„Valstiečiai“ savo idėjos neišsižada: Seimas svarstys du projektus dėl išmokos skiepytiems senjorams | kl.lt

„VALSTIEČIAI“ SAVO IDĖJOS NEIŠSIŽADA: SEIMAS SVARSTYS DU PROJEKTUS DĖL IŠMOKOS SKIEPYTIEMS SENJORAMS

Seime ketinama teikti du labai panašius projektus, kuriais siekiama mokėti 100 eurų vienkartines išmokas senjorams, pasiskiepijusiems vakcina nuo COVID-19. Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūno pavaduotojas Aurelijus Veryga įregistravo įstatymo projektą, kuriame siūloma, kad vienkartinę išmoką galėtų gauti vyresni nei 65 metų asmenys, taip pat asmenys, kurie priklauso rizikos susirgti sunkios formos COVID-19 liga, grupei.

Vis tik panašu, kad valdančiųjų šis „valstiečių“ parengtas projektas netenkina, Vyriausybė Seimui teiks atskirą įstatymo projektą, numatantį siauresnę išmokas gausiančiųjų dalį. Valdančiųjų parengtu projektu siūloma vienkartines išmokas siūloma mokėti 75-erių metų amžiaus ir vyresniems asmenims, kurie iki rugsėjo 1 d. nebuvo pasiskiepiję nė viena vakcinos nuo COVID-19 doze ir iki šių metų pabaigos nusprendė vakcinuotis. Taip pat išmoką ketinama mokėti į šią rizikos grupę patenkantiems asmenims, kurie iki 2022 m. balandžio mėnesio pasiskiepys sustiprinamąja doze.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė teigia, kad šis Vyriausybės pasiūlymas yra išmintingas, parengtas atsižvelgiant į sveikatos ekspertų rekomendacijas ir valstybės išteklių galimybes.

„Valstiečiai“ savo idėjų neišsižada: projektą teiksime

Buvęs sveikatos apsaugos ministras A. Veryga tikina, kad LVŽS frakcija Seime neatsisako planų teikti savo parengtą įstatymo projektą, numatantį, kad 100 eurų išmokos būtų skirtos nuo COVID-19 pasiskiepijusiems vyresniems nei 65 metų gyventojams bei kitiems rizikos grupei priklausantiems vakcinuotiems asmenims.

Politikas atkreipia dėmesį, kad „valstiečių“ parengtas projektas jau buvo aptartas Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto posėdyje, kuriame buvo išsakytos pastabos dėl galimo jo prieštaravimo Konstitucijai. Vis tik, pasak jo, į šias pastabas projekto rengėjai sureagavo ir dokumentą pakoregavo.

„Aš jau esu registravęs pasiūlymus į mūsų projektą, kad būtų ištaisyta situacija, išvengta to galimo prieštaravimo Konstitucijai, maksimaliai išvengta diskriminacijos“, – Eltai teigė A. Veryga.

Mes neneigiame, kad tam tikrą diskriminaciją kuriame, bet mes kuriame pozityvią diskriminaciją tiems žmonėms, kurių rizika yra didesnė negu jaunų žmonių ar tų, kurie neturi kažkokių lėtinių ligų.

A. Verygos teigimu, pakoreguotame projekto variante 100 eurų išmokas siūloma išmokėti visiems į rizikos grupę susirgti sunkios formos COVID-19 liga patenkantiems gyventojams, kurie pasiskiepytų nuo COVID-19. Politikas pripažįsta, kad šis „valstiečių“ parengtas įstatymas kuria tam tikrą diskriminaciją, vis tik, pasak jo, ši diskriminacija yra pozityvi.

„Mes neneigiame, kad tam tikrą diskriminaciją kuriame, bet mes kuriame pozityvią diskriminaciją tiems žmonėms, kurių rizika yra didesnė negu jaunų žmonių ar tų, kurie neturi kažkokių lėtinių ligų. Tai man bus įdomu, koks bus Seimo Teisės departamento vertinimas to (valdančiųjų – ELTA) naujojo projekto. Jeigu jie įžiūrėjo mūsų tam tikrą diskriminaciją, tai negi ten bus kažkaip kitaip parašyta“, – sakė politikas.

Seimo nario teigimu, vertinant abiejų projektų panašumus, logiškiausia būtų, jei valdantieji neteiktų atskiro projekto, o svarstant LVŽS parengtą projektą pateiktų savo siūlymus.

„Jeigu valdantiesiems netinka amžiaus grupė, jie turi kažkokių kitų argumentų, kurių aš, tiesą sakant, nelabai girdžiu, kokie tie argumentai siaurinant amžiaus grupę, tai visada galima registruoti siūlymus į projektą, kaip tai yra įprasta, ir viskas būtų gerai. Galima ir tos pačios ypatingos skubos prašyti bet kuriam projektui, jei Seimo pirmininkas to nori, tai kam dabar reikia naujo projekto, aš tikrai nesuprantu“, – stebėjosi jis.

A. Veryga viliasi, kad Seimo dauguma tą pačią dieną leis pateikti tiek valdančiųjų, tiek ir „valstiečių“ įstatymo projektus. Vis tik, pasak jo, jei valdantieji teiks tik savo parengtą projektą, „valstiečiai“ savo idėjų neišsižadės ir į jį registruos savo siūlymus.

„Manau, kad būtų korektiška, jeigu yra identiški projektai arba tą pačią idėją siūlantys, kad jie būtų sujungiami bent jau komitete. Bet šiuo atveju galima truputį tokį ir gudravimą įžvelgti. Yra jau kalbama apie ypatingą skubą, vadinasi, tą pačią dieną vos ne tie sprendimai galėtų būti priimti“, – sakė Seimo narys.

„Jeigu atsitiks taip, kad dauguma nuspręs buldozeriu pervažiuoti ir nebus abiejų tų projektų leista pateikti ir svarstyti kartu, tai mes vis tiek savo idėjų neišsižadėsime. Mes tada registruosime siūlymus į tą valdančiųjų projektą, bet norėtųsi tikėti, kad kažkaip sveikas protas nugalės ir korektiškai bus elgiamasi ir su opozicijos projektais“, – sakė jis.

Valdantieji projekto nekoreguos: jis parengtas įvertinus ekspertų siūlymus ir išteklių galimybes

Savo ruožtu Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė teigia, kad valdančiųjų parengtas projektas 100 eurų išmokas mokėti vyresniems nei 75 metų nuo COVID-19 pasiskiepijusiems gyventojams yra išmintingas sprendimas. Todėl politikė nemato poreikio šį projektą keisti ieškant kompromisinio varianto su LVŽS frakcija Seime.

„Man atrodo, kad čia pakankami išmintingas pasiūlymas, matyt, apskaičiuotas ir pagrįstas tiek per sveikatos prizmę ir žmonių saugumo prizmę, tiek per išteklių galimybes. Tas pasiūlymas iš Vyriausybės, kuris ateis į Seimą, aš manau, jis pakankamai geras ir tikiuosi, kad į tai sureaguos pozityviai ir tie, kurie galbūt ir kritikuoja, tarp jų LVŽS frakcija“, – Eltai teigė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Seimo narės teigimu, siūlymas parengtas atsižvelgiant į patariamųjų sveikatos ekspertų rekomendacijas ir į tai, kad didžiausia rizika sunkiai susirgti COVID-19 liga kyla vyresniems nei 75 metų asmenims.

Tas pasiūlymas iš Vyriausybės, kuris ateis į Seimą, aš manau, jis pakankamai geras ir tikiuosi, kad į tai sureaguos pozityviai ir tie, kurie galbūt ir kritikuoja, tarp jų LVŽS frakcija.

„Aišku, visi senjorai, ypač žmonės turintys gretutinių ligų, jie patenka į rizikos grupę, tačiau, aš manau, kad Vyriausybė tikrai apsvarstė pačias didžiausias būtinybes, kur mes galėtume nukreipti savo pastangas ir tokiu būdu buvo priimtas sprendimas“, – paaiškino ji.

Vis tik, R. Morkūnaitės-Mikulėnienės teigimu, tuo atveju, jei Seimo teisininkai įstatymo projekte įžvelgtų tam tikrų prieštaravimų ar diskriminacijos apraiškų, būtų ieškoma, kaip įstatymą pakoreguoti.

„Jeigu bus kažkokių prieštaravimų dar papildomų, aš manau, kad visada galima kalbėtis, ieškoti geriausių sprendimų, bet, man atrodo, kad siūlymas yra pakankamai pamatuotas ir subalansuotas“, – patikino ji.

Pasak R. Morkūnaitės-Mikulėnienės, tiek LVŽS projektas, tiek ir valdančiųjų projektas Seime turėtų būti svarstomi tą pačią dieną. Politikė viliasi, kad valdančiųjų įstatymui palaikymo užteks ir jis bus priimtas.

TS-LKD frakcijos seniūnė tikina iš savo frakcijos kolegų Seime parengtam projektui kritikos negirdėjusi.

„Aš viliuosi, kad palaikymo užteks, viliuosi, kad Seimo nariai jaučia atsakomybę bendrai ir kolektyviai čia nėra kažkokios varžybos, kur, kas, kam daugiau kažką pasiūlys, reikia vis tiek racionaliai žiūrėti pagal galimybes, skaičius ir kitus kriterijus“, – teigė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

„Man atrodo, kad tai racionalus Vyriausybės pasiūlymas ir aš tikiuosi, kad Seimas turės jėgų jam pritarti“, – pridūrė ji.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Pil.

Įvairios skiepų siūlymo, prievartos ,kompensacijos už skiepą reiškia ,kad tas Skiepas yra bandymo stadijoje. Nes visi bandymai ,kurie atliekami su žmonėmis ,būna ne prievartiniai,žmogus pasirašo sutikimą bandymui, gauna pinigus už tai.Tokių būdu daromi eksperimentai užsienyje, bet pinigai būna dideli ,jeigu dalyvauji tokiame projekte.Kaip šis kovidas yra pasaulinio masto nuodas neišbandytas,neaiškus,nes vakcinos veikimas nežinomas , vaistai jau išrasti ,tačiau taip pat yra dar ne išbandyti.Kas dedasi pasaulyje yra nesakoma žmonijai, kas dedasi tikrai žino aukšti pasaulio šalių valdantieji.

Prioritetas

Valstiečiai nori savo idėjos (dėl 100 eurų) patento, bet kaip skaitėme žiniasklaidoje, ši idėja nenauja - ji jau buvo paskleista užsienyje. Todėl visų partijų seimūnai, vienykitės!

Įdomu,

kad viską mano tik prašaliečiai, kuriems iki pensijos dar labai toli.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS