Seimui pristatyti siūlymai didinti šauktinių, kariūnų skaičių | kl.lt

SEIMUI PRISTATYTI SIŪLYMAI DIDINTI ŠAUKTINIŲ, KARIŪNŲ SKAIČIŲ

Seimui antradienį pristatyti Vyriausybės siūlomai didinti per metus į privalomąją karo tarnybą kviečiamų jaunuolių, taip pat Karo akademijos kariūnų bei civilių darbuotojų kariuomenėje skaičius.

Tai numatyta įstatymo projekte, kuriuo nustatoma principinė kariuomenės struktūra ir karių skaičius.

„Siūloma šauktinių skaičių nustatyti iki 4400 jaunuolių, šiuo metu viršutinė riba yra 4000, tiesiog norima lanksčiai planuoti, nustatyti šauktinių skaičiaus didėjimą“, – sakė projektą pristatęs krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Taip pat siūloma didinti kariūnų ribinius skaičius. Anot A. Anušausko, tai daroma, kad būtų užtikrinama į atsargą išeinančių karininkų pamaina.

Siūloma šauktinių skaičių nustatyti iki 4400 jaunuolių, šiuo metu viršutinė riba yra 4000.

Pakeitimams dėl kariuomenės struktūros bendru sutarimu pritarus po pateikimo, toliau projektą svarstys Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas. Svarstymas Seimo posėdyje numatytas gegužę.

Krašto apsaugos ministerijos parengtos pataisos numato, jog per metus į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą būtų pakviečiama nuo 3400 iki 4400 jaunuolių. Dabar šis skaičius yra nuo 3800 iki 4000.

Anot KAM, dabartinis skaičius neatitinka kariuomenės poreikių, yra nepakankamas ir neleidžia lanksčiai planuoti bei užtikrinti savalaikio dalinių komplektavimo iš šauktinių karių.

Įstatymo projektu siūloma daugiau kariūnų priimti į Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademiją. Maksimalus jų skaičius būtų didinamas nuo dabar esančio 320 iki 440, minimali riba liktų 200.

„Nustačius didesnį maksimalų leistiną ribinį kariūnų skaičių iki 440, kasmet į Lietuvos karo akademiją galima bus priimti iki 110 kariūnų ir užtikrinti krašto apsaugos sistemos personalo poreikius“, – teigiama projekto aiškinamajame rašte.

Kariuomenėje pagal darbo sutartis dirbančių asmenų ketinama didinti nuo 1800 iki 2050.

Šis skaičius didinamas augant „civilinio personalo poreikiui medicininės priežiūros, maitinimo, sandėlių, infrastruktūros priežiūros, aprūpinimo ir kitoms aptarnavimo paslaugoms teikti“, nurodo KAM.

Pasak A. Anušausko, tam bus pritaikyta ir infrastruktūra.

Kitąmet planuojama pastatyti tris karinius miestelius Šiauliuose, Vilniaus rajone ir Šilalės rajone, jų infrastruktūros priežiūrai, Lietuvos kariuomenės vienetams aptarnauti papildomai reikės apie 150 darbuotojų, dirbančių pagal darbo sutartis.

Visiems šiems pakeitimams šių metų sausį pritarė Valstybės gynimo taryba.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

.

Mergos norėjo lygiu teisių tai tegul ir jas šaukia į privaloma karo darnyba ne vien tik bx

ir visi beretnykai

turi tarnaut kariuomenej, tarnavot rusui tarnaukit ir lietuvai

Neber kantrybes

Visi, sulauke 18 metu vaikinai turi atlikti pareiga Tevynei. Kokie cia dar gali buti didinimai ar mazinimai? Jau vienas siule "miegoti ramiai", tai netekome kariuomenes... Kazin kieno uzduoti vykde?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS