Šimtas parlamentarų paskelbė bent po vieną susitikimą su interesų grupėmis | kl.lt

ŠIMTAS PARLAMENTARŲ PASKELBĖ BENT PO VIENĄ SUSITIKIMĄ SU INTERESŲ GRUPĖMIS

  • 0

Nuo Seimo kadencijos pradžios du trečdaliai parlamentarų – 100 iš 154 – paskelbė bent po vieną susitikimą su interesų grupėmis ir registruotais lobistais.

Iš viso Seimo nariai paskelbė 3968 tokius susitikimus, skelbia nevyriausybinės organizacijos „Transparency International“ Lietuvos skyriaus (TILS).

Po atliktos Seimo narių darbotvarkių apžvalgos paaiškėjo, kad daugiausiai susitikimų nuo 2017 metų kovo paskelbė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narė Virginija Vingrienė (263), Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Simonas Gentvilas (239), Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis (223), dabartinis eurokomisaras Virginijus Sinkevičius (170), ministras pirmininkas Saulius Skvernelis (164), Mišrios Seimo narių grupės narė Aušrinė Armonaitė (148), Liberalų sąjūdžio frakcijos narė Viktorija Čmilytė-Nielsen (146), Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos nariai Kęstutis Mažeika (133), Aurelijus Veryga (124) ir Guoda Burokienė (108).

Aktyviausia Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos narė – Dovilė Šakalienė, kuri kadencijos metu paskelbė 66 susitikimus su interesų grupių atstovais. Daugiausiai susitikimų iš Lietuvos socialdemokratų darbo frakcijos deklaravo Linas Antanas Linkevičius (47), iš Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos – Jaroslavas Narkevičius (42), iš Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos – Gintarė Skaistė (31) ir Žygimantas Pavilionis (31).

Dažniausiai Seimo nariai susitikdavo su verslo asociacijomis ir verslininkais (1260), nevyriausybinių organizacijų atstovais (1184) bei mokslo ir meno atstovais (755). Apie savo susitikimus su registruotais lobistais (71) skelbė 29 Seimo nariai.

Beveik aštuonis iš 10 visų susitikimų paviešino pirmą kartą į Seimą išrinkti Seimo nariai (3065 susitikimus iš 3968). Savo susitikimus su interesų grupių atstovais viešino du iš penkių frakcijų seniūnų ir du iš penkių komitetų pirmininkų.

„Net devyni iš dešimties dabartinių Seimo narių ir vėl kandidatuoja į Seimą, tad, tikiuosi, mūsų surinkti duomenys suteiks puikią galimybę įvertinti, kiek aktyviai šios kadencijos metu dirbo parlamentarai, su kuo jie bendravo ir kaip jie atrodo, palyginus su kitais Seimo nariais. Juk geras politikas yra aktyvus ir skaidrus politikas“, – pranešime sakė TILS vadovas Sergejus Muravjovas.

Parlamentarai daugiausiai susitikimų paskelbė per 2018 metų rudens sesiją (82 parlamentarai paskelbė 737 susitikimus su interesų grupėmis). Mažiausiai susitikimų buvo paskelbta praėjusios 2020 metų pavasario sesijos metu, kai 55 parlamentarai pranešė apie 371 susitikimą. Iš jų, vienas iš 10 Seimo narių paskelbė bent po vieną tokį susitikimą nuotoliniu būdu (21 susitikimas).

Septynių Seimo sesijų duomenys buvo skaičiuojami nuo 2017 metų kovo 10 dienos iki 2020 metų rugpjūčio 16 dienos. Dėl Seimo narių kaitos šios kadencijos metu iš viso dirbo 154 Seimo nariai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS