Valdantieji palaiko kvietimą neskirti antro skiepo gudravusiems, opozicija dvejoja | kl.lt

VALDANTIEJI PALAIKO KVIETIMĄ NESKIRTI ANTRO SKIEPO GUDRAVUSIEMS, OPOZICIJA DVEJOJA

Valdantieji liberalai palaiko koalicijos partnerių konservatorių raginimus neskirti antrosios koronaviruso vakcinos dozės asmenims, kurie skiepijosi neturėdami tam teisės pagal sudarytą eilę, opozicijos nuomonės išsiskyrė.

Valdančiųjų Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas BNS teigė, kad frakcija šių dalykų neaptarė, tačiau pats asmeniškai nepritartų sprendimui skirti antrąją vakcinos dozę užlindusiems be eilės.

„Jei mes tuos žmones, kurie be eilės užlindo, paskatinsime dar ir antra vakcina, mes iš esmės duosime signalą: lįskite be eilės ir pagal tokią tradiciją gausite antrą vakciną. Skatinsime nepadorų elgesį. Tuo metu kai jie negaus tos antros vakcinos, Lietuva bus praradusi kokias 5-7 vakcinas, kurias turėjo gauti medikai. Tik tiek nuostolių“, – tvirtino E. Gentvilas.

Jei mes tuos žmones, kurie be eilės užlindo, paskatinsime dar ir antra vakcina, mes iš esmės duosime signalą: lįskite be eilės ir pagal tokią tradiciją gausite antrą vakciną.

Valdančiosios Laisvės partijos frakcijos vadovė Ieva Pakarklytė taip pat svarsto, kad įvertinus nedidelį skiepijimųsi be eilės mastą, vertėtų atsisakyti skirti antrąją vakcinos dozę, nors pirmoji tuomet ir būtų panaudota veltui.

„Jei laikomės tos tvarkos, turbūt, ta antra neturėtų būti skirta ir vertėtų iš naujo pradėti procedūrą. Svarbu ir šio dalyko mastas – jei būtų nutikę taip, kad tektų išmesti daug dozių, galbūt, pavyzdžiui, galėtų būti skirtos baudos ar numatytos kitos sankcijos. Bet šiuo atveju, reikėtų skiepyti pagal eilę, nebent medikai turi kitokią nuomonę“, – tvirtino I. Pakarklytė.

Opozicijos nuomonės išsiskyrė

Didžiausios opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė teigė, kad „valstiečiai“ tvirtos pozicijos šiuo klausimu neturi, tačiau ragina kuo greičiau priimti bet kokį sprendimą sveikatos apsaugos ministrą Arūną Dulkį.

„Frakcijoje šiandien nespėjome padiskutuoti, kad turėtumėme bendrą poziciją, nuomonių yra įvairių. Bet, manau, kad sveikatos apsaugos ministerija ir ministras turi aiškiai prisiimti atsakomybę, žmonėms pasakyti už, prieš, ir kokį sprendimą priima, o ne bėgti nuo tos atsakomybės, kad jie dar nežino, kad jie dar pasvarstys“, – BNS sakė „valstiečių“ frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė.

Tuo metu Darbo partijos ir Lietuvos socialdemokratų partijos atstovai svarsto, kad antroji dozė vis dėlto turėtų būti skirta, tik be eilės skiepijęsi asmenys už tai turėtų susimokėti arba gauti baudas.

„Darbiečių“ seniūno pavaduotoja Ieva Kačinskaitė-Urbonienė BNS teigė, kad frakcija neigiamai vertina situaciją, tačiau diskutuoja apie galimybę įpareigoti užlindusius be eilės susimokėti už abi vakcinos dozes, kad „pirmasis skiepas nebūtų išmestas“. Ji teigė ir pati palaikanti tokią poziciją ir ragina ministeriją greičiau reaguoti.

„Tai nebuvo sprendimas dėl pozicijos, bet diskusija, kad skiriant antrą skiepą tiems, kurie pasiskiepijo nebuvę toje eilėje, jie turėtų susimokėti ženkliai didesnę kainą ir už pirmąjį, ir už antrąjį skiepą. Ir tik tuomet įgytų teisę skiepytis, kad tam tikra žala būtų kompensuota. Bet nei dėl sumos dydžio, nei dėl tvarkos nesame kalbėję, nes norime gauti atsakymus, pirmiausia, iš sveikatos apsaugos ministro“, – tvirtino  Darbo partijos atstovė.

Čia tas pats būtų, kai operuoja žmogų, prapjauna ir sako: ai, šitas žulikas, gal neužsiūkite.

Socialdemokratų frakcijos seniūnas Algirdas Sysas taip pat laikosi nuomonės, kad antrąja doze turi būti skiepijami ir užlindę be eilės, kadangi, tikėtina, ateityje jie vis tiek pasinaudos vakcina. O už savo veiksmus šie asmenys, anot jo, turėtų atsakyti savo reputacija ir administracinėmis baudomis.

„Aš manau, kad mes turėtumėme tausoti vakciną. Jei tie žmonės pasinaudojo savo ryšiais, galimybėm, dar kažkokiais pakeitimais, gera valia, ir juos paskiepijo, jų neskiepyti toliau būtų nesuprantama ir kvaila. Čia tas pats būtų, kai operuoja žmogų, prapjauna ir sako: ai, šitas žulikas, gal neužsiūkite. O už COVID-19, skiepijimosi taisyklių laikymosi pažeidimus yra administracinės baudos ir moralinis pasmerkimas“,  – sakė jis.

Didžiausia valdančioji Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcija antradienį paragino sveikatos priežiūros įstaigas neskiepyti antru koronaviruso skiepu žmonių, neturėjusių teisės į pirmąjį. Imunitetas koronavirusui susiformuoja tik po antrosios vakcinos dozės.

Lietuvoje kol kas nuo COVID-19 skiepijami tiesiogiai su infekcija susiduriantys sveikatos priežiūros sistemos, slaugos ir globos įstaigų gyventojai bei darbuotojai.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

jooo

jeigu skiepins antra doze tai ir jie taps bendrininkais....o gal jie tokie ir yra?

vo tep gudruciai,

Netai svarbu,tegu skiepija pagal chema,tik uz skiepus tegu sumoka bauda uz skiepa 6 tuks,visi seimos nariai,tada bus tvarka kai sumokes,nebegudraus,tik baudos uz pirma skiepa 6 tuks,ir uz antra,o tada visi bijos afioros daryti,ir valstybei bus is zuliku nauda,

SUSIJUSIOS NAUJIENOS