Su britų kolega susitikęs A. Anušauskas ragina didinti JK vadovaujamų pajėgų vaidmenį | kl.lt

SU BRITŲ KOLEGA SUSITIKĘS A. ANUŠAUSKAS RAGINA DIDINTI JK VADOVAUJAMŲ PAJĖGŲ VAIDMENĮ

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas antradienį NATO viršūnių susitikimo paraštėse susitikęs su Jungtinės Karalystės (JK) gynybos ministru Benu Wallace‘u (Benu Volesu) pabrėžė JK vadovaujamų Jungtinių ekspedicinių pajėgų (JEF) indėlį į regiono gynybą ir sutarė stiprinti bendradarbiavimą.

Kaip pranešė Krašto apsaugos ministerija (KAM), dvišalio susitikimo metu A. Anušauskas padėkojo B. Wallace'ui už reikšmingą britų indėlį į regiono saugumo užtikrinimą, aptarė tolesnius šalių karinio bendradarbiavimo planus.

Pasak pranešimo, pabrėžę, kad JK vadovaujamos Jungtinės ekspedicinės pajėgos (angl. Joint Expeditionary Force, JEF) į grėsmes turi reaguoti itin aktyviai, ministrai sutarė, kad ateityje Lietuvos ir JK bendradarbiavimas stiprės.

„Jungtinės Karalystės vaidmuo Europos saugumui – nepakeičiamas. Tai ypatinga sąjungininkė, kurios buvimas mūsų regione turi stiprų atgrasomąjį poveikį. Ypatingai vertiname Jungtines ekspedicines pajėgas, jas matome kaip vieną iš pirmųjų atsako priemonių į bet kokią krizę. Norime dar ryškesnio JEF vaidmens regione, ypatingai svarbu, kad JEF veikimas būtų sinchronizuotas su NATO ir nacionaliniais planais“, – sakė A. Anušauskas.

Ministrai aptarė ir bendrą šalių paramą Ukrainai. Lietuva šiemet skiria aštuonias kariuomenės instruktorių rotacijas į JK apmokyti Ukrainos karius misijoje „Interflex“ – šiuo metu misijoje dalyvauja apie 100 Lietuvos kariuomenės karių. Be to, nurodo KAM, Lietuva prisideda prie JK administruojamo tarptautinio fondo sunkiosios ginkluotės pirkimams Ukrainai organizuoti – Lietuvos indėlis netrukus pasieks 6 mln. eurų.

A. Anušauskas taip pat dėkojo už Jungtinės Karalystės lyderystę vadovaujant NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinei grupei Estijoje. Pasak pranešimo, apie Baltijos šalyse dislokuojamus karinius pajėgumus jis bendravo ir su Kanados gynybos ministre Anita Anand. Kanados kariuomenė vadovauja NATO priešakinėms pajėgoms Latvijoje.

„Kanada ir Vokietija priėmė faktiškai analogiškus sprendimus dėl brigadų Baltijos šalyse dislokavimo. Vis labiau didinti sąjungininkų buvimą regione svarbu, kad atgrasytume vis priešiškiau nusiteikusią Rusiją“, – po susitikimo su Kanados gynybos ministre pabrėžė A. Anušauskas.

Jungtinės ekspedicinės pajėgos yra brigados dydžio kovinis vienetas, skirtas reaguoti į netikėtas krizines situacijas Europoje, taip pat ir Baltijos jūros regione.

Jungtinėms ekspedicinėms pajėgoms vadovauja Jungtinė Karalystė, o pajėgas sudaro dešimties Šiaurės ir Baltijos šalių partnerių skiriami jūrų, oro, sausumos pajėgumai: JK, Danijos, Estijos, Latvijos, Lietuvos, Nyderlandų, Norvegijos, Švedijos, Suomijos ir Islandijos.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Vytas

Maskolių, pasivadinusių lietuvių vardais, neadekvatūs komentarai rodo, kad einame teisingu kelis :-)

Rimis

Dar vienas glušius senis nejaugi jems nedaeina kad jus esat šudai ir nieko nesprenďžiat

Vau

Durnių laivas

SUSIJUSIOS NAUJIENOS