Sukritikavo dėl delsimo kelti prokurorams atlyginimus: atsakomybę bandoma perkelti būsimai valdžiai | kl.lt

SUKRITIKAVO DĖL DELSIMO KELTI PROKURORAMS ATLYGINIMUS: ATSAKOMYBĘ BANDOMA PERKELTI BŪSIMAI VALDŽIAI

Prezidentūra kritikuoja Vyriausybę dėl delsimo didinti prokurorų darbo užmokestį. Siūlymą nuo spalio 1 d. kelti šios darbuotojų grupės atlyginimus dar vasaros pradžioje buvo įregistravęs šalies vadovas Gitanas Nausėda. Visgi, Prezidentūros teigimu, ši iniciatyva nebuvo realizuota būtent dėl Ministrų kabineto kaltės.

„Pavasario sesijoje pradėjęs valstybės tarnybos pertvarką Seimas išbalansavo valstybės pareigūnų darbo sąlygų sistemą – išspręsdamas teisėjų atlyginimo problemą, o prokurorų atlyginimus palikdamas kokius buvus. Prezidentas savo metiniame pranešime pažymėjo, kad tokia situacija mažina pasitikėjimą teisingumu ir valstybe“, – rašoma Prezidentūros komunikacijos grupės atsakyme Eltai.

Prezidentūra primena, kad šalies vadovas dar Seimo pavasario sesijoje inicijavo įstatymo pataisas, įtvirtinančias, kad prokurorų pareiginės algos koeficientai jau nuo 2023 m. spalio 1 d. siektų vidutiniškai 90 proc. atitinkamo lygmens teisėjų algų koeficientų.

Visgi Prezidentūra atkreipia dėmesį, kad Vyriausybė užkirto kelią tolesniam šios šalies vadovo iniciatyvos svarstymui Seime.

„Nepaisant to, kad absoliučiai visos Seimo frakcijos po pateikimo pritarė šiai Prezidento iniciatyvai („už“ balsavo 122 Seimo nariai, taip pat ir Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė), Vyriausybė ją sustabdė pateikdama savo išvadą ir siūlydama dar keleriems metams palikti neproporcingą atotrūkį tarp prokurorų ir teisėjų atlyginimų“, – rašoma Prezidentūros komentare.

„Tam be kita ko prieštarauja tarptautinių institucijų rekomendacijos, susiformavusi kitų Europos valstybių praktika, tai kelia grėsmę Lietuvos prokurorų nepriklausomumui“, – taip pat akcentuojama atsakyme.

Prezidentas savo metiniame pranešime pažymėjo, kad tokia situacija mažina pasitikėjimą teisingumu ir valstybe.

Prezidentūra įsitikinusi, kad I. Šimonytės vadovaujamas Ministrų kabinetas bando atsakomybę dėl prokurorų atlyginimų didinimo permesti būsimai Vyriausybei.

„Prezidento požiūriu šios Vyriausybės, kurios įgaliojimai baigsis kitais metais, mėginimas kitai Vyriausybei permesti prokurorų algų kėlimą, t.y. delsimas spręsti vienos iš pagrindinių profesinių grupių, iš esmės užtikrinančių teisinės valstybės principą, darbo užmokesčio klausimą yra tiesiog nepateisinamas“, – pabrėžia Prezidentūra.

VVSK pirmininkas: prokurorų atlyginimus Vyriausybė ketina didinti nuo naujų metų

Savo ruožtu Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto (VVSK) pirmininkas Ričardas Juška tikina asmeniškai gavęs premjerės Ingridos Šimonytės patikinimą, kad dar rudens sesijos metu parlamentą pasieks Vyriausybės siūlymas dėl prokurorų atlyginimų didinimo.

Parlamentaro žiniomis, Ministrų kabinetas ketina siūlyti prokurorų atlyginimus nuo naujų metų didinti iki 70 proc. teisėjų darbo užmokesčio.

„Nuo sausio 1 dienos turėtų kilti iki 70 proc. teisėjų atlyginimų“, – Eltai sakė R. Juška.

Visgi R. Juška teigia, kad tikslas yra, jog prokurorų darbo užmokestis didėtų etapais ir ilgainiui pasiektų 90 proc. teisėjų atlyginimo vidurkio.

„Priklausomai nuo lėšų skaičiaus ir vykdomų pertvarkų pačioje Generalinėje prokuratūroje, bus dėliojama, kada prokurorų darbo užmokestis pasieks 90 proc. teisėjų atlyginimų“, – sakė parlamentaras.

„Tai dabar Vyriausybė vykdo skaičiavimus ir numačiusi lėšas į Seimą atneš valstybės tarnybos pertvarkos paketą, kuriame ir bus tai numatyta“, – pridūrė jis.

ELTA primena, kad prokurorai nepasitenkinimą per mažais atlygimais reiškia jau kurį laiką. Spalio pabaigoje virš 50 prokurorų kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą prašydami priteisti atlyginti valstybės veiksmais padarytą žalą.

Pareiškėjai yra įsitikinę, kad sprendimas nuo 2023 m. liepos 1 d. padidinti teisėjų darbo užmokestį, proporcingai nepadidinus prokurorų atlyginimų, prilygsta jų atlyginimo mažinimui ir kartu yra prokurorų nepriklausomumo principo pažeidimas, teisės į teisingą darbo apmokėjimą pažeidimas, teisėtų lūkesčių ir lygiateisiškumo principų pažeidimas.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Kokie langai

Taip ir dirba...

O jų kompetencijos iš kokių sričių?

Kai kurie nemoka burkos savarankiškai nusiskusti ur tam tikslui įdarbinę Vilniaus rudą koržiką Eleną, tokią rudu snukiu ur išmatų spalvos akimis. Ties rašė vieta jų kompetencijos ir baigiasi. Rašyt jie nemokėjo jokia kalba niekada. Kalbas pasako iš įrašo, tai yra, paleidžia bent kažkiek artikuliuotą įrašą, likusį darbą nedirba dviejų-trijų klasių raštingumo lygio raštininkės. Na, aiškiau?

Gal

Mokslus pradžiai pabaikit po to pavydėkit jei kažkas reikalauje didesnių algų nei pačių kompetencijos
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS