Su V. Čmilyte-Nielsen susitikęs R. Stefančukas: tikimės aiškaus įstojimo į NATO termino | kl.lt

SU V. ČMILYTE-NIELSEN SUSITIKĘS R. STEFANČUKAS: TIKIMĖS AIŠKAUS ĮSTOJIMO Į NATO TERMINO

  • 0

Su Seimo pirmininke Viktorija Čmilyte-Nielsen Čekijoje susitikęs Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininkas Ruslanas Stefančukas teigė besitikintis, kad NATO viršūnių susitikime Vilniuje bus numatytas aiškus Ukrainos įstojimo į NATO terminas, o derybos dėl šalies narystės Europos Sąjungoje (ES) prasidėtų dar šiemet.

„Ukraina labai tikisi, kad derybos dėl mūsų visateisės narystės ES prasidės šiais metais. Ukraina turi didelių lūkesčių dėl NATO viršūnių susitikimo Vilniuje. Svarbiausias jo rezultatas turėtų būti aljanso vizijos apibrėžimas ir aiškus Ukrainos įstojimo į NATO terminas“, – antradienį feisbuke po susitikimo skelbė R. Stefančukas.

Jis pranešė susitikęs su susitikęs su Lietuvos Seimo pirmininke V. Čmilytė-Nielsen, nes būtent Lietuvoje vyks, kaip jis teigė, „lemtingasis Ukrainai viršūnių susitikimas“.

Jis tvirtino asmeniškai padėkojęs Seimo pirmininkei „už rezoliuciją dėl mūsų kuo greitesnės narystės NATO“.

Rados pirmininkas taip pat padėkojo Lietuvai už nuolatinę ir visapusišką paramą Ukrainai.

Seimo pirmininkė šiomis dienomis Čekijos sostinėje Prahoje dalyvavo Europos parlamentų pirmininkų konferencijoje. Pasisakydama joje ji ragino Vakarus remti Ukrainos narystės Europos Sąjungoje siekį, tęsti tiek politinę, tiek karinę paramą šaliai.

„Juk ES turi visas priemones padėti Ukrainai ir mes turime jomis visapusiškai pasinaudoti. Lietuva palankiai vertina patvirtintą iniciatyvą sparčiau tiekti ir gaminti šaudmenis Ukrainai. Tai įrodo, kad esame visiškai pajėgūs prisitaikyti prie Ukrainos poreikių“, – pranešime spaudai sakė Seimo pirmininkė.

Lietuva siekia, kad liepą vyksiančiame Vilniaus viršūnių susitikime Ukraina būtų pakviesta tapti NATO nare, Seimas yra įtvirtinęs šį siekį rezoliucijoje. Tačiau derybas vykdančių šalies pareigūnų ambicijos yra kuklesnės. Jie siūlo Kyjivo integraciją į NATO vykdyti palaipsniui atskirose srityse, suprantant galimą sąjungininkų skepticizmą dėl kariaujančios šalies kvietimo į Aljansą.

Gairės: Lietuva, Ukraina, karas Ukrainoje, Viktorija Čmilytė - Nielsen, Ruslanas Stefančukas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS