Stambulo konvenciją būtų galima ratifikuoti, bet su išlygomis? | kl.lt

STAMBULO KONVENCIJĄ BŪTŲ GALIMA RATIFIKUOTI, BET SU IŠLYGOMIS?

Seimas galėtų ratifikuoti vadinamąją Stambulo konvenciją, bet su išlygomis, sako Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

„Aš manau, kad jei su išlygomis, tai galima ratifikuoti, nes problema yra socialinė lytis, ir tik apie tą klausimą vyksta diskusija. O dėl moterų teisių, moterų gynimo, smurto artimoje aplinkoje (klausimų – BNS), žinoma palaikome“, – trečiadienį interviu Žinių radijui sakė V. Pranckietis.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius Europos Tarybos konvenciją dėl smurto prieš moteris ir smurto artimoje aplinkoje prevencijos ir šalinimo pasirašė 2013 metais, tačiau Seimas jos iki šiol neratifikavo.

Konvencija Lietuvoje daugiausia diskusijų kelia dėl lyties apibrėžimų. Debatų centre yra angliška sąvoka „gender“ ir jos lietuviškas, Vyriausybės kanceliarijos patvirtintas vertimas „lytis socialiniu aspektu“. Diskusijoje oponentai dažniausiai terminą vartoja kaip „socialinė lytis“.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis yra sakęs, kad oponuojančių pusių konfliktas dėl Stambulo konvencijos yra pernelyg aštrus ir artimiausiu metu kompromiso pasiekti nepavyks.

Europos Tarybos ekspertai teigia, kad ratifikavus dokumentą Lietuvai būtų vertingi konvencijos įgyvendinimą prižiūrinčių ekspertų patarimai ir geroji kitų šalių praktika, kaip pažaboti smurtą artimoje aplinkoje.

Lietuvos vyskupų konferencija ir kiti kritikai teigia, kad dėl Stambulo konvencijos Lietuvai gali tekti keisti lyties sampratą ir diegti nepriimtinas nuostatas apie homoseksualumą.

Kai kurie konservatyvių pažiūrų parlamentarai sako, kad konvencija įneštų painiavos į įstatyminę bazę ir pakenktų šeimos politikos įgyvendinimui.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS