V. Sinkevičius apie tuščią Lietuvos ambasadoriaus ES postą: tikiuosi, kad institucijoms pavyks susit | kl.lt

V. SINKEVIČIUS APIE TUŠČIĄ LIETUVOS AMBASADORIAUS ES POSTĄ: TIKIUOSI, KAD INSTITUCIJOMS PAVYKS SUSIT

Lietuvos eurokomisaras Virginijus Sinkevičius viliasi, kad Prezidentūrai ir Vyriausybei pavyks atrasti sutarimą, kas galėtų tapti nuolatiniu Lietuvos ambasadoriumi Europos Sąjungoje (ES). Eurokomisaras akcentuoja, kad šioje situacijoje yra labai svarbus valstybinis požiūris ir tarpinstitucinis sutarimas.

V. Sinkevičius trečiadienį pranešė, kad Lietuvos atstovybei Europos Sąjungoje laikinai vadovaujantis Simonas Šatūnas nuo kovo taps eurokomisaro Virginijaus Sinkevičiaus biuro vadovu.

„Aš esu dėkingas Simonui, kuris sutiko prisiimti iššūkį, ateiti dirbti į komandą, ateiti vadovauti komandai, pokytis vyksta komandoje dėl to, kad dabartinis kabineto vadovas Marius Vaščega grįžta į Vilnių ir vadovaus Europos Komisijos atstovybei Vilniuje“, – „Žinių radijui“ teigė V. Sinkevičius.

„Tai yra mano asmeninis pasirinkimas, jis buvo susietas su tuo tikrai nelengvu ir, mano manymu, puikiu darbu, kurį Simonas atliko atstovaudamas Lietuvai, žongliruodamas tarp tų kelių pozicijų, tarp tų krizių“, – pabrėžė jis.

Eurokomisaras viliasi, kad Prezidentūrai ir Vyriausybei pavyks atrasti sutarimą, kas galėtų eiti ambasadoriaus ES pareigas.

„Aš tikiuosi, kad, kalbant jau apie paskyrimus, tai bus susitarta tarp institucijų. Ir šiuo atveju manau, kad požiūris turi būti ne galų gale į asmenybes, kurios vadovauja institucijoms, bet į institucijas. Šiuo atveju yra reikalingas susitarimas tarp dviejų institucijų dėl valstybės“, – sakė V. Sinkevičius.

„Per tuos pusantrų metų, kiek nebuvo paskirtas (ambasadorius – ELTA), Simonas labai efektyviai pildė tą vaidmenį, bet, aišku, nebuvo jam lengva ir tai matė ir kiti kolegos“, – pažymėjo politikas.

V. Sinkevičius atkreipia dėmesį ir tai, kad darbas Lietuvos atstovybėje Briuselyje yra labai susijęs ir su Vyriausybės kompetencijų sritimi.

„Akivaizdu, kad darbas Lietuvos atstovybėje Briuselyje yra kitoks nei ambasadoriaus darbas. Tai yra tikrai labai daug Vyriausybės klausimų sprendžiama. Ir yra įvairių pavyzdžių, ne tik krizinių. Tas pats finansavimo klausimas, kuris yra be galo aktualus Finansų ministerijai, ir panašiai. Nes toje atstovybėje yra labai daug skirtingų ministerijų atašė dirbančių, kurie remia ambasadoriaus darbą. Tai šiuo atveju manau, kad reikalingas tas valstybinis požiūris ir susitarimas“, – akcentavo jis.

ELTA primena, kad užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis prieš savaitę teigė, jog laikinai ambasadoriaus Europos Sąjungoje (ES) pareigas einantis Simonas Šatūnas yra tinkamiausias kandidatas tapti nuolatiniu Lietuvos atstovu.

Pagal Konstituciją ambasadorius skiria ir atšaukia prezidentas Vyriausybės teikimu bei Seimo Užsienio reikalų komiteto pritarimu. Lietuva nuolatinio vadovo ambasadoje ES neturi nuo 2020 metų rugpjūčio mėnesio, kai baigėsi Jovitos Neliupšienės kadencija.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

kauniete

KODĖL TAM NULIUI sinkevičiui nulis komentaru

Kaunas

Europai Lietuva galvos skausmas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS