą naują siūlomą lobistinės veiklos reguliavimą, vėliau Seime pati projekto idėja buvo gerokai išdarkyta, ir žinant pastarojo meto įvykius siūlytume sugrįžti prie projekto svarstymo“, – sakė projektą pristačiusi Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovė „valstietė“ Agnė Širinskienė.

Seimas 68 balsais už, vienam buvus prieš ir 10 parlamentarų susilaikius valdančiųjų inicijuotam projektui pritarė po pateikimo. Toliau jį svarstys Teisės ir teisėtvarkos komitetas, o į  Seimo salę svarstymui jis turėtų grįžti birželio 23 dieną.

Projektą pristačiusi A. Širinskienė pažymėjo, kad siūloma įtvirtinti tiek kryžminį lobistinės veiklos deklaravimą, tiek būtinybę verslo asociacijoms registruotis lobistais.

„Siūlome įtvirtinti tiek kryžminį deklaravimą, kai lobistinę veiklą  deklaruoja tiek jos adresatas, tiek teikėjas, tai yra lobistas ir politikas“, – sakė A. Širinskienė.

Seime pati projekto idėja buvo gerokai išdarkyta, ir žinant pastarojo meto įvykius siūlytume sugrįžti prie projekto svarstymo.

„Vėlgi siūlome išplėsti lobisto apibrėžimą, paimant tas asociacijas, kurios nėra savo esme tenkinančios viešąjį interesą, tačiau vienijančios verslo subjektus ir atitinkamai siekiančios verslo tikslų, kad jos taip pat būtų priverstos deklaruotis kaip lobistai ir vėliau deklaruoti savo bendravimą su politikais, valstybės tarnautojais“, – pataisas pristatė komiteto vadovė.

Pagal įstatymą, lobistas apibrėžiamas kaip fizinis asmuo, juridinis asmuo arba kita organizacija ar jų padalinys, vykdantys lobistinę veiklą.

Lobistine veikla būtų nelaikoma viešųjų juridinių asmenų, tiesiogiai nurodytų specialiuose įstatymuose, veikla, tenkinanti viešąjį interesą.

Projektu taip pat politikams bei savivaldybių administracijų vadovams būtų privalu viešai skelbti darbotvarkes.

Liberalas Simonas Gentvilas pasisakė už projektą, tačiau teigė, jog jis koncentruotas į detales ir nesprendžia esminių klausimų.

„Bus tikrai žiūrima, ar politikas teisingai deklaravo susitikimą, o kas jame kalbėta, koks jo turinys – visiškai antraeiliai dalykai. Mes būsime kontroliuojami ir, matydami prastus premjero, Ramūno Karbauskio pavyzdžius, mes jau šiandien galime sakyt, kad kiekvienas darysime klaidas. O tikrieji, užkulisiniai, povandeniniai dalykai nebus paliesti“, – teigė S. Gentvilas.

S. Gentvilas kritikavo „valstiečių“ lyderius, kad teikdami projektą su įpareigojimais skelbti darbotvarkes patys to nedaro, pvz., premjero Sauliaus Skvernelio bei partijos vadovo Ramūno Karbauskio darbotvarkėse nebuvo nurodyta apie praėjusį penktadienį Naisiuose vykusią „valstiečių“ tarybą.

Tuo tarpu prieš projektą pasisakęs Seimo narių Mišrios grupės atstovas Povilas Urbšys teigė, kad „siūlomos pataisos – tik dekoracijos paslėpti iš tikrųjų neskaidrius sandėrius ir veikimą“.

Lobistinės veiklos įstatymo projektą teikia daugiau kaip 30 parlamentarų, daugiausiai valdantieji „valstiečiai“ – partijos lyderis R. Karbauskis, Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovė A. Širinskienė, Seimo vicepirmininkas Arvydas Nekrošius bei kiti.

Naują projektą „valstiečiai“ teikia teisėsaugai pranešus apie korupcinę bylą, kurioje su lobistine veikla susijusiais nusikaltimais įtariami dviejų verslo organizacijų vadovai.

Pagal šiuo metu galiojantį Lobistinės veiklos įstatymą, lobistai įpareigoti Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai teikti savo veiklos deklaracijas, tuo metu politikai, tarnautojai neprivalo pranešti apie buvusius susitikimus su lobistais.

Seime jau buvo mėginta priimti naują lobistinės veiklos reguliavimą, bet nesėkmingai.

Teisingumo ministerija buvo parengusi naujos redakcijos Lobistinės veiklos įstatymo projektą, tačiau jis įstrigo Seime praėjusių metų pabaigoje.

„Valstiečiai“ R. Karbauskis ir A. Širinskienė buvo pateikę siūlymą įpareigoti politikus ir savivaldos administracijos vadovus deklaruoti jų atžvilgiu vykdytą lobistinę veiklą, tačiau per priėmimą pritarta P. Urbšio pataisai, kad apie buvusį susitikimą su lobistais užtektų pranešti savo įstaigų interneto svetainėse.

Šią pataisą tuomet palaikė ir valdančiųjų, ir opozicinių frakcijų atstovai, ir balsuojant dėl viso įstatymo priėmimo kita dalis politikų nebesiregistravo, tad priimti naują Lobistinės veiklos įstatymo redakciją neužteko balsų.

Apie būtinybę tobulinti Lobistinės veiklos įstatymą imta kalbėti po to, kai teisėsaugos įtarimų sulaukė Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Valdas Sutkus ir Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Mantas Zalatorius.

Specialiųjų tyrimų tarnybos direktorius Žydrūnas Bartkus žurnalistams sakė, kad šioje byloje įtariami nusikaltimai yra susiję su lobistine veikla.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

...

REIKALINGAS referendumas antilobistiniam įstatymui priimt!

Taip

Lobs 141 ir jų draugeliai

Blinda

Kada seimas svarstys baudziavos panaikinimo Lietuvoje ir feodalu prigrobto turto nacionalizavimo istatymu?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS