A. Skaisgirytė: JAV žvalgybos dokumentų nutekėjimas galėtų pakenkti Lietuvos saugumui | kl.lt

A. SKAISGIRYTĖ: JAV ŽVALGYBOS DOKUMENTŲ NUTEKĖJIMAS GALĖTŲ PAKENKTI LIETUVOS SAUGUMUI

Jei informacija apie galimą itin slaptų Jungtinių Valstijų žvalgybos dokumentų nutekėjimą yra tikra, tai pakenktų ir Lietuvos saugumui, sako prezidento vyriausioji patarėja užsienio politikai Asta Skaisgirytė.

Taip ji komentavo internete pasirodžiusias dešimtis galimai JAV dokumentų nuotraukų, apimančias vertinimus ir slaptas žvalgybos ataskaitas, kuriose kalbama ne tik apie Ukrainą ir Rusiją, bet ir apie itin jautrias JAV sąjungininkių analizes.

„Apie tuos nutekėjusius dokumentus daug dabar kalbama, tiesa, ukrainiečiai iš karto pasakė, kad tai yra sufabrikuoti dokumentai, kad galbūt už to stovi Rusijos slaptosios tarnybos“, – Žinių radijui antradienį sakė patarėja.

„Ar tai pakenkia mūsų saugumui? Jeigu pasirodytų, kad tai yra tikra, žinoma, kad tai kenkia saugumui, kai karinių operacijų, su gynyba susijusių dokumentų ištraukos pasirodo viešuosiuose šaltiniuose. Tai palengvina oponentams gyvenimą, to neturėtų būti“, – kalbėjo A. Skaisgirytė.

Ukrainiečiai iš karto pasakė, kad tai yra sufabrikuoti dokumentai, kad galbūt už to stovi Rusijos slaptosios tarnybos.

Šiuo metu nutekėjimą tiria JAV Teisingumo departamentas. Pasak šalies gynybos sekretoriaus padėjėjo viešiesiems ryšiams Chriso Meagherio (Kriso Migerio), platinami dokumentai kelia „labai rimtą pavojų nacionaliniam saugumui ir turi potencialo skleisti dezinformaciją“.

Kai kurios dokumentų nuotraukos internete galėjo būti kelias savaites ar net mėnesius, kol praėjusią savaitę ėmė sulaukti žiniasklaidos dėmesio.

„JAV atitinkamos institucijos šiuo metu atlieka tyrimą, turbūt atlikus tyrimą būtų žinoma daugiau ar tai tikrai – sufabrikuota, ar vis dėlto yra kažkoks nutekėjimo faktas“, – pažymėjo A. Skaisgirytė.

Teisingumo departamento atstovas atsisakė komentuoti, ar dokumentai yra tikri, sakydamas, kad Pentagono komanda stengiasi tai įvertinti, tačiau pažymėjo, kad internete platinamose nuotraukose, regis, matyti slapta informacija.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

KURIA PRASME

Paviešinti JAV slapti dokumentai gali pakenkti Lietuvos saugumui?! Baisiausiai yra tai, kad mūsų Amerikos kiemsargiukai bijo ne to, kad aplamai Amerika užsiiminėja pasaulinio mąsto banditizmu, o to, kad tai yra paviešinta...Suprask, kad Amerikai tai leidžiama tik negalima tai viešinti. Jie juk aiškina, kad yra "nekalti avinėliai"...

Nezabitauskas

Pensininke, jei Putinas būtų protingas, ar pradėtų karą Ukrainoje? Negi nerastų kitokių būdų išlaikyti ją savo įtakoje?

Pensininkė

Skaistgire ka čia replikuoji karo stratege gal lietuvai kenkia komunistai KGBistai seime Putinas perdaug protingas kad tie popiergaliai jam pakenktu Gana pasaku visur pridarot nesamoniu mus žlugdot ir visur kaltas Putinas O gal jusu durnumas gobšumas bakalaurininkai grinas šūdo malimas O TU PANELE AMSI DĖL SAVO DARBELIO PELNINGO DAR NE TOKI ŠŪDA SUMALTUM tėva motina parduotum
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS