V. Pranckietis kategoriškas: vaikų mušti negalima | kl.lt

V. PRANCKIETIS KATEGORIŠKAS: VAIKŲ MUŠTI NEGALIMA

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis trečiadienį pareiškė esantis prieš „kokį nors fizinį poveikį“ vaikams, parlamentarams rengiantis taisyti vaiko teisių apsaugos reformą.

Jis taip pat paragino parlamentarus vieningiau kalbėtis dėl pertvarkos pataisų.

„Aš ir toliau kalbu apie tai, kad vaikų mušti negalima. Ir manau, kad visi bendrai kalba apie tai, kad mes toliau siekiame to paties, kad nekentėtų tėvai“, – Žinių radijui sakė parlamento vadovas.

„Tikrai nepasisakysiu už tai, kad koks nors fizinis poveikis vaikams būtų teisėtas“, – pridūrė jis.

Grupė parlamentarų po rezonansinio vaikų paėmimo iš šeimos atvejo įregistravo pataisas, kurios keičia smurto prieš vaikus sąvoką.

Tikrai nepasisakysiu už tai, kad koks nors fizinis poveikis vaikams būtų teisėtas.

Numatoma, kad fiziniu smurtu prieš vaiką būtų laikomas tik sukeliamas žymus skausmas, o į psichologinio smurto apibrėžimą įtraukiamas „prievartinis vaikų ir tėvų atskyrimas prieš jų valią“.

Šias pataisas inicijavo „valstietis“ Mindaugas Puidokas su daugiau kaip 50 parlamentarų iš „valstiečių“, „tvarkiečių“ konservatorių bei kitų frakcijų.

V. Pranckietis jų nepasirašė.

„Visada aš norėčiau pirma išsiaiškinti ir tik tada taip vienašališkai reikšti nuomonę“, – teigė Seimo pirmininkas.

Jis tvirtino, kad taisyti reformą yra visų ją priėmusių Seimo narių atsakomybė, todėl paragino susitarti dėl konkrečių pataisų.

Pasak V. Pranckiečio, šiuo metu politikai „siekia to paties, bet skirtingais būdais“.

Sekmadienį Vilniuje, Nepriklausomybės aikštėje, dėl vaiko teisių apsaugos sistemos surengtas protestas.

Yra ne iki galo padarytų darbų

Seimo pirmininkas V. Pranckietis teigia, kad prie vaiko teisių apsaugos reformos įgyvendinimo nesėkmės yra prisididėjusi tiek Socialinės apsaugos ir darbo ministerija vadovaujama Lino Kukuraičio, tiek apskritai visa vaiko teisių užtikrinimo sistema.

„Manau, vien tai, kad sukėlė tokią diskusiją, atsirado tokios priežastys kilti tokiam susipriešinimui, tai jau yra ne iki galo padaryti darbai, (...) kad įgyvendinimas to įstatymo buvo toks išskirtinis, kad sukėlė šį sąmyšį“, - trečiadienį ,,Žinių radijui“ komentavo L. Kukuraičio darbą V. Pranckietis.

Pasak jo, dėl kilusio sąmyšio yra kalti tie, kas įgyvendino įstatymą.

„Be abejo, kad tie, kurie įgyvendina įstatymą, tai yra visa vaiko teisių užtikrinimo sistema“, - teigė V. Pranckietis.

V. Pranckietis sako nematąs galimybių toleruoti proporcingo smurto prieš vaikus naudojimo. Taip pat Seimo pirmininkas nepasirašė 56 Seimo narių siūlomų vaiko teisių įstatymo pataisų, siūlančių įtvirtinti nuostatą, kad smurtu nelaikomi fiziniai veiksmai, kai prieš vaiką panaudota jėga ir vaikui sukeltas fizinis ar psichologinis skausmas padarytas siekiant išvengti didesnės žalos ar pavojaus saugumui.

„Aš kategoriškai pasisakysiu: vaikų mušti negalima. (...) Tikrai nepasisakysiu už tai, kad koks nors fizinis poveikis vaikams būtų teisėtas“, - teigė Seimo pirmininkas.

„Ne, ten mano parašo nėra, viena nepasiūlė, o, pirma, aš norėčiau išsiaiškinti ir tik tada vienašališkai reikšti nuomonę. Žiūrint į abi puses, kurios dabar yra susikūrusios, manau, kad jos nėra prieštaraujančios viena kitai, galbūt jos yra konkuruojančios ir kiekviena pusė siekia to paties. Siekia, kad būtų išsaugotos šeimos, kad nebijotų tėvai, kad vaikai be reikalo nebūtų paimami. Siekia lyg ir to paties, tik truputį skirtingais būdais. Reikia tuos būdus suderinti ir tada bus galima priimti tas pataisas, kurios yra siūlomos. Bet reikėtų, kad abu siūlymai būtų derinami tarpusavyje“, - sakė V. Pranckietis.

Seimo pirmininkas teigia, kad ne įstatymas yra blogas, o stringa jo įgyvendinimas. Bet, pasak V. Pranckiečio, ministerija jau teikia pasiūlymus problemoms spręsti.

„Einame prie to, kad įgyvendinimas įstatymo stringa, ne tiek pats įstatymas. Žinau, kad ministerija dabar teikia pasiūlymus, kurie reikalingi įgyvendinimui tobulinti“, - sakė V. Pranckietis,

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...

Kol policija vaikščios su 'bananais', tol ir vaikų auklėjime rykštelė turi išlikt; kaip policininkas be reikalo tuo 'bananu' nemosuoja, taip ir tėvai. Bet - tai GERA drausminamoji priemonė (o ir seimūnams praverstų).

Anonimas

Protingi tevai vaiku nemusa.Musa rekia tie kurie geria arba kur mazai uzdirba.Mokyklose ir reikia pinigu.Tevai ne visi gala su galu suduria.Vaikai visko nori.Nuo cia ir kyla problemos.Kas neturi pinigu alkoholi narkotikus vartojantys asmenys.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS