Tarptautinės atsakomybės platforma dokumentuos žmogaus teisių pažeidimus Baltarusijoje | kl.lt

TARPTAUTINĖS ATSAKOMYBĖS PLATFORMA DOKUMENTUOS ŽMOGAUS TEISIŲ PAŽEIDIMUS BALTARUSIJOJE

  • 4

Trečiadienį įsteigta Tarptautinės atsakomybės platforma Baltarusijai, kurios tikslas – rinkti, dokumentuoti, verifikuoti ir kaupti įrodymus dėl šiurkščių žmogus teisių pažeidimų Baltarusijoje, režimo struktūrų vykdomų nuo 2020 metų rugpjūčio 9 dienos prezidento rinkimų iki šių dienų.

Sukaupti įrodymai, reikalingi baudžiamajam persekiojimui pagal tarptautinės teisės standartus, bus saugomi ir būtų perduoti Jungtinių Tautų mandatą turinčiam mechanizmui, tokį įkūrus, skelbia Užsienio reikalų ministerija.

Tarptautinių ir Baltarusijos nevyriausybinių organizacijų įkurtai platformai vadovauja Danijos nevyriausybinė organizacija „Dignity“. Platformos branduolį taip pat sudaro Baltarusijos Žmogaus teisių centras „Viasna“ ir Tarptautinis kankinimų Baltarusijoje tyrimų komitetas bei nevyriausybinė organizacija „Redress“ (Jungtinė Karalystė).

Šiurkštūs precedento neturintys žmogaus teisių pažeidimai Baltarusijoje nesiliauja. Turime reikalauti Lukašenkos režimo ir jam tarnaujančių asmenų atsakomybės.

Lietuva kartu su 18 valstybių bendraminčių priėmė bendrą pareiškimą, kuriuo remia Tarptautinės atsakomybės platformos Baltarusijai steigimą, reiškia solidarumą su demokratinių pokyčių šalyje siekiančiais Baltarusijos žmonėmis ir ragina Baltarusijos valdžią nutraukti smurtą prieš taikius savo šalies piliečius.

„Šiurkštūs precedento neturintys žmogaus teisių pažeidimai Baltarusijoje nesiliauja. Turime reikalauti Lukašenkos režimo ir jam tarnaujančių asmenų atsakomybės. Teisėsaugos struktūrų atstovai, atsakingi už nesibaigiančias represijas prieš taikius piliečius, privalo žinoti ir jausti, jog neliks nenubausti ir anksčiau ar vėliau turės atsakyti už savo nusikaltimus. Tikime, kad šiandien įkurta Tarptautinės atsakomybės platforma Baltarusijai, efektyviai bendradarbiaudama su kitomis iniciatyvomis, skirtomis įrodymų apie Lukašenkos režimo vykdomus pažeidimus rinkimui, ženkliai prisidės prie šio bendro tikslo“, – pabrėžė užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

BEPROTYBĖMS RIBŲ NĖRA...

Ta sukurta platforma galės uždokumentuoti savo nesąmones, o poto - susikiš tuos dokumentus į užpakalį... Tik tiek jie ir bus "veiksmingi" ir "svarbūs". Bepročiai jau nežino iš kurios pusės pakenkti Baltarusijai. Tik...lazda visuomet turėjo ir tebeturi du galus....

Kęstas

Bideno komandą išbando ne tik dideli berniukai. Vašingtono forto McNairo pareigūnai sugriežtino saugumą po pranešimų apie Irano grasinimus šiam objektui. Teigiama, kad Šiaurės Korėja eina link naujų tolimojo nuotolio raketų bandymų. Talibanas paskelbė planuojantis įvesti „islamo valdžią“ Afganistanui, kai išeis Amerikos pajėgos. Tuo tarpu JAV specialiosios pajėgos atvyko į Mozambiką mokyti vietos kariuomenės, susidūrusios su dideliu ISIS suderintų partizanų grupių puolimu. Baltarusijos valdžia iš esmės sutriuškino demokratijos judėjimą toje šalyje, o Birmos kariuomenė, nepaisydama precedento neturinčios opozicijos namuose ir kritikos užsienyje, nerodo jokių požymių, kad būtų sušvelninta valdžia. Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.

DAR VIENA ORGANOZACIJA...

Bepročiai, Baltarusija jus pasiųs ant trijų raidžių, kaip ir visą vadinamą jos "opozicija" su kažkokia namų šeimininke priešakyje. Baltarusija puikiausiai tvarkosi be visokių "pagalbininkų" iš išorės. O dėl žmogaus teisių pažeidinėjimų tos šalys, pirmiausiai, tegu susitvarko SAVO ŠALYSE. Lietuvą tai ypač liečia.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS