Tvyrant įtampai, G. Nausėda Londone siekia NATO solidarumo dėl Rusijos | kl.lt

TVYRANT ĮTAMPAI, G. NAUSĖDA LONDONE SIEKIA NATO SOLIDARUMO DĖL RUSIJOS

Prezidentas Gitanas Nausėda NATO lyderių susitikime Londone ketina siekti sąjungininkų paramos dėl Rusijos grėsmės, tačiau solidarumą gali pakirsti ginčai tarp JAV, Prancūzijos ir Turkijos lyderių.

G. Nausėda trečiadienį dalyvaus NATO vadovų sesijoje ir JAV prezidento Donaldo Trumpo rengiamuose pietuose, į kuriuos pakviestos šalys, gynybai skiriančios bent 2 proc. bendrojo vidaus produkto.

Diplomatinių šaltinių teigimu, Lietuvos prezidentas kartu su Latvijos, Estijos ir Lenkijos vadovais taip pat ketina atskirai susitikti su Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu (Redžepu Tajipu Erdoganu), siekiant jį įtikinti neblokuoti atnaujinto Baltijos šalių ir Lenkijos gynybos plano.

Ankara vienintelė atsisako jį patvirtinti, kol nebus sutarta dėl panašaus plano Turkijai. Daugiausia ginčų kelia Turkijos siekis teroristinėmis grupėmis įvardyti šiaurės Sirijoje veikiančius kurdų kovotojus, kurie Vakaruose vertinami dėl kovos su „Islamo valstybės“ grupuote.

Buvęs NATO generalinio sekretoriaus pavaduotojas, JAV tarptautinių santykių tyrimų centro „Atlantic Council“ ekspertas Alexanderas Vershbow (Aleksandras Veršbou) sako, kad Turkijos veto daro didelę politinę žalą ir silpnina aljanso solidarumą.

„Turkijos veto yra apmaudus labiau politiniu, o ne kariniu požiūriu. Yra jau egzistuojančių planų, ir šie atnaujinti planai jau yra stalčiuose – tam atvejui, jeigu šį vakarą ištiktų kokia nors krizė“, – BNS Londone sakė A. Vershbow.

„Tačiau rizikuoti planais, susijusiais su 5-uoju straipsniu, nėra gera mintis. Tai silpnina solidarumą aljanse“, – pridūrė jis, minėdamas NATO sutarties nuostatą dėl kolektyvinės gynybos.

NATO Baltijos šalių gynybos planus pirmą kartą patvirtino 2010 metais, tačiau Lietuva, Latvija, Estija ir Lenkija siekia, kad jie būtų nuolat atnaujinami.

Rusijos grėsmė

Anksčiau planuota, kad aljanso šalių lyderiai Londone šventiškai be įtampos pažymės NATO įkūrimo septyniasdešimtmetį, tačiau sumaištį sukėlė kivirčai tarp Turkijos ir Vakarų šalių bei Prancūzijos prezidento pasisakymai.

Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) prieš susitikimą pareiškė, kad NATO ištiko „smegenų mirtis“. D. Trumpas tai pavadino bjauriu pareiškimu.

Labai svarbu Rusiją įvardyti kaip grėsmę.

Prancūzijos prezidentas taip pat išsakė mintį, kad aljansas turėtų sutelkti dėmesį ne Rusijos grėsmei, bet kovai su terorizmu, ir pareiškė norintis strateginio dialogo su Maskva.

G. Nausėda, kaip ir kiti Vidurio europiečiai, tam nepritaria – Lietuvos prezidento teigimu, būtent Maskva yra didžiausia grėsmė nusistovėjusiai pasaulinei tvarkai.

„Labai svarbu Rusiją įvardyti kaip grėsmę“, – Londone BNS sakė Lietuvos prezidentas.

Diskusijos dėl to, kaip traktuoti Rusiją, gali būti viena iš svarbių temų per vadovų darbinę sesiją.

2 proc. klubas

Po NATO sesijos G. Nausėda su dar aštuonių šalių lyderiais D. Trumpo iniciatyva turėtų susirinkti į „2 proc. klubo“ susitikimą. Skiriami 2 proc. nuo BVP gynybai yra NATO sutartas teisiškai neįpareigojantis, bet politiškai reikšmingas rodiklis.

Labai gerai suvokiame, kur yra mūsų prioritetai, padarėme savo namų darbus, galime tuo pasidžiaugti.

Lietuvos prezidentas sakė šiuos pietus traktuojantis „kaip motyvaciją kitoms valstybėms pasitempti ir taip pat (...) vykdyti savo įsipareigojimus“.

G. Nausėda sakė ketinantis atkreipti D. Trumpo dėmesį į Lietuvos rūpestį savo gynyba ir karinius pirkinius iš JAV. Lietuva neseniai nusprendė iš JAV įmonės „Oshkosh Defence“ pirkti 200 šarvuotų visureigių už 145 mln. eurų, dar maždaug 300 mln. eurų šalis svarsto sumokėti už šešis amerikietiškus sraigtasparnius „Black Hawk“.

„Labai gerai suvokiame, kur yra mūsų prioritetai, padarėme savo namų darbus, galime tuo pasidžiaugti ir svarbiausia, kad darome investicijas į tai, kas mums yra absoliučiai reikalinga – keičiame savo dar likusią iš sovietinių laikų karinės infrastruktūros bazę, ji jau bus netrukus visa 100 proc. pakeista“, – kalbėjo G. Nausėda.

„Darome tai, kad įsigytume šiuolaikinę techniką, ir įsigytume iš savo geriausių partnerių – tai JAV, Vokietijos ir panašiai“, – pridūrė prezidentas.

Lietuvos gynybos biudžetas šiemet siekia 2,03 proc. BVP.

GALERIJA

  • Tvyrant įtampai, G. Nausėda Londone siekia NATO solidarumo dėl Rusijos
Rašyti komentarą
Komentarai (16)

cicio

sitas persona yra jankiu vasalas ,oi vargas tautai su tokiu piezidentu

nato banditėliams ir jų šunpalaikiui nuosėdai

gražių paveiksliukų galerija: liaudiesmenas.livejournal.com

ka daro NATO

Jeigu nepamenat kas yra NATO. NATO šūkis: "Jeigu Jūs netikit demokratija - tai mes atskrendam pas Jūs" arba "Kodėl musų nafta yra po jūsų smėliu?" 1995 - Bosnija 1999 - Jugoslavija 2001 - Afganistanas 2003 - Irakas 2011 - Libija 2014 - Sirija kas sekantis...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS