Siūloma keisti įstatymo nuostatas dėl merų pavaduotojų skaičiaus | kl.lt

SIŪLOMA KEISTI ĮSTATYMO NUOSTATAS DĖL MERŲ PAVADUOTOJŲ SKAIČIAUS

  • 1

Vietos savivaldos įstatyme siūloma numatyti, kad Vilniaus ir Kauno miesto savivaldybės galėtų ir toliau steigti ne daugiau kaip tris mero pavaduotojo pareigybes, o visos kitos savivaldybės - ne daugiau kaip dvi.

Toks įstatymo pakeitimas leistų 48 savivaldybėms pačioms spręsti dėl mero pavaduotojų skaičiaus - jį padidinti iki dviejų ar pasilikti vieną.

Vietos savivaldos įstatymo pataisą parengę Seimo Lietuvos socialdemokratų darbo frakcijos nariai Gediminas Kirkilas, Juozas Bernatonis ir frakcijos seniūnas Andrius Palionis sako, kad rengti projektą paskatino siekis atsisakyti savivaldybių tarybų ir merų veiklą pernelyg suvaržančių apribojimų savarankiškai nustatyti savivaldybės mero pavaduotojų skaičių.

Šiuo metu įstatymas nustato, kad tik viena savivaldybės mero pareigybė turi būti steigiama, esant 25 ar mažiau savivaldybės tarybos narių. Esant daugiau savivaldybės tarybos narių gali būti steigiamos iki dviejų, o didžiausiose Vilniaus ir Kauno miestų savivaldybėse - iki trijų savivaldybės mero pavaduotojų pareigybių. Tuo būdu 48 savivaldybių tarybose leidžiama steigti tik po vieną savivaldybės mero pavaduotojo pareigybę.

„Šios savivaldybių tarybos negali pasinaudoti esama įstatymo norma - nustatyti, kad mero pavaduotojas savo pareigas gali eiti visuomeniniais pagrindais. Faktiškai beveik visų savivaldybių tarybų daugumos yra sudaromos koalicinių susitarimų pagrindu. Įstatymo reikalavimas steigti tik vieną mero pavaduotojo pareigybę gali sudaryti ir sudaro nepagrįstus suvaržymus tiek mero, tiek savivaldybės tarybos narių veikloje“, - sako projekto iniciatoriai Seimo nariai G. Kirkilas, J. Bernatonis ir A. Palionis.

Šiuo metu galiojančiame įstatyme yra numatyta, kad savivaldybės taryba priklausomai nuo jos narių skaičiaus steigia ne daugiau kaip tris, dvi ar vieną savivaldybės mero pavaduotojo pareigas. Vilniaus ir Kauno miestų savivaldybėse steigiamos iki trijų savivaldybės mero pavaduotojų pareigybių, dar 10 savivaldybių - iki dviejų ir likusiose 48 savivaldybėse steigiama po vieną savivaldybės mero pavaduotojo pareigybę.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Dėl vicemerų

Mažiausiai 3-4 vicemerai turėtų būti, nes dabar jiems neįmanoma apsidirbti, žmonės skundžiasi dėl niekų

SUSIJUSIOS NAUJIENOS