V. Karbauskis: opozicijos džiaugsmas bus trumpas, nes posėdis buvo neteisėtas | kl.lt

V. KARBAUSKIS: OPOZICIJOS DŽIAUGSMAS BUS TRUMPAS, NES POSĖDIS BUVO NETEISĖTAS

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis toliau teigia, kad antradienį žlugusi Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio atstatydinimo procedūra buvo inicijuota neteisėtai.

Visa tai yra opozicijos ir V. Pranckiečio sukurtas farsas, tvirtina „valstiečių“ lyderis ir perspėja – opozicijos ir V. Pranckiečio džiaugsmas tęsis trumpai.

Valdantieji, pasak jo, veikė demokratiškai, nes iš anksto pranešė apie savo planus inicijuoti parlamento vadovo atšaukimą.

„Mes elgiamės labai demokratiškai – iš anksto pranešėme, kada Seimas balsuos dėl Seimo pirmininko atstatydinimo: tai buvo ketvirtadienio diena, rytojus, kada tai buvo planuojama padaryti. Pagal Konstitucinio Teismo išaiškinimą, kiekvienas, kurio klausimas yra svarstomas, turi laiko pasiruošti po to, kada yra paskelbiamas dokumentas apie jo atstatydinimą. Šituo atveju mes taip ir padarėme“, – antradienį laidoje „Delfi rytas“ sakė R. Karbauskis.

LVŽS pirmininko teigimu, V. Pranckietis antradienį įvykusio posėdžio scenarijų sukūrė susitaręs su opozicija, nes Seimo valdyboje kol kas nėra valdančiųjų daugumos. Kartu, sako R. Karbauskis, jie suprato, kad nemažai valdančiųjų atstovų yra išvykę į komandiruotes.

„Seimo pirmininkas, labai aiškiai susitaręs su opozicija, sudarė tokį scenarijų: jeigu mes būtume paskelbę šį sprendimą po pietų, vis tiek Seimo valdyboje būtų sprendimas, kad daromas neeilinis posėdis ir vakare, kaip ir įvyko, būtų posėdis įvykęs tik dėl to, kad tuo momentu buvo aišku, kad mūsų 71 balso nėra. (...) Opozicija irgi suprasdama, kad ketvirtadienį įvyks sprendimas ir balsų pakaks, padėjo Seimo pirmininkui išvengti balsavimo“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Opozicija irgi suprasdama, kad ketvirtadienį įvyks sprendimas ir balsų pakaks, padėjo Seimo pirmininkui išvengti balsavimo.

Vis dėlto LVŽS lyderis teigia nesijaučiąs apgautas, tačiau vadina tai išsityčiojimu iš demokratijos.

„Mūsų neapgavo niekas, vakar posėdis buvo neteisėtas, mes tą tikrai įrodysime Etikos ir procedūrų komisijoje, nes yra labai daug pažeidimų, kurie buvo padaryti posėdžio metu, jį rengiant ir taip toliau“, – teigė R. Karbauskis.

„Valstiečių“ pirmininko teigimu, antradienio posėdį vedusi konservatorė Irena Degutienė posėdžiui vadovavo tendencingai ir išklausydama tik vieną – opozicijos ir V. Pranckiečio pusę. Vis dėlto R. Karbauskis perspėja – Seimo Etikos ir procedūrų komisija, pasak jo, pripažins posėdį neteisėtų.

„Šioje situacijoje galima džiaugtis trumpai ir džiaugsmas bus trumpas, nes realiai valdanti dauguma nepasikeitė. Kaip suprantate, praeis tam tikras laikas, ir valdyboje bus atstatyta dauguma valdančiosios daugumos ir atitinkamai valdanti dauguma priims sprendimus“, – tvirtino R. Karbauskis.

Prašo įvertinti pažeidimus

R. Karbauskis kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją, prašydamas įvertinti procedūrinius pažeidimus, padarytus tiek rengiant nenumatytą Seimo valdybos posėdį, tiek ir sušauktame neeiliniame plenariniame Seimo posėdyje, kuriame susirinkusi opozicija sprendė dėl V. Pranckiečio atstatydinimo.

„Jau nestebina tai, kad V. Pranckietis plenarinio posėdžio metu surengia neteisėtą Seimo valdybos posėdį – dėl šio veiksmo į Etikos ir procedūrų komisiją kreipėsi jo paties pavaduotojas. Maža to – šiame valdybos posėdyje buvo svarstomas vienintelis klausimas – dėl neeilinio Seimo plenarinio posėdžio, kuriame būtų svarstomas Seimo nutarimo projektas dėl Seimo pirmininko atleidimo iš pareigų, sušaukimo. V. Pranckietis neteisėtai sušauktame valdybos posėdyje ir balsavo priimant sprendimą sušaukti tokį posėdį, kuriame būtų sprendžiama dėl jo paties atstatydinimo. Tuo tarpu Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymas draudžia asmeniui, dirbančiam valstybinėje tarnyboje, dalyvauti rengiant, svarstant ar priimant sprendimus arba kitaip paveikti sprendimus, kurie sukelia interesų konfliktą. Tad toks valdybos posėdžio sušaukimas ir balsavimas pačiam dėl savęs yra neabejotinas įstatyme įtvirtintų normų ir etikos pažeidimas“, – teigia LVŽS frakcijos seniūnas R. Karbauskis.

Pasak jo, nenumatyto posėdžio metu padaryta daug procedūrinių pažeidimų: posėdžiui šališkai pirmininkavusi konservatorė Irena Degutienė atvirai ignoravo Seimo narių prašymus ir neteikė Seimui balsuoti Seimo narių siūlomų klausimų, balsus skaičiavo kitos sudėties, nei buvo Seimo patvirtinta, balsų skaičiavimo komisija. Visa tai prašoma įvertinti Seimo etikos sargų.

„Vakar opozicija su Seimo pirmininku pademonstravo, kaip akivaizdžiai gali būti ignoruojamas Seimo statutas, procedūrų tvarka ir elementari etika, siekiant išsaugoti V. Pranckietį poste. Tenka apgailestauti, kad asmenys, viešai deklaruojantys stabilumo valstybėje ir Seimo darbe būtinybę, iš tiesų kursto ir deda pastangas, kad artimiausiu metu vyktų priešingi procesai“, – apgailestauja R. Karbauskis.

Kaip ELTA rašė jau anksčiau, antradienį Seime žlugo V. Pranckiečio atstatydinimo procedūra. Neeilinio posėdžio metu balsavime dalyvavo tik 11 parlamentarų. Už tai, kad V. Pranckietis būtų atleistas iš Seimo pirmininko pareigų balsavo 3 Seimo nariai, 7 buvo prieš, 1 biuletenis buvo sugadintas.

Seimo narė „valstietė“ Agnė Širinskienė posėdžio metu pastebėjo, kad Seimo vicepirmininkas Arvydas Nekrošius kvestionuoja plenarinį posėdį sušaukusios Seimo valdybos posėdžio teisėtumą, todėl „valstiečiai“ trečiadienį prašo etikos sargų išsiaiškinti, ar jis buvo teisėtas.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Amdrius

Kaip butu gera nusilengvinti ant dar silto Terbakrauskio lawono!

Taip

Teisus Ramunas

Rusų agentas Karbamidas ruošia okupaciją

Laikas šitą šūdą kišti į kalėjimą, jis kelia sumaištį valstybėje ir rengia dirvą rusų organizuojamam perversmui ir okupacinių žmogeliukų įvedimui.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS