TS-LKD ir LVŽS prieš antrąjį turą: vieni draus negatyvumą, kiti cituos konkurentus | kl.lt

TS-LKD IR LVŽS PRIEŠ ANTRĄJĮ TURĄ: VIENI DRAUS NEGATYVUMĄ, KITI CITUOS KONKURENTUS

Dviejų daugiausiai mandatų gavusių politinių partijų lyderių pasirinktos strategijos antrojo turo rinkimų kampanijoms – skiriasi.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos (TS-LKD) pirmininkas Gabrielius Landsbergis teigia, kad partija priėmė sprendimą drausti bet kokią negatyvią reklamos kampaniją. Tuo metu Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis sako, kad jiems jokios strategijos pasirinkti net nereikėjo. Pasak jo, konservatoriai savo liberaliomis idėjomis rinkimų kampaniją daro už juos.

R. Karbauskis: mes cituosime konservatorius, štai ir viskas

R. Karbauskis Eltai sakė, kad partija nepriiminėjo naujų sprendimų antrajam rinkimų turui ir jų pozicijos išlieka tokios pat kaip ir pirmajame. R. Karbauskis atkreipia dėmesį, kad LVŽS koncentruojasi į tai, kad į antrąjį turą ateitų kuo daugiau naujų rinkėjų, kurie, R. Karbauskio įsitikinimu, balsuos už centro kairės kandidatus.

Ramūnas Karbauskis

„Strategija bus tokia pat kaip ir buvo. Mes norime tęsti darbus ir rinkimai nesibaigė, jie tebevyksta. Valdančioji dauguma, kad ir kokia ji bus – ar centro kairė, ar konservatorių ir liberalų, – dar visiškai neaišku. Tai supranta ir jie, nes skaičiuoti moka. Opozicija dabar tikisi, kad rinkėjų skaičius bus ne didesnis negu atėjo pirmame ture (...), todėl mūsų pagrindinis tikslas yra prašyti žmonių ateiti į rinkimus“, – sakė R. Karbauskis.

Prieš pirmąjį rinkimų turą „valstiečių“ lyderis ne kartą teigė, kad jei piliečiai balsuos už socialdemokratus, tai jų balsas atiteks konservatoriams. Tuo tarpu prieš antrąjį rinkimų R. Karbauskis prakalbo apie dar vieną netiesioginį būdą balsuoti už konservatorius. Politikas tvirtina, kad tie piliečiai, kurie sekmadienį prie balsadėžių nepatrauks, kaip tik ir parems konservatorius kartu sustiprindami galimybę G. Landsbergio vadovaujamai partijai formuoti valdančiąją daugumą. Mat, neabejoja politikas, nedidelis rinkimų aktyvumas yra palankiausias TS-LKD.

Mums medžiagą rinkimams gamina jie patys. Tai šioje vietoje mes juos pačius cituosime, ir tai jokiu būdu nebus nei žeminimas, nei kas nors kita.

„Mums jų net agituoti nereikia. Mes tiesiog turime išaiškinti, kad prie mažo Seimo rinkimų aktyvumo valdžia bus konservatorių. Jeigu didžioji dauguma žmonių jos nori, tokiu atveju taip ir bus. Bet mes žinome, kad didžioji žmonių dauguma to nenori“, – Eltai teigė jis.

„Valstiečių“ lyderis taip pat sako, kad jų partijai rinkiminę kampaniją atlieka patys konservatoriai. Pasak R. Karbauskio, LVŽS reikia tik cituoti visuomenei konservatorių lyderių liberalias idėjas.

„Mums medžiagą rinkimams gamina jie patys. Tai šioje vietoje mes juos pačius cituosime, ir tai jokiu būdu nebus nei žeminimas, nei kas nors kita. Mes tik jų pačių citatas viešinsime, kurios yra po rinkimų pasakytos“, – sakė R. Karbauskis.

G. Landsbergis: turime aiškių signalų, kad žmonės nebenori pykčio

TS-LKD pirmininkas Eltai sakė, kad partija priėmė sprendimą drausti bet kokią negatyvią reklamos kampaniją prieš oponentus, įskaitant ir „valstiečius“.

„TS-LKD priėmė sprendimą drausti bet kokią negatyvią reklamos kampaniją. Turime labai aiškių signalų, kad žmonės nebenori pykčio, puolimo ir rietenų. Jau pirmame ture kvietėme balsuoti „už“, o ne „prieš“. Tos pačios strategijos laikysimės ir antrame ture. Manome, kad Lietuvos žmonės nusipelno politikų pagarbos, tai galioja ir konkurentams, net ir valstiečiams“, – po trečiadienį vykusio TS-LKD štabo posėdžio Eltai sakė G. Landsbergis.

Gabrielius Landsbergis

M. Jastramskis: TS-LKD padarė išvadas

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) docentas Mažvydas Jastramskis savo feisbuko paskyroje teigia, kad TS-LKD padarė išvadas po 2016 m. nesėkmės Seimo rinkimuose.

„Po teisybei, jų atotrūkis nuo antros vietos net didesnis nei 2008 metų laimėtuose Seimo rinkimuose. Ir tas nutiko neatsitiktinai. Buvo padarytos išvados. Tai konservatoriai pasiekė nurydami kaltinimus arogancija, tapdami nuosaikesniais, mažiau ieškodami priešų. Iš jų ir artimų rėmėjų retorikos beveik dingo vatnikai, pašalpiniai, populistai, provincijos“, – trečiadienį savo feisbuko paskyroje teigia M. Jastramskis.

Anot jo, koregavosi ir TS-LKD ideologija.

„Partija judėjo centro link, reaguodama ir į rinkėjus, ir valstybės problemas: pajamų nelygybę, socialinę atskirtį, švietimą, viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimus. Lanksčiai žiūrėta į koalicijos partnerius. Savo ambicijas į šoną patraukė net lyderis, atidavęs pirmą vietą sąraše ir premjero šansą Šimonytei. Visa tai davė ryškų rezultatą. Konservatoriai pirmą kartą nuo 1996 metų surinko tiek daug balsų“, – teigia jis.

A. Perednis: LVŽS asocijuojasi su visažinyste

Žurnalistas Aurimas Perednis teigia, kad tarp LVŽS ir TS-LKD partijų įvyko rokiruotė. Anot jo, arogancijos vaidmenį iš konservatorių šiuose rinkimuose perėmė „valstiečiai“.

„Iš karto sakau: nežinau atsakymo, tai tik subjektyvi versija, paremta bendravimu su žmonėmis. Neapleidžia nuojauta, kad rinkimų rezultatai – bausmė už aroganciją. Konservatoriai padarė išvadas po 2016 metų rinkimų ir dabar rodo nuosaikumą, kuklumą, tarimąsi, o valstiečiai asocijuojasi su visažinyste, kategoriškumu, nesitarimu. Tas „mes žinom geriau“ ilgainiui žmonėms įkyri ir tampa atgrasus. Ir net mosteltos išmokos prieš rinkimus nepadeda. Kaip sakė šiandien eteryje viena klausytoja, kalbėti su žmonėmis reikia su meile, ne iš jėgos, galios, spaudimo ar gąsdinimo pozicijų“, – trečiadienį savo feisbuko paskyroje rašė A. Perednis.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Anonistui

bl k u rva suklastojot užsienio lietuviu balsus ir tuos kur balsavo ne apylinkėse IR DAR ČIA SUDĄ FONTANAIS VARAI?

Anonimas

KARBAUSKINIU IR STRYBU SUNAUJA JAU PIRMAM TURE GAVOT I SNUKI ANRTAME JUMS DAR DADES DALBAJOBAJOBAMS.

Jonas

Manau rinkimai turi būti neužskaityti,nes balsavo maziau 50% piliečių.Korona sujaukė Seimo protą. Kaip galima pažeisti rinkimų įstatymus, nesuprantu.....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS