Strasbūro teismas pateiks išvadą dėl draudimo N. Venckienei kandidatuoti į Seimą | kl.lt

STRASBŪRO TEISMAS PATEIKS IŠVADĄ DĖL DRAUDIMO N. VENCKIENEI KANDIDATUOTI Į SEIMĄ

Europos Žmogaus Teisių Teismas ketvirtadienį paskelbė, kad priėmė buvusios parlamentarės Neringos Venckienės skundą nagrinėjančio Lietuvos teismo prašymą pateikti išvadą dėl apkaltos reglamentavimo Lietuvoje.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas prašo išaiškinti, ar Lietuva nepažeidžia Europos žmogaus teisių konvencijos, drausdama per apkaltą pašalintam žmogui dalyvauti Seimo rinkimuose.

Šį prašymą nagrinės 17 teisėjų Didžioji kolegija, paskelbė Strasbūro teismas.

Vyriausioji rinkimų komisija pernai atsisakė N. Venckienę registruoti kandidate į Seimą, ji apskundė šį sprendimą Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui. Šis sustabdė bylą ir kreipėsi konsultacijos į Strasbūrą.

N. Venckienė parlamentarės mandato neteko po apkaltos 2014 metais.

Lietuvos Konstitucinis Teismas yra suformulavęs doktriną, kad sulaužęs priesaiką parlamentaras niekada nebegali būti renkamas Seimo nariu.

N. Venckienė teigia, kad taip pažeidžiamos jos teisės, kurias garantuoja Strasbūro teismo doktrina.

Europos Žmogaus Teisių Teismas Rolando Pakso byloje buvo konstatavęs, kad prezidento priesaiką sulaužiusiam žmogui negali būti uždrausta visą gyvenimą kandidatuoti į Seimą.

Lietuvos Konstitucinis Teismas teigia, kad vienintelis būdas pašalinti nesuderinamumą tarp jo ir Strasbūro teismo doktrinos – priimti Konstitucijos pataisą. Seimas tokios pataisos iki  šiol nepriėmė, dėl to Lietuva nuolat sulaukia Europos Tarybos kritikos.

Rašyti komentarą
Komentarai (22)

Kis

Bego nuo vaiku myletoju,kas nori sulaukti brolio likimo? Nejaugi i Lietuva niekada neateis Dora ir Tiesa?

Izno

Ar šitą asaba baigs kada tauzyti niekus ir apsiramins?

>>> Kaunietis

Kas atėmė mandatą P.Gražulis.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS