Užfrontės kasdienybė: išgyventi tamsiausias valandas | kl.lt

UŽFRONTĖS KASDIENYBĖ: IŠGYVENTI TAMSIAUSIAS VALANDAS

Dėl Rusijos teroristų raketų atakų prieš Ukrainos energetikos sistemą šalis jau daugiau nei mėnesį gyvena jausdama elektros tiekimo sutrikimus.

Naujas gyvenimo ritmas

Atokiau nuo fronto linijos esančio Kijevo gyventojai, didžiausią siaubą išgyveno pirmosiomis invazijos dienomis. Vėliau gyvenę santykinoje ramybėje karo alsavimą iš arti jie vėl pajuto spalio 10-ąją, kai pirmą kartą nuo pavasario Rusija surengė intensyvias didžiausių Ukrainos miestų, pagrindinių infrastruktūros bei energetikos objektų atakas. Kijevietis Valentinas jau priprato prie elektros energijos tiekimo sutrikimų, mobiliojo ryšio ir interneto trikdžių. Tad vos tik namuose dingsta elektra, jis skuba į kitame miesto rajone esančią kavinę.

"Pasiimu kompiuterį ir einu dirbti ten, kur yra elektros, nes neturiu kito pasirinkimo. Kaip kompensaciją už tai, kad kelias valandas sėdžiu kavinėje ir naudoju jų elektrą, stengiuosi užsisakyti kokį nors patiekalą arba nusipirkti bent kavos. Tam reikalui turiu grynųjų pinigų", - sakė Valentinas.

Artimiausią kavinę savo biuru pavertė ir tinklaraštininkė, konditerijos meistrė Marta. Savo dienas ji dabar dalina ne į poilsio ir darbo laiką, bet į valandas su elektra ir be jos. Pirmosiomis dienomis save guodusi, jog seniai ilgėjosi vakarų prie žvakių, liūdėti sau neleidžia ir šiandien – tiesiog išmoko racionaliau tvarkyti savo laiką.

"Kai yra elektra, stengiuosi nuveikti visus darbus, nufilmuoti pamokas, jas montuoti. Kai studijoje jos nebūna, įrašą montuoju, naujus receptus kuriu, su mokiniais ir socialinių tinklų sekėjais bendrauju sėdėdama kavinėje", – pasakojo moteris. Jos nepatogumai – niekis, palyginus su tuo, ką išgyvena okupuotose teritorijose likę ukrainiečiai ar kariai. "Mes išgyvensim. Svarbu, kad išgyventų jie", – emocijų neslėpė Marta.

Pažeisdamos menamą atakų grafiką, kai masines atakas rengdavo pirmadieniais, šią savaitę rusų pajėgos raketas ir dronus į svarbius infrastruktūros objektus bei miestus nukreipė antradienį. Dėl atakų, kurias šalies energetikos ministras Hermanas Galuščenka pavadino didžiausiomis prieš energetikos sistemą nuo pat karo pradžios, daugelis Ukrainos regionų liko be elektros.

Elektra – tik dozuotai

Nuo spalio 10-osios, kai per pirmąsias masines atakas buvo pažeista dalis elektros perdavimo linijų bei pastočių,  ukrainiečiams teko keisti įprastą gyvenimo būdą ir dienotvarkę. Dėl avarinių ar planinių elektros tiekimo sutrikimų jos nebūna po 4-6 valandas, o kartais – 10 ar daugiau valandų per parą. Vakar kalbinti ekspertai sakė maną, kad ukrainiečiams gali tekti priprasti prie 8 valandas trunkančių elektros tiekimo pertraukų.

Antradienį į tamsą paniro maždaug 20 mln. ukrainiečių apgyvendinta teritorija. Vakar energetikos bendrovė DTEK skelbė, kad po Rusijos atakų be elektros liko 40 proc. vartotojų.

"Išjungimo laikas neabejotinai pailgės, turite būti tam pasiruošę. Jis gali pailgėti nuo keturių valandų, kaip yra vidutiniškai dabar, iki šešių-aštuonių, t. y. dvigubai. Tai gali trukti savaitę, o gal ir ilgiau. Viskas priklausys nuo medžiagų ir finansinių išteklių, kuriais disponuoja energetiką eksploatuojančios organizacijos", - televizijai "1+1" sakė energetikos rinkos analitikas Maksimas Biliavskis.

Pažymėjęs, jog tam, kad elektros energijos bendrovės kuo operatyviau pašalintų padarytą žalą, vartotojai turėtų sumažinti elektros energijos vartojimą ir sumokėti sąskaitas už elektrą.

Elektros generatoriai prieinami toli gražu ne kiekvienam: nedidelio galingumo generatorių kainos pastaruoju metu pakilo apie 30 proc. iki 70-100 tūkst. grivinų (2-2,7 tūkst. eurų).

Savo ruožtu Energetikos ministerija atkreipia ukrainiečių dėmesį į dujinių prietaisų – nedidelių buitinių ar turistinių viryklių, kuriais žmonės vis dažniau pradėjo naudotis, eksploatavimo taisykles.

Grynieji pinigai – atsargai

Tamsoje paskendę namai, išsijungiantys šaldytuvai, liftai ar vandentiekio sistemos – tik dalis problemų. Be elektros, mobiliojo ryšio bei interneto sklandžiai nebegali funkcionuoti verslas. Lengviau tik tiems, kas apsirūpinę generatoriais.

Kaip vieną didžiausių energetikos trikdžių sukeltų problemų UNIAN žurnalistas Bohdanas Sluckis vadina finansų sistemos funkcionavimo problemas.

Tai - mūsų mokestis už galimybę būti ukrainiečiais, gyventi laisvoje, o ne Rusijos okupuotoje šalyje.

"Tai - mūsų mokestis už galimybę būti ukrainiečiais, gyventi laisvoje, o ne Rusijos okupuotoje šalyje. Deja, ši kaina tampa vis didesnė, nes karinių pralaimėjimų aklavietėje atsidūręs agresorius įvairiais būdais stengiasi, kad mūsų ekonomika, kuriai svarbus stabilus internetas, nustotų veikti", – teigia jis.

Sutrinkus elektros tiekimui ir dėl nestabilaus interneto  sudėtinga naudotis elektronine bankininkyste, parduotuvėje atsiskaityti banko kortele ar išsigryninti pinigų bankomatuose. Tuo tarpu Nacionalinio banko duomenimis, Ukrainoje operacijų negrynaisiais pinigais mokėjimo kortelėmis dalis sudaro beveik 70 proc. visų operacijų.

Ekspertai pataria ukrainiečiams persvarstyti savo santaupų laikymo įpročius periodiškai nutrūkstant elektros energijos tiekimui. Jei anksčiau analitikai patarė pirmenybę teikti negrynųjų pinigų saugojimui, tai dabar jie rekomenduoja dalį lėšų laikyti grynaisiais pinigais.

"Karo metu turime prisitaikyti, taip pat ir peržiūrėti savo išlaidų įpročius. Daugelis piliečių laikė pinigus grynaisiais, bet aš asmeniškai patariau to nedaryti dėl kelių priežasčių. Dabar, kai nutrūksta elektros energijos tiekimas, turiu koreguoti patarimus. Vis dėlto bent pusę pinigų turėtumėte laikyti negrynaisiais pinigais, o bent trečdalį - grynaisiais", - UNIAN sakė ekonomikos ekspertas Serhijus Kostantynovas.

Grynuosius jis siūlo leisti santūriai – atsiskaityti jais tik tada, kai nutrūksta elektros energijos tiekimas. Be to, mažesnė grynųjų pinigų apyvarta palengvina bankų sistemos inkasavimo skyrių darbą.

Verslo atstovai savo ruožtu raginami suteikti klientams galimybę atsiskaityti negrynaisiais pinigais net ir nutrūkus elektros energijos tiekimui arba naudotis mobiliąja programėle, veikiančia net ir labai sulėtėjus interneto ryšiui.

Bankų prioritetai

Rusijai nuolat atakuojant nacionalinę energetikos infrastruktūrą, bankai taip pat turi užtikrinti stabilų savo filialų darbą. Tai svarbu, nes piliečiai turėtų turėti galimybę tai padaryti savo bankų skyriuose nutrūkus elektros energijos ir interneto ryšiui.

Anot Nacionalinio banko vadovo Andrijaus Pyšnio, elektros tiekimo problemos nedaro įtakos bankų veiklai. "Mes numatėme tokių įvykių raidą", - sakė jis. Sukurtos atsarginės energijos tiekimo sistemos, turima kuro atsargų generatoriams.

"Jei naudojamasi Ukrainos operatorių ir paslaugų teikėjų paslaugomis, jie taip pat turi užtikrinti savo sistemų ir ryšių kanalų veikimą, atsižvelgdami į tikėtiną laikiną elektros energijos tiekimo apribojimą septynioms ar daugiau dienų", - UNIAN citavo Nacionalinio banko atstovus.

Ukrainos bankai turi išlaikyti svarbiausių informacinių sistemų dubliavimą ir vykdyti jų operacinį perjungimą iš pagrindinės į atsarginę vietą, taip pat naudotis debesijos paslaugų teikėjų paslaugomis. Tai svarbu, kad staiga nutrūkus elektros energijos tiekimui visa informacija bus išsaugota.

Be to, bankų įstaigos turi sudaryti sąrašą filialų, kurie veiktų  krizių metu, sąrašą. Šiuose avariniuose padaliniuose turi būti įrengti atsarginiai ryšio kanalai, atsarginiai energijos šaltiniai su degalų atsargomis ir patikimais jų papildymo šaltiniais. 

Gairės: karas Ukrainoje, užfrontė, gyvenimo sąlygos Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS