„Valstietis“ siūlo leisti filmuoti rinkėjus ir be jų sutikimo, jei fiksuojamas pažeidimas | kl.lt

„VALSTIETIS“ SIŪLO LEISTI FILMUOTI RINKĖJUS IR BE JŲ SUTIKIMO, JEI FIKSUOJAMAS PAŽEIDIMAS

  • 5

Opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos atstovas Gintautas Kindurys siūlo leisti rinkimų stebėtojams fotografuoti ar filmuoti rinkėjus be jų sutikimo, jei mato galimą pažeidimą.

Rinkimų kodeksas dabar leidžia fotografuoti, daryti vaizdo ir garso įrašus, užtikrinant asmens duomenų apsaugą ir gavus asmenų sutikimą bei nepažeidžiant teisės į slaptą balsavimą.

Pasak G. Kindurio, rinkimų stebėtojui praktiškai nėra galimybės nufotografuoti ar nufilmuoti galimo rinkimų pažeidimo, nes prieš tai jis turi gauti galimai įstatymą ar taisykles pažeidžiančio asmens sutikimą.

„Akivaizdu, kad paprašius norimo nufotografuoti ar nufilmuoti asmens sutikimo, jo nebus gauta. Taip užkertamas kelias užfiksuoti pažeidimą ir tokiu būdu įrodyti pažeidėjo įvykdytą nusižengimą“, – sako Seimo narys pataisos aiškinamajame rašte.

Rinkimų kodekso nuostatą jis siūlo keisti, kad fotografuoti, daryti vaizdo ir garso įrašus būtų galima ir be rinkėjo sutikimo, jei tai daroma siekiant užfiksuoti galimus pažeidimus, bet būtina užtikrinti asmens duomenų apsaugą ir užfiksuotą medžiagą perduoti atitinkamai rinkimų komisijai ar policijai.

„Stebėtojai galėtų fiksuoti tik galimus pažeidimus, tai yra nefilmuotų ar nefotografuotų bet ko rinkimų procese, o užfiksuotą medžiagą perduotų atitinkamai rinkimų komisijai ar policijai“, – pažymi parlamentaras.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Maklės

Labai teisingai. Ko čia bijoti? Juk ne nuogi, ne besimylinti viešai jie ten fotografuojami? Visokiais draudimias prisidengę, valdantieji nagais- ragais klastos rinkimus ir ypač balsų skaičiavimą.

TAIP \\\\\.../////

tai bent sumažins klastojimą,nes dabartinė "valdžia" taip ir atsirado.

Rinkėjas

Nematau moralinės galimybės dalyvauti rinkimuose, kai Klaipėdoje rinkimų komisijai vadovauja partijos, kuri teista už korupciją, atstovas. Asmeniškai aš prieš tą žmogų neturiu nieko prieš, bet jis atstovauja teistą partiją, teistą už korupciją. Tai jau per daug.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS