Slūgsta pasitikėjimas G. Nausėda: žmonių lūkesčiai buvo per dideli? | kl.lt

SLŪGSTA PASITIKĖJIMAS G. NAUSĖDA: ŽMONIŲ LŪKESČIAI BUVO PER DIDELI?

Nors prezidentas Gitanas Nausėda išlieka didžiausią visuomenės pasitikėjimą turinčiu veikėju Lietuvoje, jo reitingas per pastaruosius 6 mėnesius nukrito 7 procentiniais punktais, rodo naujausia visuomenės nuomonės apklausa.

Šiuo metu prezidentas vis dar lenkia antroje vietoje esantį premjerą Saulių Skvernelį, kadenciją baigusią šalies vadovę Dalią Grybauskaitę bei jam paramą rinkimų metu deklaravusį prezidentą Valdą Adamkų.

Naujienų agentūros ELTA užsakytoje apklausoje rugpjūčio 22–rugsėjo 4 dienomis respondentų buvo klausiama, kuriais Lietuvos visuomenės veikėjais pasitikima labiausiai. 22,2 proc. apklaustųjų įvardino G. Nausėdą. Prieš šešis mėnesius pasitikėjimas juo siekė 29 proc. Antroje vietoje reitingų lentelėje rikiuojasi premjeras S. Skvernelis. Vyriausybės vadovo palaikymas per pastaruosius 6 mėnesius, skirtingai nei G. Nausėdos, pakilo – nuo 7,8 iki 13,8 proc.

Rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanijos „Baltijos tyrimai“ atliktos apklausos rezultatai rodo, kad kadenciją baigusios prezidentės D. Grybauskaitės pasitikėjimas visuomenėje sumažėjo nuo 8,4 proc. iki 7,9 proc. Nedaug nuo jos atsilieka taip pat buvęs šalies vadovas V. Adamkus. Tai, kad juo pasitiki, deklaravo 6,6 proc. siekianti visuomenės dalis (vasario mėnesį buvo 7,2 proc.). Penktoje vietoje yra konservatorių pirmasis sąrašo numeris Seimo rinkimuose Ingrida Šimonytė (5,9 proc.). Jos pasitikėjimo reitingas per šešis mėnesius nukrito 1 procentiniu punktu (vasario mėnesį buvo 6,9 proc.).

G. Nausėdos reitingas per pusę metų krito beveik septyniais procentais. Po rinkimų buvę aukšti lūkesčiai prezidentu nuosekliai ima leistis žemyn, atitinkamai ir pasitikėjimas slūgsta.

Toliau rikiuojasi „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis (šiuo metu 4,1 proc., – vasario mėnesį palankus vertinimas siekė 3,1 proc.), Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas (šiuo metu 3,7 proc., – vasario mėnesį palankus vertinimas siekė 2,6 proc.).

3,5 proc. surinkę ir aštunta-devinta vietomis reitinge dalinasi partijų lyderiai Gabrielius Landsbergis (vasario mėnesį jo palankus vertinimas siekė 5,5 proc.) bei Gintautas Paluckas (vasarį – 2,2 proc.). Galiausiai 10 poziciją reitinge užima sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga (3 proc., o vasarį – 0,6 proc.).

Ekspertai: prezidento institucija dažniausiai vertinama palankiai

Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologė Rima Urbonaitė teigia, kad G. Nausėdos po prezidento rinkimų išaugęs pasitikėjimo reitingas nuosekliai leidžiasi žemyn. Pasak jos, tai galėjo lemti per didelių lūkesčių išsikėlimas ir nesugebėjimas jų įgyvendinti.

„G. Nausėdos reitingas per pusę metų krito beveik septyniais procentais. Po rinkimų buvę aukšti lūkesčiai prezidentu nuosekliai ima leistis žemyn, atitinkamai ir pasitikėjimas slūgsta. Nepaisant to, prezidentas išlieka didžiausią pasitikėjimą turinčiu politiku ir turi didelį atotrūkį nuo kitų politikų. Tačiau tai, kad pirmame penketuke matome net 3 prezidentus, neturėtų suteikti daug pagrindo džiugesiui, nes akivaizdu, jog čia yra ne tik konkrečios asmenybės efektas, o ir tai, kad tiesiog prezidentais pasitikėjimas visada yra aukštas – net jei jie jau seniai ir pabaigę kadencijas. Tai matome V. Adamkaus atveju“, – Eltai teigė ji.

Bendrovės „Baltijos tyrimai“ sociologas Romas Mačiūnas Eltai taip pat teigė, kad pirma G. Nausėdos vieta reitinge stebėtis nereikėtų. Anot jo, Lietuvoje prezidento institucija dažniausiai vertinama palankiai. 

„Prezidentė Dalia Grybauskaitė savo kadencijos laikotarpiu visuomet būdavo pirmoje vietoje. Taip ir Gitanas Nausėda šiuo metu. Yra keli aspektai: Prezidento institucija visuomet pasitikima labiausiai. Kitas dalykas, prezidentas žiniasklaidoje yra gana dažnai minimas. Nes žmogui, kai spontaniškai reikia pasakyti, kuo jis labiausiai pasitiki, daug balsų gauna tas politikas, kuris dažnai minimas žiniasklaidoje. Todėl žmonės jį ir dažniau prisimena“, – teigė sociologas.

Tuo metu R. Urbonaitė atkreipia dėmesį, kad visų kitų politikų pasitikėjimo reitingas yra labai neaukštas. O jų kelių procentinių punktų pakilimą, pasak R. Urbonaitės, lemia artėjantys rinkimai.

„Visi kiti yra aktyvūs politikos lauke ir matome, kad čia jau surinktas pasitikėjimo reitingas daugelio yra labai neaukštas. Bet pavardės daugiau mažiau koreliuoja su partijų lyderiais ir viešojoje erdvėje dažniausiai matomais politikais“, – teigė ji.

Sociologas atkreipia dėmesį, kad septintoje reitingo vietoje esantis V. Uspaskichas aplenkė du partijos pirmininkus Gabrielių Landsbergį ir Gintautą Palucką. Pasak jo, Darbo partijos pirmininkas artėjant Seimo rinkimams tapo aktyvesnis žiniasklaidoje.

„Uspaskichas yra suaktyvinęs veiklą žiniasklaidoje nuo vasaros pradžios. Artėja rinkimai, o jis žinomiausias Darbo partijos veidas. O dėl Gabrieliaus Landsbergio, manau, yra partijos taktika mažiau jį rodyti viešumoje, nes Šimonytės visuomenės vertinimas visuomet yra aukštesnis nei partijos pirmininko. Tuo tarpu Paluckas niekuomet nebuvo asmenybė, kuri būtų buvusi dažnai paminima šiame reitinge“, – sakė R. Mačiūnas.

GALERIJA

  • Slūgsta pasitikėjimas G. Nausėda: žmonių lūkesčiai buvo per dideli?
I. Gelūno / Fotobanko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (71)

tadas blinda

prezidentas neturi daug igaliojimu,todel jis mazai ka gali pakeist.adamkus tik po 5 metu prisipazino,kad klanai ji buvo pasodine ant puodo...zmones turi viska pakeist,o ne politiniai budeliai...

Keisti pasiūlymai jo

Dabar jis užsiėmęs Baltarusija. Prieš tai buvo sugalvojęs planą padaryti vietų darželiuose, nestatant naujų - visus į mokyklą nuo 6 metų. Taip atsiras vietų socialinės rizikos šeimų vaikams, kuriems bus prievartinis lankymas.Mamos sėdi namie, nedirba, o jų vaikai užims vietas darželiuose, dirbantiems kur dėt - į privačius?Ar dabar laikas tą diskutuot - praeis rinkimai, koronos, karantinai, tada.

konservatoriai NEGALI susitaikyti su pralaimėjimu,

tad LANDSBERGIO KLIKOS k g e b i s t a i ne tik NIRŠTA , bet ir tolygiai s k ę s t a savo smarvėje
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS