V. Čmilytė-Nielsen ragina Seimą palaikyti siūlymą dėl 100 eurų išmokos senjorams už skiepą | kl.lt

V. ČMILYTĖ-NIELSEN RAGINA SEIMĄ PALAIKYTI SIŪLYMĄ DĖL 100 EURŲ IŠMOKOS SENJORAMS UŽ SKIEPĄ

  • 6

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen parlamentarus ragina palaikyti Vyriausybės siūlymą dėl 100 eurų išmokos senjorams, pasiskiepijusiems nuo koronaviruso.

„Aš manyčiau, kad vertėtų pritarti tam, ką siūlo Vyriausybė. Tikiuosi, kad šiandien svarstant šį klausimą bus pakankamai didelis pritarimas“, – Seime žurnalistams antradienį sakė parlamento vadovė.

Seimas svarstys įstatymo projektą, kuriuo iki gruodžio suskubsiantiems pasiskiepyti nuo COVID-19 vyresniems nei 75 metų žmonėms būtų skiriama 100 eurų išmoka.

Ji taip pat būtų skiriama, jei šios amžiaus grupės žmonės iki kitų metų balandžio pasiskiepys sustiprinančia doze.

Bet kodėl tie žmonės, kurie jau pasiskiepijo tos pačios amžiaus grupės, nėra tuo skatinami? Tai yra priešinama visuomenė. Taip bandoma nupirkti dalį visuomenės.

Vyriausybė prašo Vienkartinės išmokos pasiskiepijus vakcina nuo koronaviruso infekcijos įstatymo projektą svarstyti ypatingos skubos tvarka – balsavimas dėl jo numatytas antradienį po pietų.

Opozicinės Demokratų frakciją „Vardan Lietuvos“ pirmininkas, buvęs premjeras Saulius Skvernelis sako, kad finansinis skatinimas „pavėlavus su kitomis priemonėmis gal ir yra neblogas, tačiau jis neturi būti diskriminacinis“.

„Bet kodėl tie žmonės, kurie jau pasiskiepijo tos pačios amžiaus grupės, nėra tuo skatinami? Tai yra priešinama visuomenė. Taip bandoma nupirkti dalį visuomenės“, – dėstė jis.

Pasak jo, jei bus priimtas Vyriausybės projektas, bus teikiami siūlymai išplėsti išmokos gavėjų gretas. Jis taip pat teigia labiau linkęs palaikyti A. Verygos siūlymą.

I. Šimonytė paaiškino apie statistiką

Premjerė Ingrida Šimonytė teigia, kad Vyriausybė siūlo 100 eurų siekiančias vienkartines išmokas mokėti nuo COVID-19 pasiskiepijusiems asmenims nuo 75 metų dėl to, kad šioje amžiaus grupėje imunizacijos lygis žemiausias, o mirtingumo nuo koronaviruso rodiklis – aukščiausias.

„Statistika liudija du dalykus. Pirmiausia tai šios amžiaus grupės, kuriose skiepijimosi ar imunizacijos rodikliai yra ženkliai blogesni negu amžiaus grupėje 65-75, todėl kad šitoje amžiaus grupėje neimunizuotų žmonių yra apie 15 proc.“, – Seime žurnalistams antradienį teigė I. Šimonytė.

Tai akivaizdu, kad amžiaus grupė 75+ yra dėl įvairių priežasčių pati jautriausia ir jos paskiepijimo mastai dabar yra nepakankami.

Premjerė sakė, kad 75-79 metų amžiaus grupėje neimunizuotų asmenų yra maždaug 25 proc., tuo tarpu vyresnių nei 80 metų asmenų grupėje neimunizuota maždaug 30 proc.

I. Šimonytė atkreipia dėmesį, kad dar didesnis skirtumas tarp šių amžiaus grupių yra vertinant mirtingumo rodiklius.

„Jeigu dabar mes palyginsime labai panašias savo imtimi amžiaus grupes nuo 65 iki 75 metų ir virš 75 metų, tai pamatysite, kad santykis mirčių skaičiaus yra maždaug 1 prie 3“, – akcentavo Vyriausybės vadovė.

„Tai akivaizdu, kad amžiaus grupė 75+ yra dėl įvairių priežasčių pati jautriausia ir jos paskiepijimo mastai dabar yra nepakankami“, – pridūrė ji.

P. Peleckio / Fotobanko nuotr.

A. Veryga: mirtingumas išauga jau 60-69 metų grupėje

Visgi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcijos Seime atstovas Aurelijus Veryga laikosi kitokios nuomonės. Seimo narys sako, kad mirtingumo rodiklis nuo COVID-19 išauga jau 60-69 metų amžiaus grupėje.

„Jei pasižiūrėsime mirčių skaičius, kokiose amžiaus kategorijose pradeda drastiškai augti mirčių skaičiai – tai tikrai ne nuo 75 metų, o gerokai anksčiau. Man atrodo, 60-69 metų amžiaus kategorijoje yra tas pagrindinis lūžis, kur yra ženkliai daugiau mirčių. Tai mes (siūlydami projektą – ELTA) tuo ir vadovavomės – ne tik paskiepytų procentu“, – Seime žurnalistams sakė buvęs sveikatos apsaugos ministras A. Veryga.

A. Veryga tai pat kelia klausimą dėl Seimo teisininkų vertinimų. Politikas stebėjosi, kodėl būtent „valstiečių“ teiktam pasiūlymui Seimo Teisės departamentas turėjo pastabų dėl diskriminavimo.

„Aš tikrai nesuprantu, nuoširdžiai nesuprantu Seimo Teisės departamento, kuris mūsų platesniame projekte įžvelgė prieštaravimą Konstitucijai dėl diskriminacijos, o siauresniame projekte nebemato jokios problemos. Kas čia yra?“ – stebėjosi Seimo narys.

„Mes gavome pastabą, mes į ją pažiūrėjome rimtai, užregistravome pasiūlymą, išplėtėme grupę, įtraukdami ir sunkiomis lėtinėmis ligomis sergančius asmenis, ir jei jau užsispirs valdantieji ir mūsų projektui nepritars – mes registruosime siūlymą“, – taip pat pabrėžė jis.

„Darbiečiai“ siūlo išmoką skirti visiems senjorams

Seimo Darbo partijos frakcija siūlo visiems pilnai pasiskiepijusiems 65 metų ir vyresniems asmenims, priklausantiems rizikos susirgti sunkios formos COVID-19 liga grupei, skirti 100 eurų siekiančią vienkartinę išmoką.

Seimo „darbiečių“ įregistruotas pasiūlymas numato, kad „teisę į vienkartinę išmoką įgyja visi 65 metų ir vyresni asmenys, kurie priklauso rizikos susirgti sunkia COVID-19 ligos forma grupei, jei jie yra pasiskiepiję pagal visą vakcinacijos schemą viena iš Europos Sąjungoje registruotų vakcinų nuo COVID-19, skaičiuojant nuo COVID-19 pandemijos pradžios“.

Seimo Darbo partijos frakcija pareiškė nesutinkanti  su Vyriausybės siūlymu skirti 100 eurų vienkartines išmokas tik vyresniems kaip 75 m. asmenims, pasiskiepijusiems iki tam tikros datos.  „Darbiečių“ teigimu, frakcijos teikiamas projektas  neskirstys senjorų nei pagal amžių, nei pagal vakcinacijos datą. 

Svarbiausia užkirsti kelią negatyviai diskriminacijai, kai vieni už tą patį skiepijimąsi gauna pinigus, o kiti – nieko.

Pasak pasiūlymo iniciatorės Seimo narės Ievos Kačinskaitės-Urbonienės, tai – ne pinigų klausimas, nes jų valstybė turi, o prioritetų.

„Akivaizdu, kad pinigų yra, nelegalių migrantų krizė tai aiškiai atskleidė. Svarbiausia užkirsti kelią negatyviai diskriminacijai, kai vieni už tą patį skiepijimąsi gauna pinigus, o kiti – nieko“, – teigia Seimo narė. 

„Darbiečiai“ siūlo skatinti senjorų sąmoningumą ir atsakomybę, skiriant 100 eurų vienkartines išmokas jau pasiskiepijusiems. Tačiau šias išmokas, Seimui pritarus, galės gauti ir tie senjorai, kurie pasiskiepys po šio sprendimo priėmimo.

„Tai, mano manymu, yra sąžininga ir socialiai teisinga. Nepritariame Vyriausybės siūlymui skirti tokio dydžio išmokas tik vyresniems kaip 75 m. asmenims, pasiskiepijusiems tik iki tam tikros datos. Tai yra absoliutus tos pačios grupės tam tikros dalies diskriminavimas. Tokia pat nesąmonė būtų siūlymas mokėti vaiko pinigus tik pasiskiepijusių tėvų vaikams“, – neabejoja parlamentarė I. Kačinskaitė-Urbonienė.

ELTA primena, kad Seimui antradienį bus pateikti du labai panašūs projektai, kuriais siekiama mokėti 100 eurų vienkartines išmokas senjorams, pasiskiepijusiems vakcina nuo COVID-19. Vieną iš projektų teiks Vyriausybė, kitą – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcija Seime.

Vyriausybė skubos tvarka siūlo svarstyto projektą, kuriuo vienkartines išmokas siūloma mokėti 75-erių metų amžiaus ir vyresniems asmenims, kurie iki rugsėjo 1 d. nebuvo pasiskiepiję nė viena vakcinos nuo COVID-19 doze ir iki šių metų pabaigos nusprendė vakcinuotis. Taip pat išmoką ketinama mokėti į šią rizikos grupę patenkantiems asmenims, kurie iki 2022 m. balandžio mėnesio pasiskiepys sustiprinamąja doze.

Tuo tarpu Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos parengtame projekte, kurį antradienį svarstys Seimas, numatoma, kad vienkartinę išmoką galėtų gauti vyresni nei 65 metų asmenys, taip pat asmenys, kurie priklauso rizikos susirgti sunkios formos COVID-19 liga.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Saulius

Ka cia pensininkams tai visiem biedniem po 100€.

Cianidas

Na,kas už 100 į kapus?Kgbisto dukra sumokės už kelalapį

Įdomus klausimas

Kiek išmokėsite sveikiems, nevakcinuotiems. Kadangi marmalo vakcina ne veltui, o jas marmalinsite kas du mėnesiai, medicinos darbuotojų atlyginimas, dalyvaujant šiame milijonierių badyme.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS