Su streikuojančių mokytojų atstovais sutikęs prezidentas ragino toliau ieškoti kompromiso | kl.lt

SU STREIKUOJANČIŲ MOKYTOJŲ ATSTOVAIS SUTIKĘS PREZIDENTAS RAGINO TOLIAU IEŠKOTI KOMPROMISO

  • 6

Su streikuojančių mokytojų atstovais antradienį susitikęs prezidentas Gitanas Nausėda paragino abiem besiderančioms pusėms toliau ieškoti kompromiso.

„Šalies vadovas atkreipė dėmesį į jau dabar aiškiai matomas abiejų derybų pusių pastangas rasti kompromisinius sprendimus. Prezidentas išreiškė lūkestį, kad derybos bus tęsiamos šia dvasia, ir aptarė galimybes artimiausioje ateityje sistemiškai spręsti socialinio teisingumo švietimo sektoriuje, teisingo ir oraus mokytojų atlyginimo problemas“, – rašoma Prezidentūros pranešime.

G. Nausėda susitiko su streikuojančios Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) pirmininku Andriumi Navicku, jo pavaduotojomis Erika Leipute-Stundžiene ir Jurgita Kiškiene.

Penktadienį streiką pradėjusi profesinė sąjunga pirmadienį ministerijai pateikė kompromisinius siūlymus dėl keliamų reikalavimų pedagogams. Antradienį dėl jų buvo tęsiamos derybos.

Kaip teigiama Prezidentūros pranešime, šalies vadovas išklausė mokytojų atstovų reikalavimus derybose su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija dėl teisingesnio mokytojų darbo užmokesčio skaičiavimo, etato sandaros, klasių mažinimo.

Prezidentas pabrėžė, kad konstitucinė visų – taip pat ir švietimo – darbuotojų teisė streikuoti yra gerbtina, o kai ja naudojamasi abipusės pagarbos bei sveiko dialogo sąlygomis – naudinga ne tik konkrečiai kolektyvinio ginčo pusei, bet ir visai valstybei.

Jis pabrėžė, kad šio konkretaus streiko atveju taip pat svarbu užtikrinti, kad nenukentėtų mokiniai, nenutrūktų ugdymo procesas.

Streiką penktadienį pradėjo keli tūkstančiai Lietuvos mokytojų, jį planuojama tęsti apie mėnesį.

Vyriausybė siūlo algas mokytojams kitąmet kelti dviem etapais: nuo sausio – 10 proc., o nuo rugsėjo – tiek, kad vidutinė pedagogo alga pasiektų 130 proc. vidutinio šalies darbo užmokesčio.

A. Navicko vadovaujamos profesinės sąjungos tokie ministerijos pasiūlymai netenkina. Ji reikalavo mokytojų atlyginimus jau nuo šio rugsėjo didinti 20 proc., nuo kitų metų sausio – dar 30 procentų, taip pat kėlė kitus reikalavimus – mažinti moksleivių klasėse skaičių, mokytojų darbo krūvį, gerinti darbo sąlygas.

Atnaujinti kompromisiniai LŠDPS reikalavimai Vyriausybei kol kas nėra atskleidžiami, tačiau A. Navickas LRT.lt paaiškino, kad anksčiau pateiktuose reikalavimuose, tarkime, pakelti atlygį, minėtas rugsėjis galėtų virsti lapkričiu, o laikas, per kurį vyktų pokyčiai, pailgėti.

Vis dėlto švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas sakė, kad šie kompromisiniai siūlymai nėra įgyvendinami, o derybos toliau tęsis trečiadienį.

Ministras ir dar kitos keturios profesinės sąjungos, tarp jų ir Egidijaus Milešino vadovaujama Lietuvos švietimo ir mokslo profesinė sąjunga, praėjusį ketvirtadienį sutarė iki kitų metų gegužės parengti planą, kaip bus didinamas darbo užmokestis mokytojams po 2024 metų.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

:)))

kokio kompromiso? but pusiau needus? ar pusiau apsirengti? kodel zudam pinigu yra be jokiu kompromisu?????

reinkarnuojasi?

Mačiau fotkę to vedlio profsąjunginio - su šortais, neperšlampamu apsiaustu, suvargęs nuo ėjimo? Atseit, žygiuoja link valdžios. Jaunas, o jau eina a.a. Šustausko pramintu keliu į politiką?

BERNIUKAS

kodėl komunistinis prezidentas susitiko tik su raudoniausios profsajungos veikėjais.Populistas pradėjo rinkiminę komPANIJĄ?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS