VRK vadovė: agitacijos draudimas galioja visiems, ragina nesidalinti įrašais | kl.lt

VRK VADOVĖ: AGITACIJOS DRAUDIMAS GALIOJA VISIEMS, RAGINA NESIDALINTI ĮRAŠAIS

Šeštadienio naktį įsigaliojantis agitacijos draudimas taikomas tiek politikams, tiek rinkėjams, jo metu negalima dalintis agitacinio pobūdžio įrašais socialiniuose tinkluose, primena Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) vadovė Laura Matjošaitytė.

„Šeštadienį pirmą nakties įsigalioja agitacijos draudimas ir galioja iki sekmadienio 20 val. vakaro, agitacijos draudimo nebelieka užsidarius apylinkėms“, – BNS sakė L. Matjošaitytė.

Rinkimų agitacija, neatsižvelgiant į jos būdus, formas ir priemones, draudžiama likus 30 valandų iki rinkimų pradžios ir rinkimų dieną iki balsavimo pabaigos, išskyrus išorinę politinę reklamą, iškabintą iki prasidedant šiam rinkimų agitacijos draudimui.

Pasak VRK vadovės, agitacijos draudimo metu negalima skelbti naujų agitacinių įrašų socialiniuose tinkluose, keisti profilio nuotraukų į agitacinio pobūdžio, taip pat ir dalintis senais įrašais. Iki draudimo paskelbtų įrašų, straipsnių šalinti nereikia.

„Viskas, kas paskelbta iki agitacijos laikotarpio pradžios, neturi būti pašalinta, jei buvo straipsniai  išspausdinti, tikrai jų šalinti nereikia, jei įrašai buvo paskelbti, jų šalinti nereikia, bet neturi būti naujai dalinamasi tais įrašais, komentuojama, dirbtinai keliamas susidomėjimas ankstesniais agitacinio pobūdžio įrašams“, – pažymėjo VRK vadovė.

Neturi būti naujai dalinamasi tais įrašais, komentuojama, dirbtinai keliamas susidomėjimas ankstesniais agitacinio pobūdžio įrašams.

Ji primena, kad agitacijos draudimas galioja visiems. „Visiems galioja agitacijos draudimas – ir kandidatams, politinės kampanijos dalyviams, taip pat ir rinkėjams, todėl tikrai reikėtų atkreipti dėmesį, kad tai tylos laikotarpis, kai nereikėtų vykdyti agitacijos“, – sakė L. Matjošaitytė.

Pasak VRK vadovės, komisija rinkimų dieną stebės viešąją erdvę ir socialinius tinklus, kad nebūtų pažeidimų.

Rinkimų agitacijos draudimo pažeidimas šiuo laikotarpiu asmenims užtraukia baudą nuo 140 iki 300 eurų, komisijų nariams, stebėtojams – nuo 300 iki 1150 eurų.

Bauda žiniasklaidai už neleistiną agitaciją draudimo laikotarpiu užtraukia baudą nuo 2700 iki 6 tūkst. eurų.

Negalės priimti aukų

Nuo šeštadienio, spalio 10-osios, politinės kampanijos dalyviai nebegalės priimti aukų, išskyrus numatytas išimtis, primena Vyriausioji rinkimų komisija (VRK).

Jei kandidatai dalyvaus antrame rinkimų ture, jie patys (jei yra savarankiški) ar partija (jei kandidatas yra atstovaujamasis) aukas vėl galės priimti nuo spalio 12 d. iki antrojo turo agitacijos draudimo pradžios – spalio 24 d. 1 valandos nakties. 

Kaip informuoja VRK, pasibaigus agitacijos laikotarpiui, kai nebegalima priimti aukų, lėšas į kampanijos sąskaitą gali pervesti tik: savarankiški politinės kampanijos dalyviai (partijos ir kandidatai) – tik į savo politinės kampanijos sąskaitą. Tai reiškia, kad politinės partijos lėšų į kandidatų sąskaitas pervesti nebegali; atstovaujamieji politinės kampanijos dalyviai – į jiems atstovaujančios partijos politinės kampanijos sąskaitą tik jų interesais prisiimtiems įsipareigojimams padengti.  

Taip pat pažymima, kad iki politinės kampanijos finansavimo ataskaitos pateikimo VRK, išsikėlę kandidatai lėšų likutį turės pervesti į valstybės biudžetą, o politinės partijos ir jų iškelti kandidatai – į politinės partijos sąskaitą (išskyrus politinės kampanijos sąskaitą).

Kaip numato  Politinių kampanijų finansavimo ir finansavimo kontrolės įstatymas, pasibaigus rinkimų (referendumo) agitacijos kampanijos etapui, aukas politinei kampanijai priimti draudžiama.

Savarankiškas politinės kampanijos dalyvis į savo politinės kampanijos sąskaitą, atstovaujamasis politinės kampanijos dalyvis į jam atstovaujančio savarankiško politinės kampanijos dalyvio sąskaitą lėšas prisiimtiems įsipareigojimams padengti gali pervesti iki politinės kampanijos finansavimo ataskaitos pateikimo VRK.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Liberalas pries rusus

Balsuojame uz liberalu sajudi, ar supratote?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS