Vadovauti VRK teikiama L. Petronienė: svarbu pasirūpinti prevencija, kad būtų išvengta klaidų | kl.lt

VADOVAUTI VRK TEIKIAMA L. PETRONIENĖ: SVARBU PASIRŪPINTI PREVENCIJA, KAD BŪTŲ IŠVENGTA KLAIDŲ

Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) vadovauti teikiama Lina Petronienė sako, kad komisija turi ne tik organizuoti rinkimus, bet ir pasirūpinti prevencija, kad rinkimų dalyviai išvengtų klaidų, ypač pasikeitus taisyklėms.

„Svarbu ne tik teisės aktuose nustatyti aiškias taisykles, ribojimus, reikalavimus, ne mažiau svarbu suteikti instrumentus patiems rinkimų dalyviams šių reikalavimų, ribojimų laikytis. Taip pat svarbu pasirūpinti prevencija, kad rinkimų proceso dalyviai išvengtų klaidų, neapsižiūrėjimo ir pažeidimų dėl nežinojimo“, – ketvirtadienį prisistatydama Seime sakė L. Petronienė.

Pasak jos, konsultuoti rinkimų dalyvius ypač svarbu pasikeitus teisiniam reguliavimui.

„Labai svarbu ir VRK padaryti namų darbus, suinteresuotus asmenis supažindinti su pakeitimais, teikti metodinę informaciją, konsultacijas ir vykdyti stebėseną, o pastebėjus klaidas priminti naujas nuostatas, pakonsultuoti, paaiškinti“, – kalbėjo ilgametė VRK darbuotoja.

Pernai įsigaliojus naujam Rinkimų kodeksui, į kurį buvo sutraukti visi rinkimų įstatymai, VRK sulaukė kritikos dėl savivaldos rinkimų organizavimo, kai iškilo grėsmė braukti šimtus kandidatų dėl netinkamai pateiktų dokumentų.

Rinkimai suteikia galimybę nuolat mokytis, susitikti daug naujų žmonių, įveikti vis naujus iššūkius, matyt todėl taip ilgai ir dirbu šį neleidžiantį apsnūsti darbą.

Savo kalboje VRK Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo kontrolės skyriaus vedėjos pareigas šiuo metu einanti L. Petronienė taip pat pažymėjo ilgametę darbo komisijoje patirtį.

„Niekada nesu buvusi kandidatė, niekada nesu dirbusi jokiame rinkimų štabe, bet daug metų esu atsakinga už politinės kampanijos dalyvių registravimą, juos konsultuoju, todėl ne kartą teko girdėti, kas aktualu rinkimų dalyviams“, – prisistatydama sakė L. Petronienė.

„Visada vertinu rinkimų principų stabilumą, nekintamumą ir rinkimų teisinio reguliavimo ir proceso dinamiškumą. Rinkimai suteikia galimybę nuolat mokytis, susitikti daug naujų žmonių, įveikti vis naujus iššūkius, matyt todėl taip ilgai ir dirbu šį neleidžiantį apsnūsti darbą“, – kalbėjo kandidatė.

Ž. Gedvilos / BNS nuotr.

L. Petronienę vadovauti VRK teikia Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen. Parlamento vadovė sako kandidatę pasirinkusi dėl jos profesionalumo ir principingumo.

„Ieškodama kandidatės vadovavausi lūkesčiu, kurį girdėjau iš esmės iš visų Seimo frakcijų, kai tai turėtų būti ne tik labai  patyręs rinkimų organizavimo ekspertas, bet taip pat, kad tai būtų profesionalas, dėl kurio sąžiningumo, nešališkumo, principingumo niekam nekiltų klausimų“, – ketvirtadienį prieš Seimo posėdį sakė V. Čmilytė-Nielsen.

„Mano teikiama kandidatė L. Petronienė visa savo patirtimi darbo VRK tikrai yra tai ne kartą parodžiusi. Ir aš tikiuosi, kad jos įdirbis ir patirtis bus įvertinti“, – kalbėjo parlamento vadovė.

Ji ketvirtadienį parlamentarams pateiks siūlymą VRK Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo kontrolės skyriaus vedėją L. Petronienę skirti šios komisijos vadove.

„Tai yra patyrusi rinkimų organizavimo ir vykdymo, o ypač – politinių partijų ir kampanijų finansavimo ekspertė nacionaliniu ir tarptautiniu lygmenimis, šioje srityje dirba nuo 1996 metų“, – apie kandidatę anksčiau yra sakiusi V. Čmilytė-Nielsen.

L. Petronienė nuo 2007 metų vadovauja VRK Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo kontrolės skyriui, o pačioje komisijoje dirba nuo 1996 metai, su darbo pertrauka Seimo kanceliarijoje.

Vilniaus universitete ji yra įgijusi informatikos magistro, Mykolo Romerio universitete – teisės magistro kvalifikacinius laipsnius.

Rinkimų komisija nuolatinio vadovo neturi nuo kovo mėnesio pabaigos, kai sulaukusi kritikos dėl merų rinkimų organizavimo Anykščiuose ir Visagine iš pareigų atsistatydino Jolanta Petkevičienė.

VRK pirmininką Seimo vadovo teikimu skiria Seimas. Po kiekvienų parlamento rinkimų ši komisija sudaroma iš naujo.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Klpd.

Klausiau per tv ir stebėjausi. Koks lėkštas ir primityvus prisistatymas! Jau net nejuokinga..Vienos pagyros pačiai sau ir bukiausios kaimo bobulės lygio postringavimas. Ir ji bus VRK vadovė? !!!Jie ką, nieko konstruktyvaus, naujo ir drąsaus apie Lietuvos rinkimų sistemą neįstengia pasakyt?Prie ko čia ta prevencija kuomet rinkimuose ištisai pažeidimai, sukčiavimas ir vos ne atvira prekyba balsais ir poveikiu?

Gugis

Daug vargo del nieko…

SUSIJUSIOS NAUJIENOS