„Valstiečiai“ žada nepritarti valdančiųjų parengtam tvoros projektui pasienyje | kl.lt

„VALSTIEČIAI“ ŽADA NEPRITARTI VALDANČIŲJŲ PARENGTAM TVOROS PROJEKTUI PASIENYJE

  • 5

Didžiausia opozicinė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcija Seime žada nepritarti valdančiųjų parengtam fizinio barjero įstatymo projektui pasienyje su Baltarusija.

Frakcija antradienį pranešė iš esmės pritarianti sienos statybai, tačiau projektui nepritaria dėl „daug spragų, kurios mažina projekto skaidrumą“.

„Valstiečiai“ skelbia įregistravę Seimo protokolinį nutarimą, kuriuo Vyriausybė raginama visuomenei viešinti statybų procesą, sieną įrenginėti nedelsiant, ne vėliau kaip per vienerius metus, o tais atvejais, kai jos bendra suma viršys 150 mln. eurų, kreiptis į Seimą ir gauti jo sutikimą tolesnėms statyboms.

„Stebina valdančiųjų noras sienos statybos pirkimus vykdyti neskelbiamų derybų vardu, įstatymas neapibrėžia nei maksimalios sumos, kuri gali būti išleista statybų metu, nei laikotarpio, per kurį turi būti siena pastatyta. Išeitų, statyk nors dešimt metų, gali išleisti pusę milijardo ir niekas iš tavęs nepareikalaus galutinio rezultato, nes jo įgyvendinimo laikas įstatyme nėra apibrėžtas“, – pranešime teigė „valstietis“ Dainius Gaižauskas.

„Tai nenormalu teisinėje demokratinėje visuomenėje, skaidrumas čia nėra užtikrinamas ir nėra nuostabu, kad tokiam nedidelės apimties projektui Seimo teisininkai turi per 30 pastabų. Siekdami skaidrumo registravome protokolinio nutarimo projektą, kuriuo norime paraginti Vyriausybę reguliariai viešai atsiskaitinėti už statybas ir darbus atlikti nedelsiant – per vienerius metus“ – teigė jis.

Išeitų, statyk nors dešimt metų, gali išleisti pusę milijardo ir niekas iš tavęs nepareikalaus galutinio rezultato, nes jo įgyvendinimo laikas įstatyme nėra apibrėžtas.

Protokolinį nutarimą bus siūloma Seimui priimti, kai jis apsispręs dėl įstatymo, kuriuo remiantis būtų statomas fizinis barjeras.

Seimas antradienį neeilinėje sesijoje svarstys ir Vidaus reikalų ministerijos teikiamas pataisas, kuriomis būtų priimtas naujas Fizinio barjero Lietuvos teritorijoje prie Europos Sąjungos išorės sienos su Baltarusija įrengimo įstatymas.

Juo sienos su Baltarusija statybos būtų pripažintos ypatingos valstybinės reikšmės projektu ir numatyta, kad fizinis barjeras turi būti įrengtas ne vėliau kaip 2022 metais.

Įgaliojimai priimti sprendimus dėl tvoros statybų, tokius kaip nustatomas projekto užsakovas ir vykdytojas, jų funkcijos, konkrečių darbų atlikimo vieta, darbų atlikimo terminai, finansavimo tvarka ir t. t. būtų suteikiami Vyriausybei.

Premjerė Ingrida Šimonytė anksčiau yra patvirtinusi, kad tvorą statyti pavesta būtų vienai valstybės energetikos grupės „Epso-G“ įmonių.

Siekiant stabdyti neteisėtų migrantų antplūdį pasienyje su Baltarusija planuojama įrengti dvigubą užtvarą – nutiesti aštrios vielos „Concertina“ užtvarą ir pastatyti vielinę tvorą.

Pagal Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) siūlymą, 508 kilometrų pasienio ruože ketinama statyti keturių metrų aukščio metalinę pastiprintos vielos tvorą su Y formos viršūnėmis. Ant jų papildomai būtų montuojama pjaunanti viela „Concertina“.

VSAT skaičiavimu, minėtos tvoros pastatymas kainuotų apie 152 mln. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

tomas

O kaip gi pritars, jei genrangovu nepaskyrė Naisių ,,Agrokoncerno"? Tvora, tai ne Sauliuko keliukas, milijonais kvepia.

Patvoriniai valstieciai

Kur jau ten pritars tie valstieicu klases atstovai. Jie noretu , kad siena butu atvira, kad migrantai is rusijos, belarusijos ir azijos begtu i lietuva.

Klausimėlis

Karbovskiniams sienos nereikia...Įdomu,kodėl?Ar kartais jie kartu su Lukošenka nevaro bendro biznio gabendami mums nelegalus?..Kitokios priežasties nesimato.Nebent su trąšų gabenimu nelabai kas...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS