A. Skaigirytė: Lietuva tikisi didesnio JAV įsitraukimo NATO rytų flange, paramos Ukrainai | kl.lt

A. SKAIGIRYTĖ: LIETUVA TIKISI DIDESNIO JAV ĮSITRAUKIMO NATO RYTŲ FLANGE, PARAMOS UKRAINAI

  • 0

Lietuva kartu su Bukarešto devyneto šalimis tikisi didesnio Jungtinių Valstijų (JAV) įsitraukimo stiprinant NATO rytų flangą, didesnės paramos Ukrainai, sako prezidento patarėja Asta Skaisgirytė.

Pasak jos, šiuos ketinimus Gitanas Nausėda ir Bukarešto devyneto šalių atstovai ketina dar kartą akcentuoti trečiadienį Varšuvoje vyksiančiame susitikime su JAV prezidentu Joe Bidenu (Džo Baidenu), dalyvaujant ir NATO generaliniam sekretoriui Jensui Stoltenbergui.

„Tai, sakyčiau, savalaikis susitikimas, reikalingas rengiantis jau Vilniaus NATO viršūnių susitikimui, kuriame rytinis flangas gali išsakyti girdint ir NATO generaliniam sekretoriui, ir JAV prezidentui savo siekius, savo pasiūlymus, kaip toliau sustiprinti NATO rytinį pakraštį“, – Žinių radijui antradienį sakė A. Skaisgirytė.

„Pasiūlymų turime, norime juos aptarti su Jungtinėmis Amerikos Valstijomis. Tikimės Jungtinių Valstijų didesnio įsitraukimo Europoje, NATO rytiniame flange ir, žinoma, didesnės pagalbos Ukrainai“, – sakė prezidento patarėja.

Susitikime daugiausia dėmesio planuojama skirti regiono saugumo, paramos Ukrainai klausimams ir pasiruošimui NATO viršūnių susitikimui Vilniuje šių metų liepą.

Pasak A. Skaisgirytės, bus aptarti klausimai dėl regiono priešakinės gynybos, oro gynybos sistemų, didesnių investicijų į gynybos pramonę.

Vadinamajam Bukarešto devynetui priklauso Bulgarija, Čekija, Estija, Vengrija, Latvija, Lietuva, Lenkija, Rumunija ir Slovakija.

Apie J. Bideno vizitą Lenkijoje skelbta anksčiau šį mėnesį, tačiau dar prieš šią kelionę JAV vadovas pirmadienį netikėtai apsilankė Kyjive ir susitiko su Ukrainos lyderiu Volodymyru Zelenskiu. Baltųjų rūmų išplatintame pareiškime J. Bidenas teigė taip norintis išreikšti „nepajudinamą ir tvirtą įsipareigojimą Ukrainos demokratijai, suverenitetui ir teritoriniam vientisumui.“

„Labai gerai, kad jis tą padarė, nes tai yra žinutė ukrainiečiams, žinutė Rusijai, kad JAV stovi kartu su Ukraina šiame Rusijos pradėtame kare“, – sakė A. Skaisgirytė.

Gairės: NATO, Asta Skaisgirytė, karas Ukrainoje, rytų flangas, JAV
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS