Vyriausybė kreipėsi į prezidentę dėl karinės brigados su Lenkija ir Ukraina | kl.lt

VYRIAUSYBĖ KREIPĖSI Į PREZIDENTĘ DĖL KARINĖS BRIGADOS SU LENKIJA IR UKRAINA

  • 3

Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos karinės brigados kūrimas juda į priekį - Ukrainos Aukščiausioji Rada trečiadienį ratifikavo sutartį dėl brigados steigimo, o Lietuvos Vyriausybė po kelių valandų kreipėsi į prezidentę Dalią Grybauskaitę, kad ši pateiktų sutartį ratifikuoti Seimui.

Lietuvos įstatymai numato, kad tarptautines sutartis ratifikuoja Seimas, o jas dekretu teikia prezidentas.

Praėjusių metų rudenį po daugelį metų trukusių derybų Lietuva, Lenkija ir Ukraina galutinai sutarė steigti bendrą karinę brigadą. Planuojama, kad brigadai priskirti kariai dalyvaus bendrose mokymuose ir pratybose. Prireikus brigada ar atskiri jos elementai galės būti siunčiami į tarptautines operacijas, kurioms suteiktas Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos mandatas. Sprendimą dėl brigados panaudojimo tarptautinėse operacijose turėtų priimti brigadoje dalyvaujančios šalys bendru sutarimu.

Numatoma, kad brigadą sudarys tarptautinis štabas, trys batalionai ir specializuoti padaliniai Brigados štabas įsikurs Lenkijoje, Liubline. Lietuva į štabą planuoja deleguoti iki penkių nuolatinių karių ir skirti papildomai karių brigados mokymų ir pratybų metu.

Brigados batalionai bus dislokuoti juos priskyrusių šalių teritorijose, o priėmus sprendimą aktyvuoti brigadą arba jos dalį – į užduoties vietą vyks junginio sudėtyje. Lietuvos brigadai skiriamas batalionas bus suformuotas iš Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų bataliono karių.

Už sutarties ratifikavimą trečiadienį balsavo 290 iš 341 posėdyje dalyvavusių Ukrainos parlamentarų.

Pristatydamas sutartį parlamento plenariniame posėdyje gynybos viceministras Petro Mechedas sakė, kad bendrą Ukrainos, Lenkijos ir Lietuvos karinį dalinį sudarys 545 ukrainiečiai kariai.

Dar 15 Ukrainos kariškių bus tiesiogiai susiję su tos brigados vadovybe.

Pasak P.Mechedo, Lenkija šiam daliniui skirs 3,5 tūkst., o Lietuva – 350 karių. Ministro pavaduotojas pridūrė, kad jungtinės brigados štabas veiks Lenkijos pietrytiniame Liublino mieste.

Jis paaiškino, kad jungtinio dalinio nariai išliks savo šalių ginkluotųjų pajėgų nariais.

Protokolas dėl šios brigados įkūrimo buvo pasirašytas Varšuvoje praeitų metų rugsėjį.

Derybos dėl bendros brigados kūrimo prasidėjo dar 2007 metais.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

manau

kad linksma bus girtuokliu brigada

emigrant

išsirinkote neklystančiąją, tai ir kariaukite už ją ir jos teisybes

va

štai pradėsim ir mes karą Ukrainoje, atsiusim karius o jus juos dėkit kur nors, o ar paklausėt tų kurie turės vykti kariauti , jie to nori , ir ar lietuviai išvis nori kad užsitrauktume keršto iš tų su kuriais reiks kariauti arba jau kariauja????????

SUSIJUSIOS NAUJIENOS