Siūloma griežtinti atsakomybę už vairavimą neturint teisės vairuoti | kl.lt

SIŪLOMA GRIEŽTINTI ATSAKOMYBĘ UŽ VAIRAVIMĄ NETURINT TEISĖS VAIRUOTI

Seimui siūloma griežtinti atsakomybę už vairavimą transporto priemonės, neturint teisės vairuoti.

Už pakartotinai padarytą tokį nusižengimą siūloma bausti nuo 600 iki 1200 eurų. Taip pat siūloma nustatyti, kad už tokius administracinius nusižengimus galėtų būti skiriamas transporto priemonės konfiskavimas.

Tai numatančias Administracinių nusižengimų kodekso pataisas įregistravo Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas, Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Stasys Šedbaras.

Jeigu Seimas pritartų, griežtesnė atsakomybė būtų taikoma už pakartotinai padarytus administracinius nusižengimus – transporto priemonės vairavimą neturint teisės ją vairuoti ar neturint teisės vairuoti šios rūšies transporto priemones arba, kai vairuojančiam asmeniui sustabdyta ar atimta teisė vairuoti transporto priemones, arba transporto priemonių vairavimą, kai nesilaikoma draudimo vairuoti transporto priemones, kuriose neįrengti antialkoholiniai variklio užraktai.

„Tokie  pažeidimai yra dažni ir keliantys grėsmę visuomenei. Asmenys, ne kartą padarę šiuos nusižengimus, pagal dabartinį reglamentavimą negali būti baudžiami griežčiau, nes kodeksas nenumato baudimo už tokio nusižengimo pakartotinį padarymą, taip pat nėra numatytos galimybės už minėtus nusižengimus skirti transporto priemonės konfiskavimo. Pažeidėjas jam skirtų baudų nemoka, priverstinai nuvežtą transporto priemonę tą pačią dieną atsiima su kitu, teisę vairuoti turinčiu asmeniu ir vėl vairuoja, nes nuvežtą transporto priemonę leidžiama susigrąžinti pašalinus grėsmę eismo dalyvių ar kitų asmenų sveikatai ar gyvybei. Jeigu būtų galimybė skirti transporto priemonės konfiskavimą, transporto priemonė galėtų būti grąžinama tik po to, kai išnagrinėjama administracinio nusižengimo byla“, – projekto aiškinamajame rašte sako S. Šedbaras.

Jis pastebi, kad Eismo įvykių informacinės sistemos duomenys byloja, kad vairavimas neturint teisės vairuoti yra pavojingas ir eismo saugumui grėsmę keliantis nusižengimas, o šiuo metu numatytos sankcijos asmenims, kurie pakartotinai vairuoja transporto priemones neturėdami teisės jų vairuoti, yra neefektyvios ir neatgrasančios.

Didėja eismo įvykių, sukeltų neturinčių teisės vairuoti asmenų

Pasak Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko S. Šedbaro, pastaraisiais metais pastebimas nustatytų asmenų, kurie vairuoja transporto priemonę neturėdami teisės vairuoti, skaičiaus ir tokių asmenų sukeltų eismo įvykių skaičiaus didėjimas.

Todėl šiuo projektu yra siekiama ne tik įtvirtinti griežtesnę atsakomybę pažeidėjams, bet ir užkardyti tokius pažeidimus.

S. Šedbaro duomenimis, asmenys, neturintys teisės vairuoti transporto priemones (neįgiję teisės vairuoti, teisė vairuoti atimta ar sustabdyta) 2017 m. sukėlė 1 267 eismo įvykius , 2018 m. – 1 281, 2019 m. – 1 382, 2020 m. – 1 441 (žuvo – 11, sužeista – 251).

Administracinių nusižengimų registro duomenimis, policijos pareigūnai 2017-2020 m. nustatė daugiau kaip 46 000 asmenų, kurie vairavo transporto priemones neturėdami teisės vairuoti (2017 m. – 10 948, 2018 m. – 10 720, 2019 m. – 11 093, 2020 m. – 14 073).

Šiuo metu Administracinių nusižengimų kodekse yra nustatyta atsakomybė – bauda nuo 300 iki 450 eurų už transporto priemonės vairavimą neturint teisės ją vairuoti ar neturint teisės vairuoti šios rūšies transporto priemones arba, kai vairuojančiam asmeniui sustabdyta teisė vairuoti transporto priemones.

Taip pat nustatyta atsakomybė už transporto priemonių vairavimą, kai vairuojančiam asmeniui atimta teisė vairuoti transporto priemones, arba transporto priemonių vairavimą, kai nesilaikoma draudimo vairuoti transporto priemones, kuriose neįrengti antialkoholiniai variklio užraktai ir numatyta bauda nuo 450 iki 700 eurų.

Griežtesnės atsakomybės už tokių administracinių nusižengimų pakartotinų padarymą šiuo metu nėra įtvirtinta. Taip pat nėra nustatytos galimybės už atitinkamus pažeidimus taikyti transporto priemonės konfiskavimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

Kuo daugiau bausit tuo daugiau ta darys

aha

teisingai tie kurie neturejo ir neturi vairuotojo pazymejimo yra labai pavojingi gatveje ir juos reikia grieztai bausti,o tie kurie turejo pazymejima bet ji prarado ir vairuoja toliau reikia skatinti kad praktikuojasi nes kitaip praras vairavimo ygudzius,jie nera pavojingesni del popieriuko neturejimo!aha?

LOPAI

Partiniai lopai patys girti ir beteisiai vazineja, tai kaip grieztinsi istatymus pries savo bandos lopus. Lietuvos nelauime partiniu lopu valdymas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS