Viceministras padėkojo Turkijai už paramą Ukrainos teritoriniam vientisumui | kl.lt

VICEMINISTRAS PADĖKOJO TURKIJAI UŽ PARAMĄ UKRAINOS TERITORINIAM VIENTISUMUI

  • 1

Ketvirtadienį nuotolinėse Lietuvos ir Turkijos užsienio reikalų ministerijų politinėse konsultacijose aptarti dvišaliai ir tarptautiniai klausimai, bendradarbiavimas NATO bei Europos Sąjungos (ES) formatuose.

Lietuvos delegacijai vadovavo viceministras Arnoldas Pranckevičius, Turkijos – šios šalies užsienio reikalų ministro pavaduotojas Farukas Kaymakcis.

Susitikimo metu viceministras A. Pranckevičius pasidžiaugė nuolat stiprėjančiais Lietuvos ir Turkijos ryšiais, ypač sėkmingu bendradarbiavimu NATO ir oro policijos misijoje Baltijos šalyse. Viceministras pabrėžė, jog Lietuvos Vyriausybė palaiko Turkijos siekį žengti europinės integracijos keliu ir pasidžiaugė pastaruoju metu sustiprėjusiomis Turkijos ir ES pastangomis suintensyvinti dvišalį bendradarbiavimą.

„Šiuo metu Europai iškilusių saugumo iššūkių kontekste labai vertiname Turkijos vaidmenį, taip pat ir jai tenkančios atsakomybės už taikos ir stabilumo regione išsaugojimą. Europos Sąjungą ir Turkiją sieja daugybė abipusių ryšių ir bendrų interesų, todėl Lietuva nuosekliai remia pozityvios ir abejom pusėms naudingos darbotvarkės plėtojimą, grįstą aiškiais principais, vertybėmis ir pagarba žmogaus teisėms“, – pabrėžė A. Pranckevičius.

Viceministras išreiškė susirūpinimą dėl Rusijos veiksmų kurstant įtampą prie Ukrainos sienų ir pabrėžė, kad tarptautinė bendruomenė privalo pasmerkti Maskvos provokacijas. Jis padėkojo Turkijai už aiškią paramą Ukrainos suverenumui bei jos teritoriniam integralumui, išreikštą neseniai vykusio Ukrainos prezidento Volodymiro Zelenskio vizito Ankaroje metu.

Mes raginame kuo greičiau spręsti šį įsisenėjusį ginčą tarp dviejų kaimynių, kurios abi yra artimos Lietuvos sąjungininkės NATO.

Susitikimo metu taip pat buvo aptarta situacija Viduržemio jūros regione, pabrėžtas Turkijos vaidmuo teikiant prieglobstį daugiau nei 4 mln. Sirijos pabėgėlių bei būtinybė toliau stiprinti ES ir Turkijos susitarimą dėl migracijos, o esant poreikiui – ir išplėsti jo apimtis.

A. Pranckevičius pozityviai įvertino Turkijos pastangas atkurti tiesioginį dialogą su Graikija dėl ginčytinų klausimų Egėjo ir Pietrytinėje Viduržemio jūros dalyje.

„Mes raginame kuo greičiau spręsti šį įsisenėjusį ginčą tarp dviejų kaimynių, kurios abi yra artimos Lietuvos sąjungininkės NATO“, – kalbėjo Lietuvos užsienio reikalų viceministras.

Susitikimo metu sutarta toliau stiprinti verslo ryšius ir gilinti šalių ekonominį bendradarbiavimą. Aptartos ir galimybės skatinti turizmą, kai įsibėgės masinė vakcinacija ir įsigalios ES žaliasis skaitmeninis sertifikatas.

„Turkija jau seniai yra viena populiariausių Lietuvos poilsiautojų krypčių. Tačiau galime pažinti vieni kitus dar geriau. Ypač svarbu stiprinti Turkijos ir Lietuvos universitetų bendravimą, studentų ir dėstytojų mainus bei bendradarbiavimą mokslo ir inovacijų srityje“, – pabrėžė A. Pranckevičius.

Turkijos užsienio reikalų viceministras pasidžiaugė Lietuvos iniciatyva 2021 metus paskelbti Lietuvos totorių istorijos ir kultūros metais. Taip pat aptarti ir šiais metais planuojami su tuo susiję renginiai.

Lietuvos ir Turkijos diplomatiniai santykiai atkurti 1991 metų rugsėjo 3 dieną.

GALERIJA

  • Viceministras padėkojo Turkijai už paramą Ukrainos teritoriniam vientisumui
  • Viceministras padėkojo Turkijai už paramą Ukrainos teritoriniam vientisumui
  • Viceministras padėkojo Turkijai už paramą Ukrainos teritoriniam vientisumui
URM nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

T

O tai Ukraina pati padekoti negali,butinai musu koks sakalas uz juos turi pakiaukset.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS