VRK: rinkimai kol kas vyksta sklandžiai | kl.lt

VRK: RINKIMAI KOL KAS VYKSTA SKLANDŽIAI

Prezidento rinkimų antrasis turas ir rinkimai į Europos Parlamentą (EP) sekmadienį Lietuvoje vyksta sklandžiai, apie galimus šiurkščius pažeidimus duomenų nėra, sako Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkė.

„Rinkimai iš tiesų vyksta sklandžiai, ramiai, rinkėjai eina balsuoti, kol kas eilių nefiksuojame. Pranešimus iš rinkėjų apie galimus įstatymų pažeidimus mes taip pat gauname. Daugiausia jie yra susiję su agitacija socialiniuose tinkluose, publikacijomis įvairiuose portaluose apie kandidatus. Tai, matyt, panaši tendencija buvo ir pirmojo turo metu“, – spaudos konferencijoje kalbėjo Laura Matjošaitytė.

Pasak jos, policijos pateikta informacija rodo, kad pradėtų ikiteisminių tyrimų nėra.

„Kalbant apie gautus pranešimus iš policijos pareigūnų, taip pat gavome informaciją, jog šiandien (...) buvo gauta keletas pranešimų, tai susiję su rinkimų agitacija. Kol kas, kaip informavo, apie ikiteisminius tyrimus duomenų nėra. Viskas vyksta ramiai, bent jau iš Policijos departamento pusės kiek turime informacijos“, – kalbėjo VRK pirmininkė.

Jos teigimu, kai kurie verslininkai buvo nusprendę pasinaudoti rinkimais ir žadėjo nuolaidas, tačiau buvo įspėti.

Socialiniuose tinkluose kai kurie paslaugų teikėjai dalijasi informacija, jog rinkėjai, atvykę su Vyriausiosios rinkimų komisijos atspausdintu lipduku galėtų tikėtis tam tikrų nuolaidų.

„Įdomesnis momentas yra, jog socialiniuose tinkluose kai kurie paslaugų teikėjai dalijasi informacija, jog rinkėjai, atvykę su Vyriausiosios rinkimų komisijos atspausdintu lipduku galėtų tikėtis tam tikrų nuolaidų. Vėlgi, buvo susisiekta su paslaugų teikėjais ir jie tokių atvejų nebevykdys“, – sakė L. Matjošaitytė. 

VRK pirmininkė pažymėjo, kad rinkėjų aktyvumas šiemet atrodo kiek didesnis nei prezidento rinkimuose prieš 5 metus, tačiau šiemet antrajame ture rinkėjai balsuoja kiek vangiau nei pirmajame.

„2014 metais 14 val. rinkėjų aktyvumas buvo 23,41 proc., o šiais metais aktyvumas yra 23,99 proc. Galima konstatuoti, kad šiais metais antrajame ture, palyginti su 2014 metais, rinkėjų aktyvumas yra šiek tiek didesnis. Tačiau, jeigu palygintume rinkėjų aktyvumą su šių metų pirmuoju turu, matome, kad jis kiek mažesnis (...) skaičiuojant be rinkėjų, balsuojančių užsienyje“, – sakė VRK pirmininkė.

15 val. duomenimis, antrajame ture balsavo 27,67 proc. rinkėjų, o tuo pačiu metu pirmajame ture – 30,19 proc. rinkėjų.

Lietuvos prezidento ir EP atstovų rinkimai Kaune

Laimio Steponavičiaus nuotr.

„Per septynias dienas patvirtinsime galutinius rinkimų rezultatus po rinkimų. Tą planuojame daryti birželio 2 dieną, sekmadienį“, – spaudos konferencijoje teigė L. Matjošaitytė.

Sekmadienį tebegalioja rinkimų agitacijos draudimas.

Prezidento rinkimų antrajame ture varžosi konservatorių remiama Seimo narė, buvusi finansų ministrė Ingrida Šimonytė ir ekonomistas Gitanas Nausėda.

Kartu vykstančiuose rinkimuose į Europos Parlamentą dalyvauja 16 partijų ir visuomeninių komitetų keliamų kandidatų sąrašų. Lietuva į Europos Parlamentą renka 11 atstovų.

Naudojami Vyriausiosios rinkimų komisijos žemėlapių portale vrk.maps.arcgis.com publikuojami žemėlapiai
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

!

organizavusiems rinkimini darba ir geda darancios bei tokios apsmurgusios nei miesto centro Ausros rinkimu apylinke dar neteko matyti - pademonstruoti "zemesne pagarba" renkamiems asmenims jau nebuvo kur ( nebent rusio patalpose) !

SUSIJUSIOS NAUJIENOS