A. Širinskienė siūlo braukti kritikuojamą leidimą medžioti su lankais | kl.lt

A. ŠIRINSKIENĖ SIŪLO BRAUKTI KRITIKUOJAMĄ LEIDIMĄ MEDŽIOTI SU LANKAIS

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto (TTK) vadovė „valstietė“ Agnė Širinskienė bei jos frakcijos kolega Seimo vicepirmininkas Arvydas Nekrošius siūlo braukti prieštaringai vertinamą leidimą medžioti lankais.

Įsakymą, leidžiantį medžioklę lankais, penktadienį pasirašė „valstiečių“ deleguotas aplinkos ministras Kęstutis Mažeika. Dėl šio sprendimo jis sulaukė daug kritikos, jam nepritarė ir premjeras Saulius Skvernelis.

A. Širinskienė su A. Nekrošiumi teikia Medžioklės įstatymo pataisą, kuri iš viso neleistų ministrui tvirtinant medžioklės taisykles spręsti dėl leidžiamų ir draudžiamų medžioklės įrankių.

Įstatymo pataisomis taip pat būtų įtvirtintas baigtinis leidžiamų medžioklės įrankių sąrašas. Tai būtų ilgieji graižtviniai ir lygiavamzdžiai ginklai su optiniais taikikliais ar be jų, nesužeisto gyvūno pagavimą užtikrinantys tinklai, graibštai, gaudyklės, staigią pagauto gyvūno mirtį užtikrinantys selektyvieji spąstai. Siekiant nutraukti kančias, kai pribaigiamas sužeistas medžiojamasis gyvūnas, būtų galima naudoti B ir C kategorijų trumpuosius šaunamuosius ginklus.

„Valstiečiai“ pataisų aiškinamajame rašte teigia, kad galimybė ministrui tvirtinti medžioklės įrankių sąrašą „sukuria sąlygas ministrui vienasmeniškai patvirtinti visuomenėje neišdiskutuotus ir prieštaringai vertinamus bei visuomenei nepriimtinus medžioklės įrankius“.

Pataisas, kurios draustų medžioklę lankais, taip pat yra įregistravę ir opoziciniai konservatoriai. Pagal Aistės Gedvilienės ir Mykolo Majausko projektą būtų draudžiami neetiški medžioklės būdai, įskaitant medžioklę automatiniais ginklais, lankais, arbaletais, kitais templiniais ginklais.

Jie siūlo nustatyti, kad Aplinkos ministerija turi užtikrinti, jog medžioklė Lietuvos teritorijoje būtų vykdoma laikantis Medžioklės įstatyme nurodytų „etiškumo, racionalumo, gyvūnų apsaugos, saugumo ir sėkmės kriterijų“. Siūloma uždrausti vykdyti medžioklę tam prieštaraujančiais būdais ir/ar įrankiais (įskaitant medžioklę automatiniais ginklais, lankais, arbaletais, kitais templiniais ginklais ir/ar įrankiais).

„Klausimas dėl medžioklės įrankių buvo iškilęs ne vieną kartą, tačiau po diskusijų ir viešų svarstymų buvo nuspręsta, kad medžioklė lanku yra neetiška ir itin žiauri, todėl šis medžioklės įrankis bei kiti, kurie neatitinka etiškos medžioklės ir gyvūnų apsaugos kriterijų, nepriimtinas. Platų visuomenės interesą parodo ir 2018 metais visuomenininkų inicijuota peticija prieš šį medžioklės būdą, kurią pasirašė virš 60 tūkstančių Lietuvos gyventojų“, – sako projekto rengėjai Seimo nariai A. Gedvilienė ir M. Majauskas.

Aptarti prieštaringai vertinamo įsakymo aplinkos ministras K. Mažeika pirmadienį susitinka su premjeru S. Skverneliu, „valstiečių“ frakcijos atstovais.

K. Mažeikos įsakymu pakeistos medžioklės taisyklės ir tarp leidžiamų naudoti įrankių ir priemonių įrašytas punktas apie medžioklinius lankus. Įsakyme nurodoma, jog papunktis dėl medžioklėje leidžiamų įrankių įsigalioja nuo 2022 metų balandžio.

Ministras teigia, jog iki tol bus siekiama įvertinti kitų šalių praktiką, su visuomene bus išdiskutuotos taisyklės ir reikalavimai tokiai medžioklei.

Aplinkos apsaugos aktyvistai pirmadienį ruošiasi laikydamiesi karantino reikalavimų surengti protestą prie ministerijos dėl šių pakeitimų bei perduoti K. Mažeikai Jono Biliūno apsakymą „Kliudžiau“.

Lanką medžioklėje naudoti buvo leidžiama iki 2004 metų, vėliau uždrausta.

Lankų naudojimo priešininkai teigia, jog tylus šūvio paleidimas palengvina galimybes brakonieriauti, tačiau šalininkai teigia, jog tyli medžioklė yra būdas apsaugoti aplinkinius gyventojus nuo šūvių triukšmo.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

gerai

nes tie socbrudai nori nebaudziamai patyliukais galabit zveris kuriu ir taip mazai beliko ispjovus miskus ir ruosiant nato poligonus kuriu matomai daugiau negu sovietmeciu tik nezinia nuo ko ginsimes nes vyrusas gaubicu nebijo?...

Broniau BRADAUSKAI,

n e p a v y k s ĮTEISINTI tylų b r o k o r i e v i m ą, tik KVAILYS gali nesuvokti jūsų t i k s l ų--kvailinant VISUOMENĘ--"saugant" gyventojus nuo triukšmo,--- šio įsakymo "gimimas" panašus į neva šautą ŠERNĄ,--o nušautas S T U M B R A S -----tokių su p a r a z i t i n e laikysena, kurie MULKINA visuomenę --- politikoje turėtų nebūti.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS