VRK kviečia artėjantiems Seimo rinkimams teikti stebėtojų kandidatūras | kl.lt

VRK KVIEČIA ARTĖJANTIEMS SEIMO RINKIMAMS TEIKTI STEBĖTOJŲ KANDIDATŪRAS

Artėjant Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) kviečia teikti rinkimų stebėtojų kandidatūras. Politinės partijos, tarptautinės, nevyriausybinės organizacijos jau gali teikti prašymus registruoti rinkimus stebėsiančius asmenis.

VRK pirmininkės Lauros Matjošaitytės teigimu, rinkimų stebėtojai šiemet laukiami ir Pasaulio lietuvių apygardoje. „Kviečiame teikti prašymus VRK dėl stebėtojų įregistravimo įvairiose valstybėse esančiose pasaulio lietuvių balsavimo vietose ir laukiame pilietiškų asmenų kandidatūrų, pageidaujančių ne tik pamatyti rinkimų procesą iš arti, bet ir dalyvauti jų organizavimo procese".  

Politinės partijos, kandidatai į Seimo narius ir nevyriausybinės organizacijos gali teikti registruoti ne daugiau kaip po 2 stebėtojų kandidatūras kiekvienoje rinkimų apylinkėje.

Kaip praneša VRK, prašymai dėl rinkimų stebėtojų registravimo bus priimami iki išankstinio balsavimo dienos – šių metų spalio 7 d. 

Rinkimų stebėtojais gali būti tik tie asmenys, kurie atitinka teisės aktuose nustatytus reikalavimus. Jais negali būti asmeninio (politinio) pasitikėjimo valstybės tarnautojai, kandidatai, politinės kampanijos iždininkai, rinkimų komisijų nariai, informatikai bei buhalteriai, taip pat – nepilnamečiai asmenys. 

Pateiktas stebėtojų kandidatūras stebėti rinkimus visoje Lietuvos Respublikos teritorijoje, diplomatinėse atstovybėse ir konsulinėse įstaigose, papildomose balsavimo vietose užsienyje prie LR diplomatinės atstovybės ar konsulinės įstaigos ir rinkimų apygardose bei apylinkėse registruoja Vyriausioji rinkimų komisija.

Kandidatus, pageidaujančius stebėti rinkimus visoje apygardoje arba konkrečios rinkimų apygardos rinkimų apylinkėje, registruoja tos apygardos rinkimų komisija.

Registracijos metu būsimiems rinkimų stebėtojams bus išduodami rinkimų stebėtojo pažymėjimai.

Pagrindinės rinkimų stebėtojų funkcijos yra užtikrinti, kad balsavimo metu būtų laikomasi įstatymų ir kitų teisės aktų reikalavimų, dalyvauti rinkimų dieną rinkimų komisijai antspauduojant balsadėžę, skaičiuojant balsus ir pildant protokolus, fiksuoti galimus rinkimų pažeidimus ir pranešti apie juos bei kitaip prižiūrėti, kad būtų užtikrintas tinkamas rinkimų komisijų darbas.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

nejuokinkit

juk viskas is anksto jau numatyta o tie /stebetojai/ tik del ivaizdzio teko paciam buti o VRK biorobotai gerai uzprogramuoti juk ta zino ir darbogaujos korifejai?...

Uz

Pinigus prabalsuosiu Kas duos daugiau už tą ir prabalsuosiu Nes nematau ateities šioje vagių salyje

Cha

idėjiniai pasibaigė - teks imt parsiduodančius?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS