URM stringa procedūra dėl Ž. Vaičiūno skyrimo konsulu Los Andžele | kl.lt

URM STRINGA PROCEDŪRA DĖL Ž. VAIČIŪNO SKYRIMO KONSULU LOS ANDŽELE

Užsienio reikalų ministerijoje stringa procedūra dėl kadenciją baigiančio energetikos ministro Žygimanto Vaičiūno skyrimo generaliniu konsulu Los Andžele, BNS patvirtino informuoti šaltiniai.

Ž. Vaičiūno kandidatūrą Užsienio reikalų ministerijos atrankos komisija turėjo svarstyti šią savaitę, bet užsienio reikalų ministro Linas Linkevičiaus sprendimu klausimas į darbotvarkę nebuvo įtrauktas.

38 metų Ž. Vaičiūnas Energetikos ministerijai vadovauja nuo 2016 metų. Prieš tai jis ėjo energetikos atašė pareigas Lietuvos atstovybėje Briuselyje.

Apie Ž. Vaičiūno kandidatavimą į poziciją Los Andžele BNS paskelbė praeitą savaitę. Pats Ž. Vaičiūnas šios informacijos nei patvirtino, nei paneigė.

L. Linkevičius procedūras nusprendė stabdyti po to, kai neskirti Ž. Vaičiūno paragino rinkimus laimėję konservatoriai. Konservatoriai kritikuoja Ž. Vaičiūną dėl jo taktikos siekiant blokuoti Astravo atominės elektrinės energijos patekimą į Baltijos šalių rinką.

Konsulai skiriami ministro įsakymu. Nei Užsienio reikalų ministerija, nei Ž. Vaičiūnas situacijos nekomentuoja, atranka į diplomatines pareigybes vyksta neviešai.

Lietuvos diplomatinėje tarnyboje pastaruoju metu daug įtampų kelia ir diskusijos dėl ambasadorių Vašingtone ir Briuselyje skyrimo. Šios dvi svarbios Lietuvos diplomatinės misijos be vadovų dirba nuo vasaros pabaigos.

Prezidentas Gitanas Nausėda šią savaitę patvirtino, kad ambasadoriumi prie Europos Sąjungos nori matyti Europos Komisijoje dirbantį Vygandą Jankūną, jam talkinusį per prezidento rinkimų kampaniją. Prezidentas sako, kad V. Jankūnas rodo daug entuziazmo, gerai moka anglų, prancūzų bei vokiečių kalbas ir turi ryšių Briuselio koridoriuose.

Kritikai sako, kad jam trūksta patirties eiti šias svarbias pareigas, o jo patirtis Europos Komisijoje yra prieštaringa.

Ambasadorių kandidatūras turi suderinti prezidentas, premjeras ir Seimo Užsienio reikalų komitetas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Jojonas

Netoli per 30 metų nuėjome:anksčiau pareigas gaudavo,kad turėdavo ryšių Kremliaus koridoriuose,dabar,kad Briuselio...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS