VLKK: I. Pakarklytės iniciatyva dėl moterų pavardžių skatina nedarnią teisėkūrą | kl.lt

VLKK: I. PAKARKLYTĖS INICIATYVA DĖL MOTERŲ PAVARDŽIŲ SKATINA NEDARNIĄ TEISĖKŪRĄ

Valstybinė lietuvių kalbos komisija (VLKK) skeptiškai vertina Seimo Laisvės frakcijos narės Ievos Pakarklytės įstatymo pataisą, kad dokumentuose moterų pavardes būtų leidžiama rašyti su galūne -a.

Pagal šiuo metu galiojančius teisės aktus moterų pavardžių darymo tvarką nustato Valstybinė lietuvių kalbos komisija (VLKK) savo nutarimu.

Dabar jame numatyta, kad moterų pavardės daromos iš pamatinės vyriškos pavardės su priesagomis -aitė, -ytė, -utė, -(i)ūtė, taip pat -ienė ir -(i)uvienė, o tais atvejais, kai norima turėti pavardės formą, kuri nenurodytų šeiminės padėties, pavardė iš vyriškos pavardės formos gali būti daroma su galūne -ė.

Priėmus Laisvės frakcijos narės siūlymą, dalies moterų pavardžių rašybą reglamentuotų įstatymas, o dalies – VLKK nutarimas.

Teisės aktai turi tarpusavyje derėti ir vienas kitam neprieštarauti.

„Teisės aktai turi tarpusavyje derėti ir vienas kitam neprieštarauti, taigi moterų pavardžių darybos išimčių reglamentavimas skirtinguose teisės aktuose būtų nedarnios teisėkūros pavyzdys“, – BNS sakė VLKK pirmininkė Violeta Meiliūnaitė.

I. Pakarklytė savo ruožtu teigia, kad tokį projektą paskatino susiklosčiusi padėtis, kai moterys, pasirinkdamos vyro pavardę, gali rinktis tik galūnę -ienė arba -ė, net jeigu vyro pavardė yra moteriškos giminės ir baigiasi galūne -a ar -ia.

Ji siūlo Asmens vardo ir pavardės rašymo dokumentuose įstatyme numatyti, kad „sutuoktinio kitam sutuoktiniui ar tėvų arba vieno iš tėvų vaikui suteikta pavardė rašoma Lietuvos Respublikos piliečio asmens tapatybę patvirtinančiuose dokumentuose ir civilinės būklės aktų įrašuose lietuviškais rašmenimis ir atsižvelgiant į pavardės formos skirtumus pagal lytį, išskyrus (...) kai norima suteikti moterišką pavardę su galūne -a ar -ia, daromą iš vyriškos pavardės, turinčios galūnę -a ar -ia.“

Pasak VLKK pirmininkės, Seimo narė turi teisę teikti įstatymų projektus, tačiau šiuo klausimu kartą jau buvo išsakyta komisijos nuomonė, jog „tokiai inovacijai palaikyti stinga duomenų“.

„Pirmiausia – visuomenės apklausos ar bent jau kokios nors poreikio analizės. Kiek mums žinoma, tokios analizės vis dar nėra“, – sakė V. Meiliūnaitė.

Sausį VLKK pranešė neketinanti plėsti moterų pavardžių rašybos būdų ir įteisinti moteriškos pavardės su galūne -a rašybos, bet sakė neuždaranti durų svarstymams, jei atsirastų daugiau kultūrinių argumentų.

Kalbos komisijos teigimu, nusistovėjusios asmenvardžių sistemos keitimas iš esmės galimas, bet dažniausiai sulaukia aštrių nevienareikšmių visuomenės reakcijų.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Reikėtų

Priimti įstatymą, baudžiantį už tradicijų naikinimą. Laisvės partijoje vieni idiotai, neatsakantys už savo veiksmus.

Nausėda

Dar viena durajobė

Jau

Kokios dabar lietuviškos moterų pavardės po santuokos tai baisu jokio skonio pačios iš savęs juokėsi iš tokių pavardžių
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS