V. Juozapaitis: A. Širinskienei nerūpi menininkų reikalai, jai rūpi mane nušauti | kl.lt

V. JUOZAPAITIS: A. ŠIRINSKIENEI NERŪPI MENININKŲ REIKALAI, JAI RŪPI MANE NUŠAUTI

Pirmadienį „valstietė“ Agnė Širinskienė feisbuke paskelbė, kad Lietuvos muzikų sąjunga (LMS) kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją (EPK) bei Valdybą, nes negali išsireikalauti sumokėtų pinigų iš Seimo nario, konservatoriaus Vytauto Juozapaičio už jo ir šeimos apgyvendinimą „Eglės“ sanatorijoje Birštone.

Savo ruožtu V. Juozapaitis Eltai tvirtina, kad paskelbta informacija yra šmeižtas už tai, kad jis LMS prezidentės Audronės Žygaitytės-Nekrošienės reikalauja sąjungos finansinių ataskaitų. A. Žygaitytės-Nekrošienės veiksmai, parlamentaro teigimu, yra nulemti ne tik asmeninių, tačiau ir politinių paskatų.

Vis dėlto pati LMS vadovė tokius kaltinimus vadina nesąmone ir teigia, jog V. Juozapaičio spaudimą jaučia visa Muzikų sąjungos Taryba, o susimokėti, anot jos, yra prašoma tik už papildomas dienas, kai V. Juozapaitis sanatorijoje Birštone ilsėjosi ilgiau nei buvo numatyta renginio svečiams.

Apie susikirtusius interesus bei šį konfliktą kalbėdamas V. Juozapaitis tvirtina, kad A. Žygaitytės-Nekrošienės pasirašytame ir A. Širinskienės paskelbtame LMS kreipimesi į Seimo EPK yra pateikiama melaginga informacija.

„Ponios Širinskienės paskleista informacija neatitinka jokių faktinių aplinkybių. (...) Tai, kad į mano parlamentinės kontrolės Muzikų sąjungos vadovės tyrimą įsijungė pati Širinskienė, rodo, kad užnugaris yra stiprus. Ta moteris neturi nieko bendro nei su muzika, nei su menu ir jai tikrai nerūpi menininkų reikalai. Jai rūpi nušauti Juozapaitį, juo labiau kad prieš porą metų jai to nepavyko daryti“, – Eltai sakė V. Juozapaitis, pridūręs, kad „valstietė“, būdama teisininkė, neturėjo paviešinti dokumento su privačių asmenų informacija.

Ta moteris neturi nieko bendro nei su muzika, nei su menu ir jai tikrai nerūpi menininkų reikalai. Jai rūpi nušauti Juozapaitį, juo labiau kad prieš porą metų jai to nepavyko daryti.

V. Juozapaitis taip pat įtaria, jog už visos istorijos gali slypėti ir politiniai motyvai, mat LMS Tarybos narys Tomas Bakučionis 2016 m. Seimo rinkimuose Antakalnio vienmandatėje apygardoje dalyvavo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąraše.

„Jis yra kitados buvęs vargonininkas, baigęs teisę ir dirbantis, berods, advokato padėjėju kažkokioje kontoroje ir aiškiai konsultuoja pirmininkę (A. Žygaitytę-Nekrošienę – ELTA) tais klausimais. (...) Jis, kartu su A. Širinskiene ir Ramūnu Karbauskiu bei visa kita garbia kompanija, kuri sėdi Seime, dalyvavo Seimo rinkimuose 2016 m. Jis buvo sąraše ir kandidatavo Antakalnio apygardoje“, – kalbėjo parlamentaras.

Paklaustas, kodėl iš LMS tik dabar sulaukė tokio prašymo susimokėti, V. Juozapaitis tvirtino, jog tai yra desperacinė gynyba puolant: pagrindinė priežastis – jo reikalavimai, kad, kilus klausimams dėl veiklos skaidrumo, A. Žygaitytė-Nekrošienė pateiktų finansines savo, kaip Muzikų sąjungos prezidentės, tuo pat metu einančios ir Muzikų sąjungos administracijos direktorės pareigas, ataskaitas.

Kartu konservatorius taip pat papasakojo įvykį, kai LMS būstinė, esanti Vilniuje, Gedimino pr., buvo išnuomota tuo metu į prezidentus kandidatavusio filosofo Arvydo Juozaičio rinkimų štabui. Tai, anot jo, gerokai nustebino muzikų sąjungos narius.

„LMS būstinėje (...) susirinkus į konferenciją, mes patekome – niekas negalėjo patikėti – į Arvydo Juozaičio prezidentinės kampanijos politinį štabą. Visi langai, kurie išėjo į Gedimino pr., buvo su A. Juozaičio plakatais, vėliavomis „Lietuva yra čia“. Visur stovėjo agitaciniai plakatai, o šalia – LMS stendai su mūsų visų, muzikų, veidais. Mes pradėjome klausti, kas čia yra. Ji turi teisę išnuomoti turtą, bet tokiu atveju, mažiausiai Tarybos turėtų būti atsiklausta.

Pradėjau klausti, ar supranta, jog tai yra reputacinė žala – kad mus pradės painioti arba priklijuos politinę uodegą. Aš nieko prieš konkretų Juozaitį, jis buvo mano dėstytojas, bet mes kūrybinė organizacija. Negalime sau leisti tokio dalyko“, – teigė V. Juozapaitis.

Anot jo, LMS vadovės paklausus, kokia finansinė nauda gaunama iš nuomos kandidato į prezidentus rinkimų štabui, jam atsakyta nebuvo. Vėliau, teigia V. Juozapaitis, negavus atsakymų ir į užklausas elektroniniu paštu, jis išsiuntė ir oficialų, registruotą laišką.

„Kreipiausi registruotu laišku su reikalavimu vykdyti LMS Įstatų 13.1 punktą, kuris įpareigoja prezidentą, LMS nariui pareikalavus, sudaryti sąlygas susipažinti su finansiniais dokumentais per 7 darbo dienas. Deja, atsakymas buvo neigiamas ir toks liko iki šiol... Tiesa, ji mini kažkieno atliktą auditinę peržvalgą, su kurios išvadomis man taip pat nebuvo leista susipažinti taip, kaip tai numato LMS Įstatai“, – kalbėjo politikas.

„Tad, norint užvilkinti laiką, per kurį galimai galėjo būti pakoreguoti kai kurie dokumentai, desperatiškai ieškoma „kompromato“. (…) Šantažas visada toks būdavo, mane vis perspėdavo, kad žiūrėčiau, nekiščiau nosies. (...) Ji mato, kad reikalauju finansinių ataskaitų, ji mato, kad nieko nebus, ir, užuot išsprendusį šią dilemą LMS viduje, kaip tai numato Įstatai, sugalvojo politinį  ėjimą – parašė skundą Seimo vadovybei. (...)

Šantažas visada toks būdavo, mane vis perspėdavo, kad žiūrėčiau, nekiščiau nosies.

Estafetę perėmus A. Širinskienei, tapo visiškai aišku, kad esama itin stipraus politinio kvapo, sklindančio iš valdančiųjų, kurie savo politinėse kovose nepaiso jokių moralės ar etikos taisyklių ir visiškai ignoruoja sąžinės ir žmogiškumo kategorijas. Apgailestauju, kad prieš du metus LMS prezidentė guldė galvą už mano teisę į kūrybą, kuomet buvau puolamas tos pačios Širinskienės, o šiandien, įtarta nesąžiningu finansų tvarkymu, perėjo į tamsos ir melo pusę.“, – pridūrė V. Juozapaitis, pabrėžęs, kad visa ši situacija dėl sąskaitų, praėjus 1,5 metų nuo minimų renginių, yra, jo teigimu, detaliai surežisuota politinė ataka, neturinti nieko bendra su tiesa.

Lietuvos muzikų sąjungos prezidentė A. Žygaitytė-Nekrošienė:

Vis dėlto kalbinta LMS prezidentė A. Žygaitytė-Nekrošienė tvirtina, kad pagrindinė jos kreipimosi į Seimo valdybą, EPK ir Seimo pirmininką priežastis yra ne skola, o, pasak jos, devintą mėnesį besitęsiantis parlamentaro ir muzikų sąjungos nario V. Juozapaičio elgesys bei taikomas spaudimas, siekiant surasti LMS valdymo spragų.

„Tai yra visiška nesąmonė, todėl, kad viso to, kas dabar iškilo į viešumą, priežastis yra ne piniginis sandoris, ar kompensacija, ar sąskaitos, o V. Juozapaičio, TS-LKD nario patyčia – neleistinais būdais, be jokių argumentų trunkanti devintą mėnesį“, – Eltai aiškino A. Žygaitytė-Nekrošienė.

Muzikė patikino, jog visų patikrinimų, veiklos peržvalgų ir auditų išvados buvo palankios LMS.

„Jis sugebėjo pasitelkti atsakingus Kultūros ministerijos ir Kultūros tarybos asmenis antrinti jam, neva Muzikų sąjunga vykdo neskaidrią veiklą. Patikra buvo labai ilga, nuosekli (...) ir išvada buvo paprasta – pažeidimų nerasta. Lygiai tą patį mums konstatavo, gerokai didesne apimtimi (...) auditinė peržvalga“, – teigė LMS prezidentė.

Paklausta, kodėl susimokėti už viešnagę Birštono sanatorijoje V. Juozapaičio paprašyta tik dabar, A. Žygaitytė-Nekrošienė atsakė, kad tokį klausimą apie LMS narių nakvynių išlaidas iškėlė jau minėta, šiemet vykusi auditinė LMS veiklos peržvalga. Taip pat, anot jos, jausdama nuolatinį spaudimą, baiminosi V. Juozapaičio.

„Aš bijojau V. Juozapaičio, nes visi žinome jo charakterį ir mes visi jo bijom, nes jis yra šešėlinis kultūros ministras. Tai reiškia, jeigu konservatoriai laimi rinkimus, jis ateina į ministru. Aš šiandien tą galiu drąsiai sakyti dėl tam tikrų aplinkybių“, – komentavo A. Žygaitytė-Nekrošienė.

Kartu ji patikslino, jog V. Juozapaičio susimokėti yra prašoma tik už tas dienas, kai jis su šeimos nariais viešnagę sanatorijoje tęsė po vykusio renginio svečių apgyvendinimo termino.

„Buvo išaiškinta, kad V. Juozapaitis gyveno kaip svečias ilgiau, negu buvo užimtas kaip svečias. (...) Jeigu V. Juozapatis, kaip svečias, būtų pabuvęs tris dienas ir išvažiavęs, tai ir būtų viskas kitaip. Už svečią mes pinigų neprašėme ir iš tų dešimties dienų atimtos trys dienos“, – paaiškino A. Žygaitytė-Nekrošienė.

Kalbėdama apie V. Juozapaičio minimą T. Bukučionį, kuris 2016 m. Seimo rinkimuose dalyvavo LVŽS sąraše, A. Žygaitytė-Nekrošienė teigė, kad jis yra tiesiog LMS Tarybos narys.

Aš bijojau V. Juozapaičio, nes visi žinome jo charakterį ir mes visi jo bijom, nes jis yra šešėlinis kultūros ministras.

„Tomas Bakučionis yra Muzikų sąjungos Tarybos narys, kurioje pakeitė V. Juozapaitį. Kai V. Juozapaitis buvo išrinktas į Seimą, jį pakeitė T. Bakučionis. (...) Kai visi LMS Tarybos nariai išvargo nuo to nuolatinio kaltinimo, presingo, aš kreipiausi į Seimo pirmininką, Seimo valdybą ir Seimo Etikos ir procedūrų komisiją. Vienas prašymas buvo nuo LMS Tarybos, o antras – nuo LMS prezidentės, manęs asmeniškai“, – įvardijo A. Žygaitytė-Nekrošienė.

Jos teigimu, išsiuntus kreipimusis, buvo sulaukta EPK pirmininko Antano Matulo reakcijos bei A. Širinskienės pakvietimo pasikalbėti.

„Antra dėmesį man parodė ponia A. Širinskienė: ji pasikvietė mane, išklausinėjo. Natūralu, kad aš turiu daugiau ką papasakoti. Paskui jokių žinių aš iš jos negavau ir dabar, netikėtai pirmadienį, kaip juokauju, paleistas džinas iš butelio“, – kalbėjo A. Žygaitytė-Nekrošienė.

„T. Bakučionis gal ir kada nors, su kuo nors dalyvavo rinkimuose. Čia ne mano reikalas. Lygiai taip pat, kaip V. Juozapaitis užsipuolė, kad išnuomota buvo A. Juozaičiui. Čia elementari būtinybė tuomet, kada mes ruošiamės remontui, kada turime prievolę finansuoti stogo dangą mūsų name, kuris yra istorinis paveldas. (...) Aš A. Juozaitį įspėjau, kad tai, jog mes kolegialiai priimame jo štabą į LMS būstinę, nereiškia, kad mes agituosime arba už jį balsuosime“, – paaiškino LMS prezidentė.

„Mes neturime pagrindo būti šitaip kaltinami“, – Eltai teigė A. Žygaitytė-Nekrošienė, pridūrusi, kad visi LMS nariai finansinius organizacijos dokumentus, jos teigimu, gali rasti sąjungos svetainėje internete.

ELTA primena, kad pirmadienį „valstietė“ A. Širinskienės feisbuke pasidalino nuotrauka, kurioje matosi LMS kreipimasis į parlamentarą V. Juozapaitį ir jo dukrą Ievą Barborą Juozapaitytę. Jame tvirtinama, kad už apgyvendinimą „Eglės“ sanatorijoje, kai politikas ir dainininkas vedė meistriškumo pamokas Birštono vasaros akademijoje, šeima yra skolinga per 1,7 tūkst. eurų.

GALERIJA

  • V. Juozapaitis: A. Širinskienei nerūpi menininkų reikalai, jai rūpi mane nušauti
  • V. Juozapaitis: A. Širinskienei nerūpi menininkų reikalai, jai rūpi mane nušauti
Rašyti komentarą
Komentarai (25)

ji

GYVENIMAS PASTATO VISUS ISSISOKELIUS I VIETA -NE VELTUI SAKOMA AUKSTAI SOKES ZEMAI KRENTA stai kokie musu koservatoriai

...

Dar 'konservų' medžioklės sezonas nepaskelbtas?.. :s

ALGIS

SIŪLAU PER TELEVIZIJĄ SUORGANIZUOTI PAGALBOS AKCIJĄ , SURENKANT SKOLOS SUMĄ , VARGŠELIUI ''PROFESORIUI''
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS