V. Blinkevičiūtė: G. Nausėdos kritika valdantiesiems yra pagrįsta | kl.lt

V. BLINKEVIČIŪTĖ: G. NAUSĖDOS KRITIKA VALDANTIESIEMS YRA PAGRĮSTA

Opozicinės Socialdemokratų partijos pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė sako, kad antrajame metiniame pranešime prezidentas Gitanas Nausėda išsakė pagrįstą kritiką valdančiajai daugumai – konservatoriams ir liberalams.

„Prezidentas pažymėjo, kad valdantieji, priiminėdami sprendimus, demonstruoja neužtikrintumą ir blaškosi, nesugeba planuoti žingsnių į ateitį, kalbėjo apie bevaises rietenas ir neįsiklausymą. Tai – pagrįsta kritika valdantiesiems, visa tai matome ir šiandien. Žmonėmis reikia pasitikėti labiau, o politiniam elitui – užsiimti žmonių skaudulių sprendimu, o ne kiršinti visuomenę vardan siaurų politinių išskaičiavimų“, – vertina V. Blinkevičiūtė.

Socialdemokratų lyderės teigimu, į daugelį problemų savo metiniame pranešime prezidentas žvelgia iš kairiųjų pozicijų.

Krizė apnuogino problemas ir atskleidė gerovės valstybės svarbą.

„O tai reiškia jautrų požiūrį į žmonių gyvenimus ir matymą, kaip skaudžiai pandemija kirto daugeliui piliečių. Krizė apnuogino problemas ir atskleidė gerovės valstybės svarbą. Matome, kad vieni skaičiuoja per krizę išaugusius pelnus, džiaugiasi naujais ferariais ir jachtom, tuo tarpu didžioji dalis žmonių vos suduria galą su galu. Tai aiški žinutė valdantiesiems, kad reikia baigti žaisti galios žaidimus, rūšiuoti žmones į „savus“ ir „svetimus“. Nustoti dangstytis pandemija ir pagaliau realiai imtis daugeliui žmonių aktualių problemų sprendimu“, – teigia V. Blinkevičiūtė.

Prezidento G. Nausėdos antrasis metinis pranešimas

P. Peleckio / Fotobanko, D. Labučio / ELTOS nuotr.

Ji taip pat viliasi, kad valdantieji atsižvelgs į daugelio Lietuvos gyventojų nuomonę ir prezidento siūlymą kuo greičiau Konstitucijoje įteisinti tiesioginius mero rinkimus.

„Būtų labai neišmintinga, jeigu dėl to politinėms jėgoms susitarti nepavyktų. Žmonės yra už tiesioginius mero rinkimus. Jiems svarbiausia, kad žinotų, ką renka. Laiko įteisinti tiesiogiai renkamus merus Konstitucijoje liko labai mažai, iki kitų metų vidurio turime turėti sprendimą dėl Konstitucijos keitimo. Mes, socialdemokratai, esame pateikę konkrečius siūlymus“, – priduria V. Blinkevičiūtė.

Prezidentas G. Nausėda antradienį Seime skaitė antrąjį savo metinį pranešimą. Kaip numato šalies Konstitucija, metiniuose pranešimuose prezidentas aptaria padėtį šalyje bei Lietuvos vidaus ir užsienio politiką.

Entuziazmas dėl referendumų suprantamas, bet būtina matyti ir rizikas

Seimo socialdemokratų frakcija sako, kad referendumas – svarbus demokratijos instrumentas; tačiau idėja visus esminius klausimus spręsti referendumais yra itin kontroversiška. Taip socialdemkratai reagavo į antradienį parlamente skaitytame metiniame pranešime prezidento Gitano Nausėdis išreiškštą palankų požiūrį į siūlymus palengvinti referendumo inicijavimo sąlygas, kad būtų galima šiuo būdu, t. y. visuotiniu balsavimu, spręsti, prezidento žodžiais, „esminius valstybės gyvenimo klausimus“.

„Kyla klausimas, kas vadinama „esminiais valstybės gyvenimo klausimais“, – sako Seimo Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos seniūnas Algirdas Sysas. „Štai siekiame iki 2,5 proc. BVP didinti gynybos finansavimą. Ką prezidentas manytų dėl referendumo šiuo klausimu?“

Štai siekiame iki 2,5 proc. BVP didinti gynybos finansavimą. Ką prezidentas manytų dėl referendumo šiuo klausimu?

Referendumas neturėtų tapti dingstimi valdžios institucijoms nusimesti atsakomybės naštą dėl vadinamųjų nepopuliarių sprendimų, įspėja socialdemokratai. „Ne vienas teisės teoretikas yra sakęs, kad referendumas ir panašios plebiscito formos nėra tinkamas būdas spręsti, pavyzdžiui, žmogaus teisių klausimus“, – pažymi A. Sysas.

Anot socialdemokratų, ypač tokiais klausimais, kuriais visuomenė yra susipriešinusi, įskaitant mažumų teisių ir pažeidžiamų visuomenės grupių, taip pat prieglobsčio prašančių asmenų problemas, referendumas ne tik neišspręstų, bet ir gali dramatiškai pabloginti situaciją.

Ar tai – tik baimės ir drąsos klausimas, kaip įtaigauja rezidentas? Vadinamųjų nepopuliarių klausimų sprendimas taip pat reikalauja drąsos, – pažymi socialdemokratai.

Kreipdamasis į Seimą prezidentas ragino neskirstyti Lietuvos žmonių „į „savus“ ir „svetimus“. Socialdemokratų įsitikinimu, šis raginimas taikytinas ir jautriausiems žmogaus teisių klausimams, tokiems kaip socialiai pažeidžiamiausių visuomenės grupių ir mažumų teisės.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS